Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Pivo ze srdce Vysočiny

Před mnoha lety se na Českomoravské vysočině usadil potulný mnich jménem Pelegrin. Založil osadu, kterou pojmenoval podle sebe. Pelegrin je latinské slovo a znamená poutník. Postupným počeštěním pak vznikl název Pelhřimov.

Nedávno se mi dostalo pochvaly od člověka s jedenaomdesá­tiletou životní zkušeností za to, že jsem mu prý dovezl výtečné pivo plně srovnatelné s Prazdrojem. A v tomto svému otci bezezbytku věřím. Nejen proto, že se narodil v Plzni… Právo várečné Pelhřimov obdržel roku 1552. Pivo se nejprve vařilo po jednotlivých domech v hradbách, kde byli obyvatelé „usedlí“. Půjčování pánví a nedodržování regulí ale vedlo ke sporům. Právovárečníci proto opustili vaření „po domech“ a jako sídlo pivovaru si zvolili dva domy v Růžové ulici. Koncem 17. století pivovar přesídlil do míst mezi dnešní ulici Stolní a dřívější Děkanskou. Původní budova pivovaru přestávala být vyhovující, a tak se roku 1898 začala stavět nová. V ní se začalo vařit koncem roku 1899. Pivovar nepostrádal žádnou z vymožeností tehdejší doby. Parostrojní pohon, účelové a prostorné provozovny. Pivo bylo žádáno a pivovar přežil všechny války, zvraty a krize. Výrazné vzepětí zaznamenal počátkem 90. let minulého století, kdy roční výroba piva dosahovala 80 000 hl. Po privatizaci firmou DUP bylo prioritou zvýšení kvality piva. Provedením technologického auditu s cílem stanovit optimální technické a technologické parametry výrobního zařízení byla pověřena firma PIVO Praha. Základní předpoklad výroby kvalitního piva, voda, je v Pelhřimově více než bohatě naplněn. Pivovar vyrábí pivo tradičními technologickými postupy. Z vynikajícího moravského sladu, nejlepšího chmele a křišťálově čisté vody z nedalekého kopce Křemešník. Výsledkem je pivo, které lze charakterizovat nízkou intenzitou jemné chmelové vůně, silným řízem a plností se silnou intenzitou hořkosti poněkud drsnějšího charakteru. Dalším charakteristickým rysem je zlatavá barva, jiskrná čirost a vysoká pěnivost. To všechno jsou základní atributy piva českého typu, tak jak se vyvinulo v průběhu 19. a 20. století. Pivo bylo uvedeno na trh v listopadu loňského roku pod názvem POUTNÍK, čímž se pivovar přihlásil k historii města Pelhřimov. Pivovar POUTNÍK vyrábí nepasterizované pivo plzeňského typu. Zároveň oblíbené desetistupňové světlé a skvělou dvanáctku. Výtečný je i speciál, který tu vaří vždy o Velikonocích a Vánocích.







www.pivovarpoutnik.cz