Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Adria-Neptun s.r.o.
dokončuje rozsáhlou rekonstrukci domu, kde se před 160 lety, poprvé
v Praze, začalo čepovat plzeňské. Otevřením restaurace U Pinkasů
Adria-Neptun naváže na slavnou tradici, založenou roku 1843. Špičkově
ošetřené a tradičním způsobem točené pivo se bude čepovat ve všech
třech podlažích. Každé bude zaměřeno na jinou klientelu.
„Ledárna“
Část gotických a renesančních sklepů, tzv. „ledárna“, poskytne
služby klasické pivnice. Její gastronomii bude do značné míry určovat
zdejší udírna – čerstvě uzená masa, uzeniny a ryby. Nebudou chybět
speciality v Čechách neodmyslitelně spojované s pivem (utopence, škvarky,
zabijačkové pochoutky, preclíky).
„Dolní sněmovna“
Přízemí restaurace uspokojí ty, kteří hledají kvalitní gastronomii a
zároveň jsou limitováni časem. V „otevřené kuchyni“ si budou
v okamžiku moci prohlédnout celou nabídku tradičních českých
i zeleninových a těstovinových jídel, salátový bar apod. a vybraný pokrm
si odnést. Tradiční prostor pivnice přitom zůstane zachován. Historii
tohoto místa pamětníkům dozajista připomene v dopoledních hodinách
nabídka přesnídávkových polévek a dalších doplňků k pivu.
„Horní sněmovna“
První patro dopřeje hostům vychutnat plzeňské pivo ve větším klidu a
soukromí. Je projektováno, aby v maximální míře vyhovovalo
restauračnímu provozu (i když v atmosféře nezvykle domácké),
pořádání rautů a hostin pro uzavřenou společnost. Gastronomická nabídka
zde míří k poctivým kořenům staročeské kuchyně.
Prvním majitelem
byl Jakub Pinkas, původně krejčí, který v první polovině 19. století
přišel do Prahy z jižních Čech. Sňatkem získal výčep v dnešní
Perlové ulici. Později přešel do klasicistního domu čp. 755 na dnešním
Jungmannově náměstí. V roce 1843 požádal svého přítele, formana
Martina Salzmanna, aby mu k ochutnání z Plzně přivezl nový ležák. Pivo
zachutnalo nejen Pinkasovi, který mezitím pověsil krejčovské řemeslo na
hřebík, ale také hostům. Od té doby se U Pinkasů bez přerušení
čepovalo už jen plzeňské. Zájemců o kvalitní pivo přicházelo stále
více. V roce 1876 tedy Pinkasovi zakoupili sousední dům čp.
756 s klasicistní fasádou, která však kryje stavbu starší. Rozlehlé
gotické sklepy tohoto domu sahají až po areál někdejšího
karmelitánského konventu. Nad nimi stojí zdivo z barokní přestavby
s dochovaným renesančním portálem do ulice.
Brabcova plzeňská restaurace U Pinkasů
Od přelomu let 1882–83 působila v restauraci rodina Brabcova a restaurace
až do znárodnění nesla jméno „Brabcova plzeňská restaurace
U Pinkasů“. Pan Brabec byl uznávaným hostinským. Dlouho byl jedním
z nejstarších členů Ústřední jednoty československého hostinství
„Hostimil“.
Po roce 1989
uplatnili restituční nároky dědicové posledního majitele Františka
Brabce. Ti po úpravách restauraci U Pinkasů koncem roku 1991 opět
otevřeli a provozovali až do poloviny roku 2001, kdy objekt odkoupila
společnost Adria-Neptun.
Pili tady
Jak prameny uvádějí, za rok hosté v restauraci U Pinkasů vypili kolem
šesti tisíc hektolitrů piva. V pamětní knize z třicátých a
čtyřicátých let najdeme na prvním místě podpis papežského preláta
Barnabáše. Z roku 1935 autogramy herců Zdeňka Štěpánka, Ladislava
Peška, Josefa Grusse, Ludvíka Veverky, spisovatele Františka Langra.
Nezapomenutelné věty zapsali pánové Voskovec a Werich i jejich druh,
Jaroslav Ježek. Z novodobější historie Bohumil Hrabal, který se zde
setkával s přáteli a předával jim své samizdaty.
Restaurace U Pinkasů
Jungmannovo náměstí 16
110 00 Praha 1
tel.: 221 111 150
fax: 221 111 153
e-mail:
mailbox@upinkasu.cz