Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Víkend, doba rumunských pikniků
Už od rána proti mně zářila obrovitá bělostná stěna Piatra Craiului.
Energeticky vzpružen pěti Čukasy, kráčím večerem kolem potůčků
obležených stovkami kempujících rodin směr refugiu Spirla. Začíná
pršet. Stan stavím na odlehlé louce. Jsou na ní pouze dvě Dacie, pět
stanů a jeden řvoucí tranzistorák. Ledva jsem dostavěl, přestalo pršet.
Uvařil jsem fazole a po půl deváté šel spát.
Kilometrová stěna Piatra Craiului
20.7. Vstávám v 05:45. Je nádherně vidět téměř kolmá a kilometr
vysoká stěna Piatra Craiului. Tak mne napadlo, co asi dělají mrňadla –
Matouš s Martinem na letním táboře Atisu, zatímco se jejich prdlý
tatínek chystá na výstup na La Om? A co mladoši? Kde jim je konec? Než
dovařím snídani, je Piatra Craiului v mlze. Páchám v potoce hygienu.
Zjišťuji, že mám napuchlé nejen nohy a kolena, ale i ruce. Vyrážím
kolem osmé se sbaleným mokrým stanem. Pod Spirlou potkávám dva
sestupující české kluky. Zdraví mne: „Bună ziua.“ K jejich údivu se
s nimi dávám do řeči česky. Prý přešli Fagaraš, jsou tu s Jenda
Tourem a musí být čtyřiadvacátého v Oradee, odkud jim odjíždí autobus.
Prý mají v háji: jeden kotník a druhý koleno. Ostatní ze skupiny že jdou
přes La Om a oni, když tu štreku viděli, to otočili a jdou dolů
na vlak.
Místo refugiu Spirla smutek
Docházím na místo, kde jsem před čtyřmi roky strávil hodně času
čekáním na počasí. Místo dřevěné chaty, refugiu Spirla se spoustou
bavících se lidí, smutek požářiště. Vracím se zhruba 10 minut dolů
naplnit všechny flašky vodou (4,5 litru). A pak už jen stoupám a místy
lezu. Zpravidla tehdy, pokud netrefím značku. Když míjím ukazatel La Om
2,5 ore, začíná jemně pršet. Déšť houstne. S velkými obavami stoupám
strmým terénem regulérním deštěm po kluzkém vápenci. V hlavě mi
dokolečka dokola bláznivě zní (jako prý podle Pavla Mališky Meresejevovi):
„Ještě dolezu k támhletomu pařezu, ještě dolezu…“ A opravdu, tam
kam jsem si vytkl dolézt, se otevřel výhled na dvě jeskyňky. V té
větší obědvám. Voda ze stropu a stěn ohleduplně kape kolem mne. Sedíce
na báglu čekám vprostřed stěny Piatra Craiului na počasí a piluji
techniku na zobcovou flétnu na jedné z Bachových skladeb pro Annu
Magdalenu.
Výš už to nejde
Kolem jedné hodiny začalo svítit sluníčko. Prší méně. Vydávám se
opět vzhůru. Občas horolezečtěji, než nutno. Na hřebeni rekognoskuji
terén, kde postavím stan. Pozdávala se mi dvě místa. Volím hned to nalevo
od vyústění značky na hřeben. Gemičku řádně kotvím, a to i kolíky ze
zbytků kosodřeviny, kterou tu kdosi pálil. Pak jsem se šel na La Om tvářit
na vrcholové foto. Po této náročné činnosti jsem si zdřímnul.
Honza Štěpánek by zíral
Večeři jsem začal vařit po sedmé hodině. Byla vynikající. Jako vždy
bujón. Tentokrát kuřecí. Následovala bramborová kaše. To se nadrobno
nakrájí špek, oprančí se, aby pustil šťávu. Pak se kastrol odstaví
z plamene a nasype sušená cibule. Zalije vodou a opět položí na hořák
vařiče. Přidá se sůl, drcený kmín a trochu pepře. Když je emulze dost
teplá, přidá se krájená kostka slepičího bujónu. Zamíchá se to a vypne
vařič. Pak se do toho postupně sype dehydrovaná bramborová kaše
obsahující sušené mléko a míchá a míchá. Chuť? Vynikající.
Perfekcionista Honza Štěpánek z Francouzské a Plzeňské restaurace
Obecního domu by zíral. Šéfkuchař těchto restaurantů je sice jeden
z nejlepších, ne-li nejlepší kuchař světa, ale hlad je ještě lepší.
A jak jej angažovat pro sebe? Přejděte s pětadvacetikilovým báglem
Fagaraš po červeném pásmu z Turnu Roşu na Plaiul Foii. Dělejte si vždy
k snídani oves se sušeným mlékem a vodou a k večeři takovéhle blafy. Na
závěr vyběhněte z nějakých 900 m n.m. přes Spirlu na La Om (2239 m) a
uvidíte, jak náramně vám bude chutnat.