Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
CPI Hotels,
největší česká hotelová skupina, na tiskové konferenci 21. října
2016 oznámila, že se stala partnerem vzdělávacího programu Kulinářské
umění (KU). České hotely společnosti se zavázaly spolupracovat výhradně
se středními odbornými školami, které garantují zavedení výuky dle
principů Kulinářského umění. Do školení vzdělávacího programu se
zapojí v následujících třech letech také šéfkuchaři hotelů a jejich
zástupci. Společnost spolupráci oznámila na tiskové konferenci
s podtitulem Výchova kuchařů v Čechách, verze 2.0. Spojení s projektem
KU šéfkuchaře Jiřího Roitha má zajistit tolik potřebné kvalitní
propojení teoretické a praktické výuky na školách s praxí v hotelech a
restauracích, kde učni sbírají první zkušenosti a formují své návyky do
budoucího zaměstnání v gastronomii. V současné době má partnerství za
sebou měsíc ostrého provozu, od září měli první studenti prvních
ročníků, kteří se ve školách vzdělávají podle kurzu, možnost
vyzkoušet nabyté poznatky v některém z hotelů Clarion, Fortuna nebo
Buddha-Bar Hotelu Prague. CPI Hotels je tak prvním soukromým subjektem,
který nabízí propojení probírané studijní látky s využitím v praxi.
Kromě intenzivnější spolupráce s odbornými školami firma investuje i do
vzdělávání vlastních zaměstnanců, kteří projdou sérií osmnácti
odborných seminářů KU s cílem sjednotit v praxi používané postupy.
„S důsledky nedostatku kvalifikovaného personálu na gastronomickém
pracovním trhu se potýkáme dlouhodobě, nezávisle na krajích. Jako
největší hotelová společnost a jeden z největších zaměstnavatelů
v této oblasti vnímáme svoji společenskou odpovědnost. Rozhodli jsme se
proto zapojit do řešení situace a jít příkladem. Do budoucna je totiž
aktivní role ve vzdělávání studentů jedinou šancí, jak si můžeme
vychovat budoucí generaci kvalitních zaměstnanců a pomoci celému
gastronomickému trhu,“ řekl o spolupráci Jan Kratina, generální ředitel
CPI Hotels.
Mezery v přípravě gastronomických profesionálů
vnímají hoteliéři a restauratéři napříč oborem. V tuto chvíli jsou
učni pro mnohé z nich pouze pracovní silou pro ty nejpodřadnější úkoly.
To chce ale CPI Hotels prostřednictvím KU změnit. „Hotelové školy a
učiliště sice chrlí množství absolventů, dle naší zkušenosti jsou ale
ve velké většině nepřipravení na reálné fungování profesionálních
kuchyní. Často suplujeme jejich praktickou přípravu, spoustu věcí je
musíme učit de facto od začátku. Smysluplným a systematickým spojením
sil se školami odborné přípravy máme naději, že za tři roky vyjdou díky
této spolupráci první absolventi, kteří budou pracovně způsobilí,“
uvedl Michal Hampejs, korporátní šéfkuchař CPI Hotels. Spolupráce je
postavena na zavedení principů projektu Kulinářského umění do českých
gastronomických škol. Již na šedesát z celkového počtu zhruba sto
čtyřiceti škol buď zcela změnilo osnovy výuky dle principů KU, nebo
používají kurzy jako praktický doplněk výuky. Projekt vstoupil i do fáze
vzdělávání pedagogických pracovníků.
Program Kulinářského umění
je Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy ČR akreditovaný
vzdělávací program profesionálního vaření, který učí základní
kuchařské techniky a postupy. Na rozdíl od současné praxe v českém
odborném školství, které stále koncipuje výuku jako učení konkrétních
receptů, tak přechází k modelu západního školství. Absolventi
takového programu budou vybaveni znalostí sedmdesáti základních
kulinářských technik, díky nimž budou schopni sestavovat receptury.
„Cílem projektu Kulinářské umění je nahradit současnou školometskou
praxi, která často učí receptury jako před třiceti lety. Je potřeba
přiblížit se světové úrovni gastronomie a to se musí začít na
školách. Jsem rád, že za dva roky fungování jsme vzbudili zájem žáků,
učitelů i odborné veřejnosti. Forma videokurzů se ukázala být
klíčová, protože i v tomto ohledu je potřeba jít s dobou a podat vše
zajímavou formou, která je mladým lidem blízká. Jen tak máme šanci
získat jejich pozornost a nadchnout je pro krásy kulinářského řemesla,“
je přesvědčen Jiří Roith, zakladatel projektu Kulinářské
umění.
Mezi ambasadory Kulinářského umění
patří řada významných společností – jako například Perfect Catering
& Canteen, Potrefená Husa, Bidvest nebo Intergast. Mezi hosty konference
nechyběli Donald Gyurkovits, prezident Kanadské kulinářské federace, Jan
Punčochář, šéfkuchař Grand Cru, Filip Sajler, šéfkuchař a CEO
společnosti Perfect Catering, Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a
cukrářů České republiky (AKC ČR), nebo obchodní ředitel společnosti
Bidvest ČR Radim Kopecký. V závěru tiskové konference převzal prezident
Asociace kuchařů a cukrářů Miroslav Kubec čestné členství v Kanadské
kulinářské federaci z rukou jejího prezidenta Donalda Gyurkovitse. Ten
poté dostal stejné privilegium v rámci Asociace kuchařů a
cukrářů ČR.