Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Střední škola společného stravování, Ostrava-Hrabůvka, příspěvková organizace, byla založena roku 1956. Po celou dobu se zaměřuje na vzdělávání v učebních a studijních oborech: Kuchař, Číšník, Kuchař-číšník, Cukrář a Služby cestovního ruchu. Absolventi učebních oborů mají možnost pokračovat ve dvouletém maturitním nástavbovém studiu. Zajišťuje i vzdělávání dospělých formou dálkového studia, organizuje gastronomické kurzy. Výuka předmětů zaměřených na gastronomii probíhá převážně v odborných pracovnách (učebna stolničení, laboratorní kuchyně a cukrárna, vinotéka) a v multimediálních učebnách.
S ředitelem Střední školy společného stravování,
Ostrava-Hrabůvka, Mgr. Pavlem Cieleckým se potkáváme 3. února
2016 v době, kdy na této škole probíhá kuchařská soutěž žáků
7. až 9. tříd základních škol.
Pane řediteli, vaše škola pořádá osmnáctý ročník
„Čokoládové vařečky“, jehož generálním sponzorem je MAKRO Cash &
Carry ČR.
Soutěž jsme iniciovali, abychom obory kuchař a číšník přiblížili
žákům základních škol, a ti se tak mohli důkladněji seznámit
i s naší školou. Soutěžící mají zadány základní soutěžní
suroviny, mezi nimiž letos figuruje mleté maso. Doma nebo ve škole si mají
vymyslet recept a tady v sále před publikem v časovém limitu vyhotovit
tři porce teplého pokrmu s přílohou. Porota jejich práce vyhodnotí a
zhotovitel vítězného pokrmu převezme trofej – dort ve tvaru čokoládové
vařečky.
Přestože na území Česka může průvodcovat kdekdo bez
relevantních znalostí a živnostenského oprávnění, natož aby danil
příjmy z této činnosti (protože se nikdo neobtěžuje prokázat mu
opakovanou činnost za účelem výdělku), vaše škola letos pořádala už
7. ročník soutěže „Mladý průvodce“.
V roce 2007 jsme začali vyučovat obor Cestovní ruch. A protože pro
gastronomické obory už existovala řada soutěží, vymysleli jsme „Mladého
průvodce“. Žáci si na stanovené téma připraví dvanácti- až
patnáctiminutovou prezentaci. Před svým průvodcovským soutěžním
výkladem (částečně v cizím jazyce) píší znalostní test. Jejich
výkony hodnotí porota složená z profesionálních průvodců a pracovníků
cestovních kanceláří.
Letos si vaše škola připomíná 60. výročí svého
založení.
Činnost zahájila ve Vranově nad Dyjí. Pak došlo k jejímu přemístění
do Ostravy. Vystřídala několik zřizovatelů a po celých šedesát let si
držela dobrou úroveň a skvělé renomé. Každoročně spolupracuje s řadou
kvalitních restaurací. Jen v Ostravě jich je přes třicet. O kvalitě
školy svědčí i úspěšnost žáků na oborových soutěžích, při nichž
dochází k meziškolnímu porovnávání jejich zručnosti a znalostí.
Zásadní podíl na tom mají učitelé odborných a všeobecně vzdělávacích
předmětů a zejména mistři odborného výcviku. Ať už kuchaři, cukráři,
nebo číšníci. V rámci oslav šedesátiletého výročí jsme loni
v listopadu uspořádali „Adventní kouzlení“. Soutěže se krom našeho
družstva zúčastnily týmy partnerských škol z Francie, Slovenska, Česka.
Týmy tvořili dva kuchaři a dva číšníci, kteří před hosty připravili
čtyřchodové menu a tabuli pro deset hostů. Očekáváme, že se i tato
soutěž stane pro naši školu tradičním setkáním s představiteli
spolupracujících firem a institucí.
Co další zahraniční spolupráce?
Ta se odehrává přes projekty, které pořádá Dům zahraniční spolupráce,
donedávna Leonardo, teď Erasmus+, kdy každoročně žáky vysíláme do dvou
tří destinací. Nejčastěji do Francie, Anglie a Itálie, chystáme se i do
Španělska. Teď jsme si podali žádost o výjezd do Rakouska. Kromě toho
máme navázánu další formu spolupráce, kdy žáci na základě výběru
jezdí na dvou- až tříměsíční stáže. Spolupracujeme s francouzskou
rekreační oblastí Bourget-du Lac v Savojských Alpách a s Irskem. Jeden
z našich úspěšných absolventů, Jiří Thiel, dnes i díky této
zahraniční praxi pracuje ve francouzském Saint Tropez v restauraci
oceněné dvěma michelinskými hvězdami.