Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Překážky v nás vyburcují vlohy,
které by v nás za příznivých okolností zůstaly dřímat.
Horatius Quintus Flaccus (65 – 8 př.n.l.)

Asociace kuchařů a cukrářů České republiky (AKC ČR)
je pokračovatelkou cechovní organizace založené v roce 1903, Svazu kuchařů. Sdružuje přes dvanáct set kuchařů a cukrářů v osmi regionálních pobočkách. Organizuje přednášky, semináře, tréninky, soutěže celonárodní i s mezinárodní účastí, výstavy atd. Tradičními se staly: „Kuchař roku“, „Cukrář roku“, „Gastro Junior“, „Gastro Hradec“, „Český kapr“, Oslavy sv. Vavřince aj. Národní reprezentační týmy – seniorský a juniorský a regionální týmy AKC ČR se úspěšně účastní mezinárodních soutěží. AKC ČR je členem WACS – Světové asociace kuchařských spolků.

České úspěchy na kuchařské olympiádě IKA 2008 Erfurt
Juniorský národní tým přivezl stříbro za studenou kuchyni a bronz za teplou kuchyni. Seniorský národní tým stříbro za teplou kuchyni, stříbro za cukrařinu a dvakrát bronz za studenou kuchyni. Culinary Nestlé tým bronzovou medaili. Makro tým získal bronzovou medaili. Zlatou medaili v kuchařské artistice přivezla Jana Dostálová, studentka třetího ročníku Střední školy gastronomie a služeb Nová Paka. Martin Havel bronzovou medaili. Carlsbad Plaza Team bronzovou medaili. Radek David zlatou medaili. Pavel Minář stříbrnou medaili. Radek Vach a Zbyněk Ženíšek z Top Hotelu Praha bronzové medaile za kompozice z vyřezávaného ovoce a zeleniny.

Národní reprezentace kuchařů a cukrářů předvedla velice hezkou práci

S prezidentem Asociace kuchařů a cukrářů České republiky panem Miroslavem Kubecem jsme se naposledy potkali 8. října v Karlových Varech, kde Asociace kuchařů a cukrářů ČR ve spolupráci s CzechTourism a Asociací hotelů a restaurací ČR propagovaly českou kuchyni.
Naším cílem ve Varech bylo, společně s partnery, připomenout, že česká gastronomie stále existuje a je významným zdrojem domácího a zahraničního inkasa. Tam, kde dělají dobrou českou kuchyni, zpravidla nemají nouzi o hosty. Českým národním jídlem jsme při té příležitosti vyhlásili klasickou svíčkovou s knedlíkem a hovězím masem. Jsme totiž přesvědčeni, že je třeba se trvale zabývat tím, jak česká gastronomie vypadá, jak se kde vaří a napomáhat tomu, aby se návrat k národním tradicím nezvrhl např. ve fastfoodový paskvil.

Potkáváme se 29. října dopoledne v pražském hotelu InterContinental, v němž pracujete jako šéfkuchař. Před pár hodinami jste se vrátil z Hradu, kde se Asociace kuchařů a cukrářů ČR podílela na zajištění gastronomické části hradních oslav 90. výročí vzniku republiky.
Ano, zajišťovali jsme „Dort republiky“, který jsme předali panu prezidentovi a první dámě. Nebyl laděn do tradičních českých receptur a postupů a la Magdalena Dobromila Rettigová: „vraž tam deset vajec…“, protože jídla na Hradě bylo dostatečné množství a vynikající kvality, takže bylo potřeba odlehčit i toto symbolické gastronomické vyvrcholení. Národní reprezentace kuchařů a cukrářů předvedla velice hezkou práci. Dort měl tvar republiky a doplnili jsme jej čtrnácti speciálními dorty s erby krajů Česka včetně hlavního města Prahy. K tomu jsme přidali minidezerty a cukrářské lahůdky. Troufám si konstatovat, že náš pan prezident byl nadšen. Vyfotografoval se s námi a poděkoval. Nejen náš dort, celý večer se odehrával ve znamení české gastronomie. K vidění bylo hodně lahůdek. Krásně pečená husa s haluškami se zelím. Výborný zvěřinový guláš. Tradiční české zvěřinové paštiky. Rolády z českých ryb, ze štiky, candáta, kapra, atraktivně aranžované na mísách aj. Zkrátka česká gastronomie byla v popředí zájmu.

V úvodníku tohoto gastronomického Všudybylu mj. konstatuji: „Zhusta není důležité, co se říká, ale kdo to říká a koho reprezentuje. Jen odbornost a kuchařský um k prosazení se do obecného povědomí nestačí. Špičkoví čeští kuchaři a cukráři to mají ve své vlasti o hodně těžší než tzv. přední pražští umělci, kteří se dali na psaní kuchařek. A aby obsadili čelná místa na světových kláních? Tak to musí být o moc lepší než soupeři – kuchaři a cukráři ze správných zemí. Čas od času, a to nejen na mezinárodních gastronomických soutěžích, nám totiž bývá dáváno najevo, že z Česka nemáme co nastolovat nějaké evropské nebo světové trendy.
Vystoupení českých kuchařů a cukrářů na mezinárodním poli ale rozhodně nejsou v nějaké temné uličce. Naše výkony jsou dobře vnímány. I teď na letošní gastronomické olympiádě IKA 2008 v Erfurtu byly české týmy velmi dobře hodnoceny. Ve vyjádřeních komisařů často zaznívalo, že o sobě dáváme v pozitivním smyslu čím dál více vědět. I když samozřejmě na tom, co jsi naznačil ohledně mezinárodní diplomacie, asi něco bude. Nicméně i na tomto poli Asociace kuchařů a cukrářů ČR udělala během posledních čtyř let obrovský kus práce. V Praze jsme uspořádali evropský kongres, zúčastnili jsme se dvou světových kongresů a na jednom z nich obdrželi poděkování za práci pro WACS – Světovou asociaci kuchařských spolků.