Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Tereza Zimmermannová
Hotelová škola Teplice, maturitní obory Cestovní ruch, Hotelový
management
školní praxe
pracovní zkušenosti
hostessing, Noe’s agency, Praha – 1 rok
obsluha + příprava, Fit Bar, Ústí nad Labem – 6 měsíců
obsluha + barista, Cinema caffé, Ústí nad Labem – 8 měsíců
obsluha + barman, Coctail Bar, Teplice (2× plesová sezóna)
obsluha, Best western hotel Lichtenwalde, DE – 2 měsíce
barman + barista, Restaurant and bar Utopia, Ústí nad Labem –
2 měsíce
obsluha + barman, The legends of rock caffé, Ústí nad Labem –
3 měsíce
barman + barista, hotel Ostrov, Ostrov – 2 měsíce
obsluha + barman, Alpin Center Sustenpass, Hotel Steingletcher, CH –
3,5 měsíce
kurzy
2013 – baristický kurz (M. Křižka)
2015 – barmanský kurz (Z. Javorský)
2015 – Sommer Stagiaires Programm (Swiss School of Tourism and Hospitality,
Passugg)
soutěže baristů
Bacardi-Maritini cup 2014, 2015
Pivocup Žatec 2015, 2016
Finlandia cup 2014, 2015
Gastro Kroměříž 2015
jazykové znalosti
angličtina – plynule (10 let)
němčina – plynule (7 let)
zájmy
mixologie, baristika, cestování, vzdělávání, čtení
Se studentkou Hotelové školy Teplice Terezou Zimmermannovou se
v Teplicích potkáváme 19. ledna 2016.
Terezo, loni v létě jste absolvovala stáž ve Švýcarsku na Swiss
School of Tourism and Hospitality, Passugg. Bylo těžké se tam
dostat?
O možnosti stáže na Swiss School of Tourism and Hospitality a práce ve
Švýcarsku jsem se dozvěděla od ředitele Hotelové školy Teplice pana
Nekudy na jednom z barmanských kurzů. Nabídka obsahovala nejen studium, ale
i možnost finančního přivýdělku. Baví mě pracovat a ráda cestuji.
Chtěla jsem se podívat do další země a zlepšit si němčinu. Podmínky
přijetí byly: být starší osmnácti let, projít přijímacími zkouškami a
v případě přijetí se dopravit do Švýcarska. V únoru 2015 jsme proto
se zástupkyní ředitele Hotelové školy Teplice paní Fričlovou jely do
Poděbrad, kde proběhly ústní a písemné pohovory. Písemný test nebyl
příliš zaměřen na překlad ani gramatiku – bylo nám řečeno, že jeho
cílem je především zjistit rozsah slovní zásoby a schopnost uchazeče
řešit různé situace. Okruhy proto obsahovaly pracovní problémy a my měli
napsat, jak bychom je řešili. Při ústním pohovoru s námi hovořili naši
dva budoucí švýcarští učitelé, pánové Wicki a Schmidt. Z Hotelové
školy Teplice jsme příjímací testy úspěšně zvládly dvě: kromě mě
ještě moje kolegyně ze čtvrtého ročníku. Přišly nám smlouvy a
instrukce. Studium ve Swiss School of Tourism and Hospitality probíhalo od
13. do 27. června a bylo zakončeno praktickými a ústními zkouškami.
Během celého kurzu byl stanoven dress code a požadavek hovořit mezi sebou
výhradně německy, a to i mezi námi, Čechy a Slováky. Pak jsme se všichni
přijatí studenti rozjeli do svých pracovišť a pobyt jsme završili
15. října 2015.
Zmínila jste, že vás baví pracovat.
Když nejsem v práci, připadá mi, že nemám co dělat. S brigádami jsem
začala v patnácti. Hned, jak mi to dovolil věk, jsem chtěla na brigádu a
od té doby jsem už prošla mnoha podniky. Hotelnictví jsem si vybrala proto,
že mám ráda cestování a kontakt s lidmi. To byl i důvod, proč jsem
volila studium na Hotelové škole v Teplicích. Slyšela jsem o oborech,
které vyučuje, a možnosti absolvovat profesní kurzy, z nichž mám už
některé za sebou – barmanské a baristické. Motivovalo mne také to, že
žáci Hotelové školy Teplice hodně jezdí na soutěže a že škola má
dobrou úroveň, což dokládá nejen titul „Škola roku 2011“, ale i fakt,
že její žáci a učitelé na Pražském hradě obsluhovali řadu světových
osobností. Hotelnictví jsem si vybrala i proto, že je to maturitní obor,
protože bych ráda pokračovala na některé z vysokých škol.
Jak se k vám Švýcaři chovali?
Prvních čtrnáct dní na Swiss School of Tourism and Hospitality jsem z nich
byla nadšená. Naši učitelé byli zlatí! Potom ale, když jsem přišla
pracovat do horského hotýlku Steingletcher v Alpin Center Sustenpass, mi
šéf se svou manželkou dávali hodně znát, že jsem pro ně „nižší
level“. Hosté, ti ne. Tipovali, že jsem z Polska nebo Holandska. Když jsem
jim řekla, že jsem Češka, nikdy nezměnili tón, kterým se se mnou
bavili.
Co to s vámi dělalo, když si šéf na vás „léčil“ svůj
komplex méněcennosti?
Hrozně mě to mrzelo, protože doposud byl se mnou každý, pro koho jsem
pracovala, moc spokojený. Najednou tu byl on, z něhož čišelo, že by mě
nejraději vyhodil, kdyby nebyl smluvně vázán se Swiss School of Tourism and
Hospitality. Zakomplexovanost si vybíjel tím, že na mě každou chvíli
křičel, než jsem se naučila dělat věci tak, aby si našel další důvod.
Během těch třech a půl měsíců jsem našla způsob, jak tomu čelit. Já
se zkrátka nevzdávám! Když něco začnu, tak to dodělám. Nedokázala bych
si odpustit, kdybych podlehla tlaku a tu práci vzdala. Sice jsem si říkala,
že až budu mít po prvních dvou měsících našetřeno na splacení stáže
(vzdělávací kurz musí jeho účastník následně z výplat uhradit),
v posledním měsíci odjedu, ale zapřela jsem se a vydržela.
Chtěla byste se do toho hotýlku někdy vrátit?
Moc ráda, kdyby tam bylo jiné vedení.
Swiss School of Tourism and Hospitality má letitou
tradici.
A úžasný areál! Obrovský starý dům. Velké prostory. Bydleli jsme po
jednom dvou lidech. K dispozici nám byly lobby, knihovna, fitko, klubovna,
krásná jídelna a učebny. Ale ne učebny jako u nás. Posluchárny jako na
vysokých školách. Školu obklopovala nádherná zahrada, kam jsme rádi
chodili posedět. Studium jsme začínali kolem sedmé hodiny ranní a končili
v sedm večer. Byli jsme rozděleni do tří tříd. Točili jsme jak praxi,
tak teorii. Každá třída měla denně obsluhu na jednom stolování. Museli
jsme dodržovat dress code: černý spodek, bílý vršek, což bylo velmi
hezké. Učili jsme se především praxí. Nebylo to stereotypní sezení
v lavicích. Dělali jsme prezentace, absolvovali výklady, jezdili po
exkurzích. Byli jsme ve vinařství, v sýrárně… Během těch čtrnácti
dnů jsme toho stihli hrozně moc. Do Swiss School of Tourism and Hospitality
bych se ráda vrátila udělat si gastronomického bakaláře. Nabízí
i vyšší a vysokoškolské studium. Navíc se na vyšší škole vyučuje jak
v němčině, tak v angličtině, která (přestože jsem teď dlouho
hovořila německy) je mi bližší. Určitě by to pro mě byl prestižní
odrazový můstek k tomu, vydělávat ve světě a cestovat.
Co vám dala Hotelová škola Teplice, abyste v Passuggu
uspěla?
Mimo jiné profesní zručnost, která se mi u švýcarského zaměstnavatele
skvěle hodila. Tedy, to, že jsem uměla nosit talíře. Ale abych to
nezlehčovala. Teplická hotelovka mi dala skvělý základ být dobrým
gastronomem. Za to, co mne naučila, si její pedagogický sbor určitě
zaslouží velkou pochvalu. Číšníka totiž může dělat skoro každý, ale
důležité je znát obor do hloubky. Kdybych do Švýcarska vyjela bez tohoto
základu, neměla bych ponětí, co mi tam kdo vykládá či co po
mně chce.
Změnil vás pobyt ve Švýcarsku?
Určitě. Mám pracovité rodiče. Dlouho podnikali a vždycky mě hodně
podporovali. V kurzech, při soutěžích i v osobním životě mi dodávali
velké povzbuzení. Maminka sice bývá vyděšená, když jí každou chvíli
volám, že pojedu tam a tam. Ale už si zvykla. Rodiče říkají, že jsem
blázen, protože kvůli brigádám a praxi už od šestnácti let téměř
nechodím domů, avšak podporují mne v tom. Vždycky vyslechnou mé
nadávání, když mi něco nejde nebo mě cosi trápí v práci, a radí na
základě svých zkušeností. Bydlet u rodičů a na měsíc nebo na dva si
odjet pracovat kousek za hranice do Německa s možností stavit se na víkend
doma, kdy vám rodiče každou chvíli něco přivezou nebo pošlou a postarají
se, je určitě něco jiného než spoléhat sama na sebe. Zkrátka, jak si to
tam s nadřízenými a kolegy zařídíte, tak se k vám budou chovat.
Rodičům si maximálně můžete postěžovat po síti nebo telefonu. Ve
Švýcarsku jsem se musela naučit vycházet s penězi, a když nastal
problém, řešit ho sama za sebe. Když tady člověk onemocní, maminka mu
dojde pro léky, domluví lékaře apod. Ve Švýcarsku jsem si musela všechno
zařídit sama. Za ty čtyři měsíce, když se člověk nedá semlít
nepříznivými okolnostmi, hodně zmoudří a duševně vyroste. Když člověk
jede do ciziny, určitě by se měl připravit na to, že to nebude procházka
růžovou zahradou. Může se stát, že si tam s někým nesednete, stejně
jako já si v horském hotýlku Steingletcher nesedla se svým nadřízeným.
Naštěstí tam byl super pracovní tým.
Co by se ve vašem oboru z toho, co je u Švýcarů, mělo
aplikovat v Česku?
Vyšší platy. Praktikant v Česku si za čtyři měsíce vydělá asi tak
dvacet tisíc korun – já si ve Švýcarsku za ty čtyři měsíce vydělala
o sto tisíc víc. Sice je tam třikrát dráž, avšak platy pětkrát
vyšší než v tady. Pro mladé lidi je jet na takovou stáž úžasné
i v tomhle. Kdybyste čtyři měsíce jako brigádník dřeli v Česku,
nemáte ani ze čtvrtiny to, co si přivezete ze Švýcarska.
Co podle vás některé z vašich vrstevníků demotivuje být co
nejlepší v oboru?
Na to neznám odpověď. Vždycky jsem „plavala“ tak trochu proti proudu.
Myslím, že je to o povaze člověka a o tom, jaké vzory ho obklopují.
I proto se někteří z nich spokojují s průměrností. Když si povídám
se spolužáky a říkám: „Zkuste tu stáž, vyzkoušejte to či to…“,
popíšu výhody, oni na to řeknou: „No ty seš jiná. Já bych ty čtyři
měsíce nedal, nedala.“ Asi nechtějí víc.
Co Švýcarsko?
Z horského hotýlku Steingletcher to byl kousek na Sustenpass, kudy vede
spojnice mezi kantony Bern a Uri. O každém volnu jsme chodili na horské
túry. Došli jsme tak i na horskou boudu Tierberglihütte ve 2 700 m n. m.
Švýcarská příroda, to je něco úžasného! Není tam moc lidí, nejezdí
moc aut. Je tam klid. Uprostřed léta nádhera! Potom bylo super, jak měsíce
plynuly, vidět, jak se mění alpská příroda. Hned bych se tam vrátila! Ke
konci pobytu jsem jela na pracovní zkoušku dolů do Meiringenu do
italsko-mexické restaurace, kde jsem uspěla – a byla jsem ráda, že coby
servírka mohu pracovat pod jiným šéfem než doposud. Měla jsem příjemnou,
milou šéfovou, takže jsem si tam domluvila práci i na léto 2016. Pak jsem
v Meiringenu ve stejném podniku strávila i Vánoce a zjistila, jak moc mi
švýcarské Alpy chybějí.