Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Mernaya – míra všech vodek!
V ruské encyklopedii
se o vodce dozvíte, že jde o tvrdý alkohol, vyrobený spojením lihu a vody
a filtrovaný dřevěným uhlím. Dodnes se na tomto teritoriu považuje za
opravdu chlapské pití doušek čistého lihu zapitý vodou…a zajedený
chlebem, solenými okurkami, rajčaty, tučnou rybou.
Opravdové vodkové žito
Představa o vodce jako ředěném lihu je ovšem primitivní. Kdyby to bylo
tak jednoduché, mohli bychom pít i vodky české produkce. Ale ty se pít
nedají. Přesto je zřejmé, že kvalitní vodka závisí na třech hlavních
faktorech: kvalitě lihu, kvalitě vody a procesu čištění. Kvalitní líh
pro originální vodku se vyrábí z žita. Opravdové „vodkové“ žito se
rodí na nevysoké vrchovině, rozkládající se na severu Ukrajiny a dále na
sever přes hranice jižního Ruska. Pokusy pěstovat tento druh v jiných
podmínkách byly marné. I dnes patří Ukrajina k největším světovým
producentům a exportérům kvalitního lihu. O kvalitě vody mohou vyprávět
i čeští sládci – bez unikátního zdroje vody by nebylo ani unikátního
českého piva. Ukrajina je opravdu bohatá na zdroje vody, přesto však najít
pramen s vyváženým harmonickým složením a odpovídající technologii
jejího změkčení – to je jak boží dar, tak filigránská práce velmi
pomalu se vtělující v tajemství receptury.
Mocný marketingový tah – Voltaire a Goethe
Vodka má na Ukrajině neboli Rusi tradici 500 let starou. Gorilka se stala
neodmyslitelným atributem kozáka. Když později Moskevské knížectví
kolonizovalo Rus, přisvojilo si nejen název teritoria, ale i historii
Kyjevské Rusi a…pojmenovalo i vodku. Šlechtické majetky produkovaly vodku
nejen pro svoje potřeby, ale ucházely se i o dodávky na carský dvůr. Ve
světě vodku proslavila Kateřina II, když ji nabídla Voltairovi a Goethemu.
Těžko soudit, byl-li jejich obdiv upřímný, ale slova o božském nápoji
z pera takových osobností byla mocným marketingovým tahem. O další
rozšíření brandu se pak „postarali“ bolševici – jednomu z bratrů
Smirnovových se podařilo emigrovat. Pouze s recepturou. Ale s vodkou
Smirnoff dobyl nejen americký, ale i světový trh.
Dmitrij Ivanovič Mendělejev (1834–1907)
19. století připravilo vodku na velkovýrobu. Zasloužil se o to sám
Mendělejev v průběhu své habilitace na Kyjevském vysokém učení
technickém. Zkoumal procesy prodloužení lidského života a přes faktor
kvašení se dostal až k názvu své doktorské práce: O spojení lihu
s vodou. Určil optimální poměr 40 : 60 lihu v poměru k vodě.
Připustil i 38 %, které jsou ve výsledku paradoxně nejtvrdší, a 45 %.
Všechny experimenty prověřoval ve výrobě. Mimo klasické čištění uhlím
a pískem, plstěmi, lněným plátnem filtroval tehdy svoji vodku i mlékem.
Technologie známá již ze 17. století, řadící produkt
k nejluxusnějším a také nejjemnějším, ale pro svoji náročnost vzácně
používaná. Po návratu do Sankt Peterburgu představil svoji vodku
i členům Komory pro míry (mery) a váhy ruského impéria – byl totiž
jejím prezidentem. Produkt byl členy komory natolik oceněn, že vodku nazvali
Mernaja, což znamenalo, že se stala mírou všech vodek. A značka dostala
carskou pečeť, což znamenalo exkluzivitu dodávek na carský dvůr. Několik
ruských lihovarů se pokoušelo tuto vodku na základě dodané receptury
vyrobit, ale nakonec dvůr vrátil objednávky do Kyjeva. V roce 1931 výrobu
Mernoj zrušili bolševici – jako carský přežitek.
Mernaja podle Mendělejeva
O 70 let později je výroba obnovena! V dnešní Ukrajině se o přízeň
spotřebitelů uchází na dvě stě výrobců vodky. Tato konkurence je jednou
z garancí kvality. Řada z nich používá při filtraci také
biofaktory – med, žloutky. Ale jen jeden z nich smí vyrábět Mernuju
podle staré patentované receptury Mendělejeva. Líh je dodáván nejstarším
ukrajinským lihovarem, tímtéž, odkud brával líh sám Dmitrij Ivanovič
Mendělejev. Běžný líh se vyrábí s použitím fermentorů, takže proces
trvá 4 – 7 dní. Tento lihovar je nepoužívá, takže jeho Lux zraje
45 dní. Voda se čerpá jurská, z artézské studně z hloubky 265 m.
Samotný proces v supermoderním technologickém cyklu pak zaujímá 21 dní,
tj. pět až šestkrát déle než je obvyklá doba. Mimo klasické čištění
12 – 14 dní bez tlaku, samospádem z výšky 9 m prosakuje budoucí vodka
vrstvou sušeného mléka. Mléko se pochopitelně odebírá jen z období
přirozeného zeleného krmení (červen- září)… Právě tady dostává
vodka svoji něžnost, hebkost. Biofaktory však současně obohacují i stopy
minerálů – hořčíku, sodíku, vápníku. Finiš na stříbře pak vyvolá
ten kovově hladký pocit, s jakým se doušek Mernoj spouští hrdlem,
uvolňuje napětí, odblokuje bariéry, rozpouští problémy a probouzí
fantazii.
Business class, hand made
Vlajkovou lodí Mernoj je Business class, hand made – vodka nejvyšší
kategorie. I příznivci krystalicky čistého mužského drinku, jako je
Platinum nebo White Gold (ano, i tak se v tomto případě vodka čistí)
ocení až estétsky jemnou, ale přesto plnozvučnou Cranberry s trpce hořkou
příchutí klikvy, kterou nepohrdne ani mužský gurmán. Tady hovořit
o výrobě je nevkusné. Tady jde už o esenci staletého gurmánství na
této křižovatce severu a jihu, západu a východu, různých tradic a
multikulturního světa, nálad krutých zim i rozvernosti subtropického
pobřeží. Možná právě tím se ukrajinská vodka liší od severských,
ruské a finské, které znají sílu monotónnosti – je plnější. Dnes se
Mernaja (ISO 9001:2001) pije v dalších šestnácti zemích světa. Od USA,
Německa až po tak náročný trh, jakým je Izrael. Business Class je totiž
mimo jiné košer…
Vodka je láska a gurmánství
Pro opravdové gurmány jsme vybrali na počátek – Mernuju.
Laskavo prosimo – to nejlepší od pramáti vodky!
Mernaja – míra všech vodek!
High spirit!
Petr Vilhelm
United distributions spol. s r.o.
info@mernaya.cz
+420 608 222939