Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
S ředitelkou Střední školy Brno, Charbulova, RNDr. Janou
Markovou se potkáváme na finále 23. ročníku celorepublikové soutěže
mladých talentů v oborech kuchař, cukrář a číšník na Mezinárodním
mistrovství Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017.
Paní ředitelko, žáci, kteří tu reprezentují vaši školu, jsou
velmi šikovní.
Ano, snažíme se plnit požadavky potenciálních zaměstnavatelů, a to nejen
v gastronomických oborech, ale i v potravinářských a v oborech obchodu a
služeb. Při zajišťování praktického vyučování a odborného výcviku
spolupracujeme s brněnskými hotely Voroněž, International, Holiday Inn,
Maximus, Barceló a mnoha dalšími. Kromě toho zajišťujeme odborný výcvik
i v rámci společného stravování. Máme tříletý obor se zaměřením
kuchař, číšník a kuchař-číšník, jehož absolventi získávají
výuční list. V rámci pilotního projektu Ministerstva školství,
mládeže a tělovýchovy ČR u nás žáci mohou nastoupit také na
čtyřleté studium oboru gastronomie, ve třetím ročníku pak mohou
úspěšně složit závěrečnou zkoušku a získat výuční list, ve
čtvrtém pak maturitní zkoušku. Co se týká potravinářských oborů,
připravujeme žáky na profese pekař, cukrář a řezník, po kterých je
velká poptávka. V rámci praktického vyučování a odborného výcviku
v Brně spolupracujeme s pekárnou řetězce Globus a s Delta pekárnami.
Cukráři praktikují v našich provozovnách. Dbáme na stoprocentní kvalitu,
nepoužíváme náhražkové suroviny, vyrábíme z másla. Zejména
u zakázkové výroby nestíháme pokrývat poptávku. V oboru řezník
zajišťujeme výuku zhotovování uzenářských produktů a prodeje bouraného
masa. A aby žáci třetích ročníků nabyli zručnost v porážce a
přepravě masa z jatečních zvířat, spolupracujeme s Jatkami Ivančice,
jatkami společnosti Steinhauser a s Českým svazem zpracovatelů masa.
V obchodu a službách vzděláváme žáky ve tříletých oborech aranžér,
prodavač a ve čtyřletém oboru obchodník. Při zajišťování praktického
vyučování a odborného výcviku spolupracujeme s řetězci Globus, Albert,
Tesco a také s malými brněnskými prodejnami. U oborů služeb pak žáky
připravujeme na profese fotograf, kadeřnice a kosmetička. Odbornou výuku
absolvují u nás a praxi v brněnských provozovnách. Na tom, že dosahují
pěkných výsledků nejen v rámci soutěží, ale po absolvování školy
i v praxi nebo na vysokých školách, má samozřejmě ohromný podíl
pedagogický sbor. Naši učitelé odborného výcviku mají bohaté profesní
zkušenosti – jsou to například vedoucí školní kuchyně šéfkuchař
Dušan Hanák, trio řeznických mistrů Kamil Beneš a Kamil Ševčík v čele
s garantem oboru Zdeňkem Zhořem nebo cukrářky Hanka Hrzánová, Nasťa
Přikrylová s mojí zástupkyní Renatou Svobodovou a mnozí další. Rovněž
tak učitelé odborných předmětů mají nejen požadované vysokoškolské
vzdělání, ale většina z nich si od začátku prošla svým oborem od
získání výučního listu přes maturitu na odborné škole, praxi
v provozech až po získání vysokoškolského vzdělání. A dál na sobě
pracují. Střední škola Brno, Charbulova, jim k tomu vytváří podmínky.
Připravujeme také projekt, v jehož rámci chceme učitele odborných
předmětů a odborného výcviku vysílat na odborné stáže k potenciálním
zaměstnavatelům absolventů naší školy.
Zpráva z tisku: „V hodnocení Národní ceny kvality ČR
podle modelu CAF byla nejúspěšnější Střední škola Brno, Charbulova.“
(Viz www.e-Vsudybyl.cz, článek
„Miloš Zeman předal Národní cenu kvality“.)
Nejen že jsme byli na Pražském hradě vyhlášeni vítězi své kategorie,
ale ve stejném měsíci jsme obdrželi i Cenu hejtmana za společenskou
odpovědnost v rámci Jihomoravského kraje.
Se zhruba více než dvěma tisíci žáků a více než sto
sedmdesáti učiteli je vaše škola pravděpodobně největší odbornou
školou v České republice zaměřenou na potravinářské obory, služby,
gastronomii a cestovní ruch. Disponujete řadou špičkově vybavených učeben
a pracovišť.
Ano, a to i díky vstřícnosti našeho zřizovatele, kterým je Jihomoravský
kraj. Získávat finanční prostředky na modernizaci vybavení a nové
technologie se snažíme rovněž vlastní a doplňkovou činností, aby naše
zázemí bylo možné využívat i v rámci celoživotního vzdělávání,
tedy pro pořádání kurzů profesních kvalifikací pro úřady práce a ty,
kdo mají zájem o živnostenské oprávnění získáním úplné kvalifikace
nebo výučního listu. Pro naše žáky a širokou veřejnost pak pořádáme
kurzy zájmové. Intenzivně spolupracujeme se základními školami. Jejich
žáci k nám přicházejí seznamovat se s vyučovanými obory a žáci
Střední školy Brno, Charbulova, docházejí za nimi na základní školy
prezentovat naše řemesla.