Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Hotelová škola a Obchodní akademie Havířov poskytuje střední
odborné vzdělání s maturitní zkouškou ve dvou oborech: hotelnictví a
obchodní akademie. Ta připravuje odborníky schopné vykonávat řídící
funkce ve všech typech organizací.
Vyšší odborná škola Havířov zabezpečuje studium tří oborů:
gastronomie a hotelnictví; cestovní ruch; veřejná správa a regionální
rozvoj. Od akademického roku 2017/2018 nabízí absolventům vyšších
odborných škol jednoleté navazující bakalářské studium s programy:
hotelnictví; management destinace cestovního ruchu a marketingové komunikace
ve službách.
Se studentem druhého ročníku Vyšší odborné školy Havířov
Martinem Sedlákem se potkáváme při příležitosti Dne otevřených dveří
nově zrekonstruované budovy Hotelové školy a Obchodní akademie Havířov a
Vyšší odborné školy Havířov a prvního výročí působení PaedDr.
Jaroslavy Čelechovské a Mgr. Davida Gáby v roli jejich jednatelů. Během
představování jsem dostal vizitku s logem Avantgarde Experience Moleculer
Gastronomy.
Pane Sedláku, co je to Avantgarde Experience Moleculer
Gastronomy?
Spolek kamarádů zabývajících se molekulární gastronomií. Na Vyšší
odborné škole Havířov, kde studuji obor gastronomie, totiž inklinuji ke
kuchařině. Máme určitou nabídku, z níž lze vybírat zážitkový
kulinářský program s degustací a výkladem o molekulární
gastronomii.
Proč jste se rozhodl pro havířovskou hotelovou
školu?
Při výběru střední školy jsem řešil dilema. Odmalička jsem byl veden
dvěma směry: jedním bylo zemědělství, druhým gastronomie. No a
gastronomie zřejmě byla mému srdci bližší. Už proto, že babička tady na
škole učila, takže jsem se tu odmalička pohyboval. Jsem přesvědčen, že
s touhle školou jsem udělal hodně dobře.
Další otázka – jak se vám tady líbí – tak ztrácí
smysl…
Opravdu se mi tady hodně líbí. I když jsem si mezi střední a vyšší
odbornou školou udělal roční pauzu, neboť jsem začal studovat na Obchodně
podnikatelské fakultě Slezské univerzity Opava v Karviné. Jenže tam to
byla samá teorie a já jsem člověk praxe. Tak jsem z ní odešel a rok
pracoval. Pak mě paní ředitelka Čelechovská přemluvila, abych zkusil
studium na její Vyšší odborné škole. Jsem tu nadmíru spokojený. Už na
střední škole jsme totiž praktikovali v hotelech, jako byly Horizont
v Peci pod Sněžkou, Voroněž v Brně, Zámek ve Velké Bystřici aj.
Co zahraniční praxe?
Protože tu všichni věděli, jak velký mám o gastronomii zájem, vycestoval
jsem už v prvním ročníku do francouzské Bretaně. V městečku La
Trinité-sur-Mer jsem pracoval v restauraci zaměřené výhradně na mořské
plody. Byla to obrovská zkušenost, protože k tak čerstvým surovinám se
v Česku člověk nedostane. Hned bych se tam vrátil!
Paní ředitelka na vás prozradila, že jste úspěšně
reprezentoval Hotelovou školu Havířov v oborových soutěžích. K čemu
jsou dobré?
Gastro Junior Nowaco Cup, později Bidvest Cup, Moravský kuchař, Retigo Cup,
Tescoma Cup v Kroměříži atd., kterých jsem se zúčastňoval, jsou
užitečnou školou. Soutěžení člověka zocelí. Otevře mu oči. Začne
být o něco suverénnější a komunikativnější. Ostatně, jednu dobu se
uvažovalo, že kuchaři budou svá soutěžní vystoupení komentovat, ale
upustilo se od toho. Dostanete se do kontaktu s lidmi, kteří vás mohou
inspirovat nebo ve vás objevit talent a zprostředkovat vám stáž
či praxi.
Co budete dělat, až dokončíte studia na Vyšší odborné
škole Havířov?
V tuto chvíli nevím. Člověk si může myslet, že gastronomie je jen
kuchyně a obsluha. Do značné míry je, ale v gastronomii je toho tolik, že
ještě nejsem rozhodnutý, co pro mne bude „to pravé ořechové“.