Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
je jedinou školou zřízenou Jihočeským krajem, jež se orientuje výhradně na přípravu odborníků pro různá odvětví cestovního ruchu – gastronomii, hotelnictví, turismus. Střední odbornou školu v denním i dálkovém studiu v tříletých oborech (kuchař-číšník), čtyřletých studijních oborech (hotelnictví a turismus, gastronomie), nástavbovém oboru (gastronomie) navštěvuje kolem sedmi set žáků a sto osmdesát studentů Vyšší odbornou školu v oboru cestovní ruch (denním i dálkovém).
Jihočeský kraj
je turisticky atraktivní region s bohatou historií, kulturou, památkami a
přírodními krásami, které tvoří velký potenciál uplatnění služeb
cestovního ruchu. Úspěšní absolventi nemají díky stálé poptávce
zaměstnavatelů problémy s uplatněním. Nejžádanějšími obory jsou
Hotelnictví a turismus a Cestovní ruch. Oba se vyučují
dvacátým rokem.
Dlouhodobými partnery školy
jsou uznávaní odborníci, členové profesních sdružení: Asociace kuchařů
a cukrářů ČR; Asociace číšníků ČR; Asociace hotelů a restaurací ČR;
České barmanské asociace i majitelé restauračních a hotelových
zařízení v turisty vyhledávaných oblastech Českobudějovicka,
Českokrumlovska, Lipenska a Třeboňska. V průběhu odborných praxí a
výcviku žáci poznávají provoz různých typů stravovacích, rekreačních
a ubytovacích zařízení. Od rodinných penzionů (např. Pegast Litvínovice)
přes hotely (Grand Hotel Zvon, hotel Budweis a Restaurace Budvar České
Budějovice, hotel Růže Český Krumlov aj.), kongresové hotely (Clarion
Congress Hotel Praha a v nejbližší době i České Budějovice) až po
wellness zařízení (Lázně Aurora Třeboň, Wellness Hotel
Frymburk aj.).
Žáci prezentují své dovednosti
a znalosti při zajišťování akcí pořádaných městem České Budějovice,
Jihočeskou univerzitou, Českým červeným křížem aj.
Pro rozvoj odborných kompetencí
ve spolupráci s renomovanými vzdělávacími institucemi škola pořádá
kurzy studené kuchyně, moderního zdobení, vykrajování ovoce a zeleniny,
sommelierský, baristický a barmanský. Jejich materiální i personální
zabezpečení je podpořeno z evropských sociálních a strukturálních
fondů, díky kterým bylo možné modernizovat i vybavení učeben. Svého
kuchařského studia škola využívá ke gastronomickým prezentacím. Stalo se
tradicí, že s žáky vaří zahraniční kuchaři i absolventi školy,
kteří jim předávají své zkušenosti.
Teoretické znalosti
si žáci mohou ověřit během prázdninových praxí v tuzemsku
i zahraničí. Zejména v Řecku a Rakousku. V roce 2012 se jim nabízí
možnost dalšího studia a praxe v Bavorsku. Studenti Vyšší odborné školy
využívají svůj potenciál v cestovních kancelářích, informačních
centrech, hotelích prakticky ve všech krajích Česka a v nejednom případě
i v zahraničí. V letošním školním roce, jako výraz ocenění
dvacetileté spolupráce s partnerskou školou v Bad Leofeldenu, bylo
rakouským velvyslanectvím čtyřem studentkám nabídnuto stipendium. Studenti
Vyšší odborné školy každoročně soutěží o nejlepší absolventskou a
bakalářskou práci a v konkurenci vysokých a vyšších odborných škol
získávají přední pozice.
Budování pozitivního klimatu
a prevenci rizikového chování je věnována velká pozornost. S finanční
podporou Ministerstva školství mládeže a tělovýchovy ČR jsou pro žáky
1. ročníků pořádány třídenní stmelovací kurzy. Škola má vlastní
moderní domov mládeže i školní jídelnu. Všem žákům jsou nabízeny
volnočasové aktivity, přičemž důraz je kladen na jejich aktivní
zapojení. Patří k nim projekty: Česko-rakouský workshop, Den proti
závislostem, školní časopis Koktejl, prezentace školy na výstavách
Vzdělávání a řemeslo, Jihočeský kompas, charitativní projekty Bílá
pastelka, Adoptuj panenku – zachráníš dítě, Červená stužka.
K ochraně životního prostředí vedou žáky projekty environmentální
výchovy – Po zelené, Pohodová třída, Recyklohraní, Škola
udržitelného života.
Filozofií školy
je nezůstávat izolovaní, ale vést žáky a studenty k tomu, aby našli
uplatnění v nejrůznějších oblastech gastronomie a cestovního ruchu nejen
v Česku, ale i v zahraničí.
Informace o studiu:
SOŠ: info@skolacrcb.cz,
tel.: 389 139 320
VOŠ: jjenickova@skolacrcb.cz,
tel.: 387 788 117