Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Ostrava je stále ocelovým srdcem republiky, avšak pozvolna posiluje i jako turistická destinace. Ale nejen jako cíl obchodních cest. A právě v cestovním ruchu vidím, a nejsem sám, budoucnost Moravskoslezského kraje. Na náš zámek přijíždí čím dál víc turistů za industriálními atraktivitami Ostravy. Rozvíjí se nám pivní turistika, která v Česku, byť zemi pivařů, není na takové výši jako např. v Anglii, a i z této země, ale také ze Švédska, Finska, Belgie a dalších států už nás navštívila řada hostů, kteří objíždějí menší a malé pivovary.
S ředitelem hotelu a pivovaru Zámek Zábřeh Ostrava panem
Radovanem Koudelkou se potkáváme 15. prosince 2010 v prostorách jejich
renesančního zámku.
Pane řediteli, už sám objekt je velkou atraktivitou.
Je to nejstarší stavba v Ostravě. Zábřeh nad Odrou byla samostatná obec
až do dvacátých let minulého století, do sjednocení Velké Ostravy. Byla
založena r. 1288. První dochovaný písemný záznam o našem zámku je
z r. 1529, avšak předpokládá se, že už šedesát až osmdesát let před
tím tu stála vodní tvrz. Objekt v průběhu staletí prošel řadou
přestaveb až do současné podoby renesančního zámku. Stejně tak velice
dlouhou historii má pivovar. První dochované písemné zmínky, že se tu
vařilo pivo, jsou z roku 1527.
Rovněž interiéry pivovarské restaurace vkomponované do trámoví
několikapodlažního podkroví navozují atmosféru idylických starých
časů.
Tento koncept vyšel ze snahy přiblížit se rázu původního starého
pivovaru, o němž máme pouze kusé informace. Nicméně našli jsme urbář
z roku 1613 Jana Syrakovského z Pěrkova, který byl v té době majitelem
tohoto panství, kde je pivovar poměrně podrobně popsán. Takže
předpokládáme, že jednotlivé části pivovaru – varna a spilka – jsou
na původních místech. Vyjma sladovny, protože slad už si nevyrábíme.
A pivní sklep, ve kterém kdysi pivo leželo, využíváme jako vinný.
No a pak máte ještě jeden nádherný sklep, v němž
provádíte zámecké pivní koupele.
To je další služba, kterou nabízíme. Pivo je totiž nápoj využitelný
v mnoha směrech. Využíváme jej i v kuchyni k přípravě pokrmů,
k zakvašení chleba, který si tu pečeme, a také v našem pivním
wellnessu. A vyrábíme z něho pivní kosmetiku. Koncový bod je pivní
koupel.
Jak probíhá?
Je to příjemná dvouhodinová procedura. Začíná dvacetiminutovou koupelí
ve sladových extraktech a pivovarských kvasnicích, při které si můžete
natočit čerstvé zámecké pivo, protože v dřevěné vaně je pípa. Po
koupeli následuje kyslíková terapie a masáž, při nichž se oba
z koupajícího se páru vystřídají. Celé to nazýváme Pivní
romantika.
Ostrava je městem úspěšných podnikatelů, protože kdyby tomu
tak nebylo, už by nebyl zámek Zábřeh, a tedy ani váš hotel
s pivovarem.
Ano, jsou tu úspěšní lidé. Jak zpívá Jarek Nohavica: „Bo Ostrava je
kraj razovitý“. Ostatně v Ostravě mluvíme kratce, bo nemame čas. Musime
robit. Vždycky tu byl tvrdý život, a z toho vzniklo i ono široké
podnikatelské zázemí a v jeho řadách lidé, kteří jsou úspěšní. Tak
tomu je v případě našeho zámku, který za své zachránění vděčí
manželům Hradilovým. Petr Hradil zakoupil zámek, který byl určen
k demolici, a rozhodl se jej rekonstruovat. Společně s manželkou Danielou
pak vymysleli úžasné interiéry, které zde najdete. Budoucnost našeho
regionu je v úspěšných lidech, v tom, že si tu pomůžeme sami.