Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Překážky v nás vyburcují vlohy,
které by v nás za příznivých okolností zůstaly dřímat.
Horatius Quintus Flaccus (65 – 8 př.n.l.)
Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC
ČR)
je pokračovatelkou cechovní organizace založené v roce 1903, Svazu
kuchařů. Sdružuje přes dvanáct set kuchařů a cukrářů v osmi
regionálních pobočkách. Organizuje přednášky, semináře, tréninky,
soutěže celonárodní i s mezinárodní účastí, výstavy atd.
Tradičními se staly: „Kuchař roku“, „Cukrář roku“, „Gastro
Junior“, „Gastro Hradec“, „Český kapr“, Oslavy sv. Vavřince aj.
Národní reprezentační týmy – seniorský a juniorský a regionální
týmy AKC ČR se úspěšně účastní mezinárodních soutěží. AKC ČR je
členem WACS – Světové asociace kuchařských spolků.
České úspěchy na kuchařské olympiádě IKA
2008 Erfurt
Juniorský národní tým přivezl stříbro za studenou kuchyni a bronz za
teplou kuchyni. Seniorský národní tým stříbro za teplou kuchyni, stříbro
za cukrařinu a dvakrát bronz za studenou kuchyni. Culinary Nestlé tým
bronzovou medaili. Makro tým získal bronzovou medaili. Zlatou medaili
v kuchařské artistice přivezla Jana Dostálová, studentka třetího
ročníku Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka. Martin Havel
bronzovou medaili. Carlsbad Plaza Team bronzovou medaili. Radek David zlatou
medaili. Pavel Minář stříbrnou medaili. Radek Vach a Zbyněk Ženíšek
z Top Hotelu Praha bronzové medaile za kompozice z vyřezávaného ovoce a
zeleniny.
S prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky
panem Miroslavem Kubecem jsme se naposledy potkali 8. října v Karlových
Varech, kde Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s CzechTourism a
Asociací hotelů a restaurací ČR propagovaly českou kuchyni.
Naším cílem ve Varech bylo, společně s partnery, připomenout, že česká
gastronomie stále existuje a je významným zdrojem domácího a zahraničního
inkasa. Tam, kde dělají dobrou českou kuchyni, zpravidla nemají nouzi
o hosty. Českým národním jídlem jsme při té příležitosti vyhlásili
klasickou svíčkovou s knedlíkem a hovězím masem. Jsme totiž
přesvědčeni, že je třeba se trvale zabývat tím, jak česká gastronomie
vypadá, jak se kde vaří a napomáhat tomu, aby se návrat k národním
tradicím nezvrhl např. ve fastfoodový paskvil.
Potkáváme se 29. října dopoledne v pražském hotelu
InterContinental, v němž pracujete jako šéfkuchař. Před pár hodinami
jste se vrátil z Hradu, kde se Asociace kuchařů a cukrářů ČR podílela
na zajištění gastronomické části hradních oslav 90. výročí vzniku
republiky.
Ano, zajišťovali jsme „Dort republiky“, který jsme předali panu
prezidentovi a první dámě. Nebyl laděn do tradičních českých receptur a
postupů a la Magdalena Dobromila Rettigová: „vraž tam deset vajec…“,
protože jídla na Hradě bylo dostatečné množství a vynikající kvality,
takže bylo potřeba odlehčit i toto symbolické gastronomické vyvrcholení.
Národní reprezentace kuchařů a cukrářů předvedla velice hezkou práci.
Dort měl tvar republiky a doplnili jsme jej čtrnácti speciálními dorty
s erby krajů Česka včetně hlavního města Prahy. K tomu jsme přidali
minidezerty a cukrářské lahůdky. Troufám si konstatovat, že náš pan
prezident byl nadšen. Vyfotografoval se s námi a poděkoval. Nejen náš
dort, celý večer se odehrával ve znamení české gastronomie. K vidění
bylo hodně lahůdek. Krásně pečená husa s haluškami se zelím. Výborný
zvěřinový guláš. Tradiční české zvěřinové paštiky. Rolády
z českých ryb, ze štiky, candáta, kapra, atraktivně aranžované na
mísách aj. Zkrátka česká gastronomie byla v popředí zájmu.
V úvodníku tohoto gastronomického Všudybylu mj. konstatuji:
„Zhusta není důležité, co se říká, ale kdo to říká a koho
reprezentuje. Jen odbornost a kuchařský um k prosazení se do obecného
povědomí nestačí. Špičkoví čeští kuchaři a cukráři to mají ve své
vlasti o hodně těžší než tzv. přední pražští umělci, kteří se
dali na psaní kuchařek. A aby obsadili čelná místa na světových
kláních? Tak to musí být o moc lepší než soupeři – kuchaři a
cukráři ze správných zemí. Čas od času, a to nejen na mezinárodních
gastronomických soutěžích, nám totiž bývá dáváno najevo, že z Česka
nemáme co nastolovat nějaké evropské nebo světové trendy.
Vystoupení českých kuchařů a cukrářů na mezinárodním poli ale
rozhodně nejsou v nějaké temné uličce. Naše výkony jsou dobře
vnímány. I teď na letošní gastronomické olympiádě IKA 2008 v Erfurtu
byly české týmy velmi dobře hodnoceny. Ve vyjádřeních komisařů často
zaznívalo, že o sobě dáváme v pozitivním smyslu čím dál více
vědět. I když samozřejmě na tom, co jsi naznačil ohledně mezinárodní
diplomacie, asi něco bude. Nicméně i na tomto poli Asociace kuchařů a
cukrářů ČR udělala během posledních čtyř let obrovský kus práce.
V Praze jsme uspořádali evropský kongres, zúčastnili jsme se dvou
světových kongresů a na jednom z nich obdrželi poděkování za práci pro
WACS – Světovou asociaci kuchařských spolků.