Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Příběh královského pivovaru
je jako procházka českou historií. V Krušovicích se vaří pivo
nepřetržitě už od 16. století. Královský pivovar Krušovice tak letos
slaví 425. výročí vaření piva v Krušovicích. 28. ledna pozval své
dlouholeté příznivce, obchodní přátele a mnoho dalších vzácných hostů
na tradiční reprezentační ples, tentokrát do Španělského sálu
Pražského hradu. Po úvodních fanfárách Hudby Hradní stráže popřál
všem hostům příjemný večer jménem představenstva Královského pivovaru
Krušovice a.s. generální ředitel společnosti Ing. Pavel Gregorič.
Moderátor Marek Eben pak se svým neopakovatelným šarmem provedl přítomné
uplynulými čtyřmi stoletími až do současnosti. Vše se točilo kolem piva,
Rudolfa II. a samozřejmě umění, jehož byl štědrým mecenášem.
V nádherném společenském sále, který nechal císař původně vybudovat
pro své sbírky obrazů a soch, zazněly árie z Händelových a Mozartových
oper v podání sólistů opery Národního divadla a Martiny Kociánové
s triem Amadeus. Atmosféru první republiky vnesly do sálu sestry Havelkovy.
Léta šedesátá připomněli písněmi Semaforu Jiří Suchý a Jitka
Molavcová. Skvělý houslový virtuos Pavel Šporcl sklidil potlesk hned
několikrát, když překlenul staletí skladbami J.S.Bacha, N. Paganniniho
i vlastní tvorbou. Ale nejen uměním živ je člověk. To platilo v každé
době. V rudolfínském období stál věrtel piva 8 grošů a nejlépe prý
k němu chutnala pečená kachna na černém pivu s pomeranči. A černým
pivem je královský pivovar proslulý doma i ve světě dodnes. Krušovický
dvůr s pivovarem patřil Rudolfu II. s celým křivoklátským panstvím od
roku 1583 a císař s přibývajícím věkem stále častěji dával pivu
přednost před vínem. „Žádný lepší zabiják žízně lidé nevymysleli
do dnešní doby,“ podotkl Marek Eben. „Zkrátka jsou chvíle, kdy víno
selže…“
Když vařili pivo Fürstenbergové
ve stejném pivovaře o několik století později, poznamenala náklonnost
Čechů k Francii i českou kuchyni. Na šlechtických stolech se jako dezert
objevoval pivní šlehačkový krém s limetkovou příchutí, reprezentující
francouzské gurmánství. V té době stál půllitr piva 18 haléřů. Dnes
stojí stejné množství piva zhruba 1 euro a v Krušovicích ho vaří jeden
z nejmodernějších pivovarů v Evropě. Spláchnout jím pošírovanou
slávku v lastuře s česnekovo-pivní omáčkou je také neobyčejný
gurmánský zážitek… Zkrátka i v jídle bylo postaráno o spoustu
vskutku lahodných historických ohlédnutí se za uplynulými čtyřmi
stoletími. Slova chvály na adresu Big Bandu Felixe Slováčka jsou zbytečná
a o půlnoci překvapily hosty finalistky soutěže Česká Miss
2006 přehlídkou večerních šatů z dílny módní návrhářky Heleny
Mertlové. Nádherný večer – určitě by se líbil i osvícenému
panovníkovi, který dal krušovickému pivovaru před více než čtyřmi
stoletími svojí přízní královský dar.