Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace, byla založena roku 1956. Po celou dobu se zaměřuje na vzdělávání v učebních a studijních oborech: Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník, Cukrář a Služby cestovního ruchu. Absolventi učebních oborů mají možnost pokračovat ve dvouletém maturitním nástavbovém studiu. Zajišťuje i vzdělávání dospělých formou dálkového studia, organizuje gastronomické kurzy. Výuka předmětů zaměřených na gastronomii probíhá převážně v odborných pracovnách (učebna stolničení, laboratorní kuchyně a cukrárna, vinotéka) a v multimediálních učebnách.

Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka

S ředitelem Střední školy společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, Mgr. Pavlem Cieleckým se potkáváme 3. února 2016 v době, kdy na této škole probíhá kuchařská soutěž žáků 7. až 9. tříd základních škol.
Pane řediteli, vaše škola pořádá osmnáctý ročník „Čokoládové vařečky“, jehož generálním sponzorem je MAKRO Cash & Carry ČR.
Soutěž jsme iniciovali, abychom obory kuchař a číšník přiblížili žákům základních škol, a ti se tak mohli důkladněji seznámit i s naší školou. Soutěžící mají zadány základní soutěžní suroviny, mezi nimiž letos figuruje mleté maso. Doma nebo ve škole si mají vymyslet recept a tady v sále před publikem v časovém limitu vyhotovit tři porce teplého pokrmu s přílohou. Porota jejich práce vyhodnotí a zhotovitel vítězného pokrmu převezme trofej – dort ve tvaru čokoládové vařečky.

Přestože na území Česka může průvodcovat kdekdo bez relevantních znalostí a živnostenského oprávnění, natož aby danil příjmy z této činnosti (protože se nikdo neobtěžuje prokázat mu opakovanou činnost za účelem výdělku), vaše škola letos pořádala už 7. ročník soutěže „Mladý průvodce“.
V roce 2007 jsme začali vyučovat obor Cestovní ruch. A protože pro gastronomické obory už existovala řada soutěží, vymysleli jsme „Mladého průvodce“. Žáci si na stanovené téma připraví dvanácti- až patnáctiminutovou prezentaci. Před svým průvodcovským soutěžním výkladem (částečně v cizím jazyce) píší znalostní test. Jejich výkony hodnotí porota složená z profesionálních průvodců a pracovníků cestovních kanceláří.

Letos si vaše škola připomíná 60. výročí svého založení.
Činnost zahájila ve Vranově nad Dyjí. Pak došlo k jejímu přemístění do Ostravy. Vystřídala několik zřizovatelů a po celých šedesát let si držela dobrou úroveň a skvělé renomé. Každoročně spolupracuje s řadou kvalitních restaurací. Jen v Ostravě jich je přes třicet. O kvalitě školy svědčí i úspěšnost žáků na oborových soutěžích, při nichž dochází k meziškolnímu porovnávání jejich zručnosti a znalostí. Zásadní podíl na tom mají učitelé odborných a všeobecně vzdělávacích předmětů a zejména mistři odborného výcviku. Ať už kuchaři, cukráři, nebo číšníci. V rámci oslav šedesátiletého výročí jsme loni v listopadu uspořádali „Adventní kouzlení“. Soutěže se krom našeho družstva zúčastnily týmy partnerských škol z Francie, Slovenska, Česka. Týmy tvořili dva kuchaři a dva číšníci, kteří před hosty připravili čtyřchodové menu a tabuli pro deset hostů. Očekáváme, že se i tato soutěž stane pro naši školu tradičním setkáním s představiteli spolupracujících firem a institucí.

Co další zahraniční spolupráce?
Ta se odehrává přes projekty, které pořádá Dům zahraniční spolupráce, donedávna Leonardo, teď Erasmus+, kdy každoročně žáky vysíláme do dvou tří destinací. Nejčastěji do Francie, Anglie a Itálie, chystáme se i do Španělska. Teď jsme si podali žádost o výjezd do Rakouska. Kromě toho máme navázánu další formu spolupráce, kdy žáci na základě výběru jezdí na dvou- až tříměsíční stáže. Spolupracujeme s francouzskou rekreační oblastí Bourget-du Lac v Savojských Alpách a s Irskem. Jeden z našich úspěšných absolventů, Jiří Thiel, dnes i díky této zahraniční praxi pracuje ve francouzském Saint Tropez v restauraci oceněné dvěma michelinskými hvězdami.