Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Žáci HŠ Teplice obsluhovali prezidenty Ruska a USA, a možná i anglického krále

Mgr. Jiří Nekuda

Nejprestižnější praxi roku 2010 měli žáci naší Hotelové školy Teplice v dubnu na Pražském hradě, na rusko-americkém summitu při setkání prezidentů Dmitrije Medveděva a Baraka Obamy. Dokonce jeden z mých kolegů, pan učitel Kulhánek, obsluhoval přímo u prezidentské tabule. Určitě to byl pro naše žáky, i pro nás pedagogy, obrovský zážitek obsluhovat v krátké době už druhého prezidenta USA, protože před třemi lety naše škola asistovala u návštěvy prezidenta George Bushe. A to jsme pár týdnů před Medveděvem a Obamou obsluhovali následníka britského trůnu, prince Charlese.

S ředitelem Hotelové školy Teplice Mgr. Jiřím Nekudou se potkáváme 13. prosince 2010 v Teplicích v Čechách.
Pane řediteli, čím vaše škola láká nadané kreativní děti?
Svými výsledky. Tím, že jsme odborně zaměřeni na gastronomii, hotelnictví a cestovní ruch a že investujeme do odborného zázemí. Mj., celá škola je pod wi-fi připojením. Naši učitelé aplikují interaktivní výuku. Není to pouze výklad a diktování zápisků, žáci si spoustu přednášené látky mohou „osahat“. Hodně prostoru věnujeme cizím jazykům. Od třetího ročníku dokonce po pěti hodinách týdně u každého. I při jejich výuce uplatňujeme praxi. Spolupracujeme s partnery v německém příhraničí, kde naši žáci mají praxi v jejich hotelích. V rámci projektu Leonardo je vysíláme i na dlouhodobé stáže do vzdáleného zahraničí. V létě se jich pak maximum snažíme dostat na praxi do ciziny. Vždycky rád v této souvislosti zmiňuji našeho úspěšného čerstvého absolventa Honzu Gottfrieda, sommeliera s velkou budoucností. Letos (sice už v barvách zaměstnavatele, kterým je náš partnerský hotel – Schlosshotel Purschenstein v Neuhausenu) opět získal titul juniorského mistra republiky na soutěži TROPHÉE BOHEMIA SEKT a k tomu obhájil loňský titul vítěze Znojemského hroznu, což jsou dvě nejprestižnější sommelierské soutěže v Česku v kategorii junior. Nevzpomínám si, že by se někomu dalšímu podařilo získat obě trofeje v jednom roce.

Bohužel, na některých školách někteří pedagogové děti pouze zkouší. Nemají na to být jim vzorem, jako je vašim žákům např. pan učitel Kulhánek a jistě i další pedagogové. Takže také proto řada z nich bude možná jednou moci dávat k lepšímu, že i oni obsluhovali anglického krále…
Když se jím princ Charles stane, a mimochodem pro děvčata bylo velkým „zklamáním“, že nepřijel i princ William. Fakt je, že úroveň žáků, kteří se na střední školy hlásí, klesá. Vím, že obdobný trend zaznamenávají gymnázia, průmyslové školy, obchodní akademie atd. Je to způsobeno poklesem populace a růstem počtu a snižováním vědomostní náročnosti středních škol. Rodiče tíhnou k tomu, aby jejich děti měly maturitu, protože být „pouze“ vyučen u nich ztrácí na atraktivitě. Ale naši žáci – budoucí sommelieři, kuchaři a cukráři nevyhrávají na soutěžích proto, že studují maturitní obory, ale protože skvěle ovládají řemeslo, které je bude živit. Bohužel, na středních školách je plno dětí, které chybí v učilištích. Vždycky kvituji, když přijde rozumný rodič, který na adresu své ratolesti řekne: „Ať si nejdřív udělá řemeslo, a pak může jít na maturitní nástavbu.“ Bohužel řada rodičů vidí pouze maturitu. Ale čím se jejich dítě bude živit? To je nezajímá. Pokud se v této souvislosti dotknu státních maturit, tak to, co od nich očekávám, je, že udělají trošku pořádek mezi školami. Že se ukáže, kde je to horší, kde lepší. Bohužel další a další úpravy a zjednodušení na té objektivnosti ubírají. Minulý týden mě vyděsil Senát, když začal laškovat s tím, že by se státní maturity opět odložily. To si už vůbec nedovedu představit. A jeho argument? Výsledky maturitní generálky? To je otázka, jak je číst. I tak, jak k ní děti přistupovaly. Určitě ale poukázaly na to, jakou české střední školství produkuje znalostní úroveň, a to se dalším odkladem projektu, který se chystá 15 let, určitě nezmění.

Pane řediteli, z čeho jste měl v uplynulém roce největší radost, pochopitelně kromě úspěchů již uvedených.
Vždy mě potěší, když vidím nasazení a profesionalitu u mých kolegů a žáků. Velkou radost mi dělá již zmiňovaný kolega Václav Kulhánek, který své znalosti z oblasti stolničení a etikety šíří úspěšně mimo naši školu, např. mezi pracovnice některých úřadů. S velkým potěšením pozoruji, jak z mladého kolegy a zároveň šéfkuchaře jídelny U Kantora, Ládi Pertla, roste „Pan kuchař“, který se bez obav může rovnat svým mnohem zkušenějším kolegům z velkých pražských hotelů. Celkem úspěšně jsme „přežili“ návštěvu Zdeňka Pohlreicha a jeho pořadu „Ano, šéfe!“. Zahájili jsme průvodcovskou činnost pro žáky teplických základních škol. A jistě bych našel mnoho dalších věcí.