Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Střední a Vyšší odborná škola
jsou zaměřeny na gastronomii a cestovní ruch. V tomto školním roce má
Střední odborná škola kolem šesti set žáků a Vyšší odborná škola
kolem sto padesáti studentů v denním a dálkovém studiu. Školy se
podílejí i na vzdělávání dospělých. Mají autorizovánu řadu
dílčích kvalifikací v systému Národní soustavy kvalifikací, takže
zájemci o příslušný výuční list jej zde mohou získat po ověření
své odbornosti v oborech kuchař a číšník.
Školní jídelna,
která získala 3. místo v celostátní soutěži „Nejlepší školní
jídelna 2015“, denně připraví na třináct set obědů včetně dietní
stravy a kolem sta snídaní. Zároveň připravuje stovky pokrmů studené
kuchyně pro školní bufet.
Domov mládeže
s kapacitou 120 lůžek je plně obsazen, slouží především žákům a
studentům Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního
ruchu, České Budějovice, ale poskytuje služby i jiným školám.
Spolupráce s podnikateli
Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu úzce
spolupracují s podnikateli a profesními organizacemi v oborech hotelnictví,
gastronomie a cestovní ruch. V rámci udílení výročních cen Asociace
hotelů a restaurací ČR byly opětovně nominovány na „Školu roku“.
Vyzdvihnuta byla zejména jejich spolupráce při zajištění akcí
pořádaných Jihočeským krajem a Magistrátem Českých Budějovic.
Propojenost škol s praxí potvrdil i projekt realizovaný ve spolupráci
s Jihočeskou hospodářskou komorou, který proběhl v minulém školním
roce. Mezi podnikateli v gastronomii se setkal s dobrou odezvou. Díky němu
se tak žáci seznámili s novinkami, jako je makromolekulární
gastronomie aj.
Profesní rozvoj žáků
Střední a Vyšší odborná škola podporují profesní rozvoj žáků.
Slouží k tomu i kurzy: Sommelier, Barista, Barman, Moderní zdobení a
Vykrajování ovoce a zeleniny. Jejich účastníci se úspěšně umisťují
v celorepublikových soutěžích. V minulém roce se žáci Střední
odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu podíleli na
obsluze prezidenta a jeho doprovodu v rámci jeho návštěvy Jihočeského
kraje a připravili slavnostní oběd pro ministryni školství, mládeže a
tělovýchovy.
Investice do budoucnosti
Střední odborná škola a Vyšší odborná škola z projektu ROP pořídily
audiovizuální systém do kuchyňského studia umožňující on-line výuku.
Nemalé finanční prostředky jdou na odborné vzdělávání pedagogů a do
špičkových technologií cvičných kuchyní. Ty umožňují výukovým
programům držet krok se světovými trendy. Ředitelka Střední odborné
školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu, České Budějovice, Mgr.
Zdeňka Erhartová k tomu podotýká: „V poslední době mě velmi potěšil
úspěch našeho žáka oboru hotelnictví a turismus Dominika Dorňáka, který
se přihlásil do soutěže MasterChef Česko a v obrovské konkurenci se
propracoval do finálové desítky. Naším cílem totiž je být úspěšnými
moderními vzdělávacími institucemi připravujícími budoucí profesionály
tak, aby obstáli na domácím i zahraničních trzích práce.“