Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Střední škola Brno, Charbulova

S ředitelkou Střední školy Brno, Charbulova, RNDr. Janou Markovou se potkáváme na finále 23. ročníku celorepublikové soutěže mladých talentů v oborech kuchař, cukrář a číšník na Mezinárodním mistrovství Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017.
Paní ředitelko, žáci, kteří tu reprezentují vaši školu, jsou velmi šikovní.
Ano, snažíme se plnit požadavky potenciálních zaměstnavatelů, a to nejen v gastronomických oborech, ale i v potravinářských a v oborech obchodu a služeb. Při zajišťování praktického vyučování a odborného výcviku spolupracujeme s brněnskými hotely Voroněž, International, Holiday Inn, Maximus, Barceló a mnoha dalšími. Kromě toho zajišťujeme odborný výcvik i v rámci společného stravování. Máme tříletý obor se zaměřením kuchař, číšník a kuchař-číšník, jehož absolventi získávají výuční list. V rámci pilotního projektu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR u nás žáci mohou nastoupit také na čtyřleté studium oboru gastronomie, ve třetím ročníku pak mohou úspěšně složit závěrečnou zkoušku a získat výuční list, ve čtvrtém pak maturitní zkoušku. Co se týká potravinářských oborů, připravujeme žáky na profese pekař, cukrář a řezník, po kterých je velká poptávka. V rámci praktického vyučování a odborného výcviku v Brně spolupracujeme s pekárnou řetězce Globus a s Delta pekárnami. Cukráři praktikují v našich provozovnách. Dbáme na stoprocentní kvalitu, nepoužíváme náhražkové suroviny, vyrábíme z másla. Zejména u zakázkové výroby nestíháme pokrývat poptávku. V oboru řezník zajišťujeme výuku zhotovování uzenářských produktů a prodeje bouraného masa. A aby žáci třetích ročníků nabyli zručnost v porážce a přepravě masa z jatečních zvířat, spolupracujeme s Jatkami Ivančice, jatkami společnosti Steinhauser a s Českým svazem zpracovatelů masa. V obchodu a službách vzděláváme žáky ve tříletých oborech aranžér, prodavač a ve čtyřletém oboru obchodník. Při zajišťování praktického vyučování a odborného výcviku spolupracujeme s řetězci Globus, Albert, Tesco a také s malými brněnskými prodejnami. U oborů služeb pak žáky připravujeme na profese fotograf, kadeřnice a kosmetička. Odbornou výuku absolvují u nás a praxi v brněnských provozovnách. Na tom, že dosahují pěkných výsledků nejen v rámci soutěží, ale po absolvování školy i v praxi nebo na vysokých školách, má samozřejmě ohromný podíl pedagogický sbor. Naši učitelé odborného výcviku mají bohaté profesní zkušenosti – jsou to například vedoucí školní kuchyně šéfkuchař Dušan Hanák, trio řeznických mistrů Kamil Beneš a Kamil Ševčík v čele s garantem oboru Zdeňkem Zhořem nebo cukrářky Hanka Hrzánová, Nasťa Přikrylová s mojí zástupkyní Renatou Svobodovou a mnozí další. Rovněž tak učitelé odborných předmětů mají nejen požadované vysokoškolské vzdělání, ale většina z nich si od začátku prošla svým oborem od získání výučního listu přes maturitu na odborné škole, praxi v provozech až po získání vysokoškolského vzdělání. A dál na sobě pracují. Střední škola Brno, Charbulova, jim k tomu vytváří podmínky. Připravujeme také projekt, v jehož rámci chceme učitele odborných předmětů a odborného výcviku vysílat na odborné stáže k potenciálním zaměstnavatelům absolventů naší školy.

Zpráva z tisku: „V hodnocení Národní ceny kvality ČR podle modelu CAF byla nejúspěšnější Střední škola Brno, Charbulova.“ (Viz www.e-Vsudybyl.cz, článek „Miloš Zeman předal Národní cenu kvality“.)
Nejen že jsme byli na Pražském hradě vyhlášeni vítězi své kategorie, ale ve stejném měsíci jsme obdrželi i Cenu hejtmana za společenskou odpovědnost v rámci Jihomoravského kra­je.

Se zhruba více než dvěma tisíci žáků a více než sto sedmdesáti učiteli je vaše škola pravděpodobně největší odbornou školou v České republice zaměřenou na potravinářské obory, služby, gastronomii a cestovní ruch. Disponujete řadou špičkově vybavených učeben a pracovišť.
Ano, a to i díky vstřícnosti našeho zřizovatele, kterým je Jihomoravský kraj. Získávat finanční prostředky na modernizaci vybavení a nové technologie se snažíme rovněž vlastní a doplňkovou činností, aby naše zázemí bylo možné využívat i v rámci celoživotního vzdělávání, tedy pro pořádání kurzů profesních kvalifikací pro úřady práce a ty, kdo mají zájem o živnostenské oprávnění získáním úplné kvalifikace nebo výučního listu. Pro naše žáky a širokou veřejnost pak pořádáme kurzy zájmové. Intenzivně spolupracujeme se základními školami. Jejich žáci k nám přicházejí seznamovat se s vyučovanými obory a žáci Střední školy Brno, Charbulova, docházejí za nimi na základní školy prezentovat naše řemesla.