Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Medovina je od nejstarších dob považována za zdroj života,
moudrosti, odvahy a síly. Keltové, Dákové, Židé, Germáni, Slované,
Hunové i další národy ji považovali za svůj národní nápoj. Majitelku
firmy NATUREL paní Petru Kurlandovou jsem oslovil v hotelu Falkensteiner Maria
Prag, neb zde v rámci Koktejl party ligy pro cestovní ruch prezentovala
právě medovinu. Proč jste se v ní rozhodla podnikat?
Začalo to tím, že jsem ochutnala kvalitní přírodní medovinu nestora
jihomoravských včelařů pana Skřivánka a díky ní si uvědomila, že něco
takového je potřeba dostat mezi lidi. Za pomoci přátel jsem začala hledat
i další kvalitní výrobce uplatňující receptury, při nichž nedochází
ke znehodnocování medu chemikáliemi, řepným cukrem apod. Takto vyráběná
medovina si zachovává léčebné účinky medu a bylin v něm obsažených.
Medovinu, s níž obchodujeme, produkují vesměs malí výrobci nebo malé
rodinné výrobny. Ti umění její výroby zpravidla převzali po předcích a
sami se jí dlouhá léta zabývají. Nesmím zapomenout na Ing. Sznapku, který
medová vína vyrábí podle historických receptur z různých území
současné Evropy (Bojarská – pravděpodobně z Litvy, Dzierzoň –
Polsko). Díky kvalitě medoviny řadu let úspěšně konkurujeme „té“
průmyslově produkované, jež má díky konzervantům, lihu a dalším
přísadám jinou charateristiku. Tzv. „medoviny“ švestková, kokosová,
mandlová, ořechová atd. nemohou být medovinami a vůbec ne přírodními,
už proto, že medovina je zákonem specifikována jako tzv. „tiché víno“
a vzniká kvasným procesem stejně jako víno.
Kromě vašich medovin jsem chutnal i tzv. „Žihadlo“.
Receptura tohoto nápoje pochází z monastýru v balkánském pohoří
Pelister. Mniši jej tam odnepaměti vyrábějí jako lektvar na zlepšení
srdeční činnosti, krevního oběhu a funkce trávicího ústrojí.
Vlastníkem receptury je Ing. Žonerčík. Na českém trhu se
"Žihadlo"prodává cca 14 let. Vyrábí se macerováním vybraných bylin
v jemném alkoholu a do tohoto polotovaru se za studena přimíchává med,
propolis a mateří kašička.
Co podle vás vede k renesanci medoviny?
Chuť a její blahodárné účinky. Užívání medoviny ve Velkomoravské
říši zmiňují arabský cestovatel a obchodník Ibn Rozteh a Peršan
Gurdézi. Ne náhodou byla v našich zemích nejrozšířenějším kvašeným
nápojem. Teprve Karel IV. medovině připravil osudnou konkurenci, když
u nás zavedl pěstování vinné révy. Jako správný státník ale spolu
s dekretem o vinařství udělil „medařům“ daňové prázdniny. Víno
sice chuťově nemohlo medovině konkurovat, avšak ani medovina vínu svými
výrobními náklady. Renesance medoviny je dána nejen příklonem ke zdravému
životnímu stylu a konzumaci ekologicky produkovaných potravin, ale i jistým
(možná trochu módním) trendem návratů k našim keltským a slovanským
kořenům.