Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
• akciová společnost Tanzberg Mikulov navazuje na nejlepší
vinařské tradice • jižní Morava patří u bílých vín mezi deset
procent ploch, které jsou na světě nejkvalitnější •
i u červených vín se můžeme dostat na nejvyšší světovou úroveň
• základem všeho je kvalitní hrozen • vinice připravujeme
na dlouhověkost • Tanzberg Mikulov nabízí v obci Bavory prohlídku
sklepů, řízenou degustaci vín, vlastní sýry, chléb a pekárenské
výrobky •
Původní jméno poutního místa Svatého Kopečku – dominanty nad
Mikulovem – je Tanzberg. Výrobního a obchodního ředitele akciové
společnosti Tanzberg Mikulov Ing. Jaromíra Galy jsem se zeptal, proč si
jejich společnost vybrala, coby obchodní jméno, tento starý místopisný
název?
V pěstování vinic, ve výrobě vína se obracíme do historie, kde hledáme
inspiraci. Zde jsme našli i název naší společnosti jako typický pro tento
kraj. Ostatně, kdyby to bylo možné, rád bych navštívil Mikulov roku 1920,
kdy zde bylo 210 vinařů. Každý dům měl pod sebou sklep, kde se prodávalo
víno pod víchou. Chtěl bych se v něm ocitnout někdy kolem 30. září,
kdy se svážely hrozny z vinic. Byl by krásný teplý den, slyšel bych
povozy a pozoroval lidi. To je mým snem. Akciová společnost Tanzberg Mikulov
se snaží na tyto tradice navázat. Na takovéto pěkné vinařské. Když se
jen podíváte na naše sklepy. Jaký to musel být bohatý kraj a pracovitý
lid, který je vyhloubil a zaplnil vínem. Kolik to muselo stát práce a
úsilí. Jak už tenkrát musel být náš kraj bohatý vůlí i duchem.
Proč se Tanzberg Mikulov rozhodl jít cestou nejvyšší kvality?
Protože jenom to nejlepší má šanci obstát. Je to také z patriotismu.
Prosadit to nejlepší z Moravy, protože po určité období Morava neměla
šanci ukázat, co v ní je. Hlavně u bílých vín patří mezi deset
procent ploch, které jsou nejkvalitnější na světě.
Kromě zpracovatelských prostor se světově špičkovým
technologickým zařízením má váš selský objekt v Bavorech i další
atraktivní prostory. V někdejším desátkovém sklepu, v němž se
shromažďovala úroda místních zemědělců coby odvod vrchnosti, dnes
odvádějí desátky turisté.
Jeden z našich historických sklepů opravdu sloužil jako desátkový.
Vybírala se v něm vína pro Mikulovské panství. Vůči turistům jsme ale
rozhodně přívětivější. Využili jsme rekonstrukce starých sklepů ze
17. století, které ve sprašových vrstvách vykopali a vystavěli Habáni,
jež na Mikulovsko přinesli vinařskou kulturu. My je zrekonstruovali a
vyrábíme v nich víno. Součástí našeho objektu v Bavorech je speciální
prodejna vín, kde je možnost vína ochutnat. Místo je vzdáleno pouze 400 m
od hlavní silnice E 461 Brno – Mikulov – Vídeň. Nabízíme zde
řízenou degustaci vín s občerstvením, vlastní sýry, chléb, pekárenské
výrobky a prohlídku sklepů.
Jaká je vaše pěstitelská a producentská filozofie?
Zaměřit se na přívlastková vína. Kabinety, pozdní sběry a výběry. Tomu
všemu je přizpůsobena technologie zpracování, maximální kvalita
i rozmysl při práci ve vinicích. V současné době nabízíme vína
ročníků 1999 a 2000. Jsou to vynikající ročníky. V nabídce máme
35 titulů. Zaměřujeme se na odrůdy typické pro mikulovskou oblast. Patří
sem Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, šedé, modré – Chardonnay,
Ryzlink rýnský a Sauvingnon. Pěkné víno se dělá především na vinici a
pouze dílčím způsobem se dokrášluje ve sklepě. Základem všeho je
kvalitní hrozen. Naší filozofií jsou malé úrody a péče o každý
jednotlivý hrozen.
Šetrný přístup k vinohradům a neextenzivní pěstební činnost se
projevuje i u vašich nově vysázených vinic. To ale nebylo v Česku
běžným zvykem.
Vinice děláme redukovanou technologií. Ne množství, ne co nejvyšší
výnosy, ale kvalita. Každý hrozen musí mít sluníčko. Takováto vinice je
pak připravena na dlouhověkost. Je odpočinutá. A když přijde horší
ročník, i v něm pak réva dává kvalitní úrodu. Dlouhověkost je
důležitá. Již staří Francouzi říkali, čím starší vinice, tím
lepší víno. Ve Francii jsou i stoleté. U nás, v minulém období, to
nebylo zvykem. Vinice měly životnost kolem třiceti let.
Pane inženýre, zmínil jste, že vaše oblast patří mezi deset
procent ploch, které jsou u bílých vín nejlepší na světě. Jak je to ale
s červenými?
Nejvyšší kvalitu u červených vín dostaneme jen v těch nejlepších a
nejteplejších ročnících. Vyrovnanost u nich nikdy nebude taková jako
u bílých vín. Mikulovsko je špičková záležitost především na bílá
vína. Extrémní podmínky mají vždy veliký vliv na to, že se dosáhne
něčeho zvláštního.V našem případě u červených vín. Ale není to
podmíněno pravidelností. Naše Rulandské modré ročník 1999 je
z padesátileté vinice. Výběr z hroznů. 27 % cukernatost. Je to
zvláštnost, kterou bych se nebál přivézt kamkoliv na světě a nabídnout
ji. Takže i u červených vín se můžeme dostat na nejvyšší světovou
úroveň.
Oblast Perná a další zde v okolí dodávaly vína na císařský
dvůr.
Ve vinařské oblasti Perná máme vinici Železnou. Je zde vysázen Ryzlink
vlašský. Vinice je proslulá tím, že na přelomu devatenáctého a
dvacátého století až do roku 1910 se vína odsud převážela do
Valtického křížového sklepa a pak do Champagne, kde se užívala na
kupáže s francouzskými víny jako základ pro výrobu proslulého sektu.
Opravdu se jedná o výjimečné místo. Další historicky velmi známou
vinicí je Turold. První zmínky o ní jsou záhy po roce dvanáct set. Tato
historicky známá vinice patřila Mikulovskému panství. Po dobu předchozích
třiceti let zde ale vinice nebyly. V současné době tu máme vysázené
nové, letos čtyřleté, které dávají panenskou úrodu. První vína
vyrobená z těchto vinic jsou ročník 2001. Už i u nich se projevuje
typičnost, nádherná zemitost a výjimečnost. To, proč byla vinice
zmiňována v tak dávném věku.
Pane inženýre, proč jste se upsal pěstování a výrobě vína?
Když mi bylo pět let, tak jsem poprvé ostříhal révový keř. Rostl u nás
doma na dvoře. Ani jsem o tom nevěděl. Nebylo to pomocí vinohradnických
nůžek, ale nůžek na porcování drůbeže, které jsem sebral doma. Já si
to nepamatuji, ale rodiče říkali, že keř byl velmi dobře ostříhán. Od
té doby mne nutili, a já jsem to velmi rád podstoupil, abych se stal
vinařem.Víno mne doprovázelo od mládí. Můj děda vinařil, otec také,
i když v malém. Narodil jsme se ve vinařském kraji a nechtěl bych dělat
nic jiného.
TANZBERG Mikulov, a.s.
Husova 8
692 01 Mikulov
tel./fax: 0652/ 513 276
e-mail:
tanzberg@mikulov.sol.cz