Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Jak
žije AHOL, škola roku 2013? Pracovně. Realizujeme projekt zaměřený na
činnost minipodniků. Žáci se připravují na budoucí podnikání
v aktivitách – bistro, catering, bylinková zahrádka. Sestavili si
podnikatelský záměr, rozpočet a rozdělili si odpovědnosti. Jednou
z prvních akcí, kde si otevřeli bistro s fresh nápoji a zdravou výživou,
byl SPORT FEST pro celou rodinu, který probíhal v rámci projektu
Ostrava – Evropské město sportu 2014. Pozadu nezůstal ani catering a
bylinková zahrádka, která sušila mátu, meduňku, nakládala zelí, zatímco
catering připravoval narozeninovou oslavu. Potvrzuje se rčení – vlastní
zkušenost, nejlepší zkušenost.
Stali jsme se partnery projektu AHR ČR, zaměřeného na vzdělávání a praxi
žáků i učitelů hotelových škol, a z realizovaných aktivit zmíním:
stáže pedagogů gastronomických předmětů v Hotelu Fortuna City v Praze,
ParkInn Ostrava nebo odborné kurzy pro žáky školy v gastronomii,
marketingu, obsluze i práci na recepci.
V tomto období se připravujeme na setkání s třemi zahraničními
partnery v projektu ERASMUS+ s názvem „Evropou za poznáním“. Začátkem
února přijíždějí žáci s pedagogy z Polska, Slovenska a Francie. Máme
pro ně připraven program s cílem poznat tradice, regionální kuchyni,
cestovní ruch i gastronomii Ostravska. Společně navštívíme hornické
muzeum Landek, Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice a potom budeme
společně vařit, ochutnávat a připravovat se na AHOL CUP 2015.
Tuto gastronomickou soutěž s mezinárodní porotou a účastí připravujeme
sedmnáctým rokem. Má pět kategorií, z nichž letošní novinkou je
kategorie CZECH Teatender – soutěž v přípravě čaje a volného nápoje
z čajů značky Dilmah. Vůbec poprvé v Česku se uskuteční setkání
nadějných čajovníků z celé České republiky. Dále se soutěží
v kategorii barman, mistr kávy junior a soutěž pětičlenných a
tříčlenných družstev v gastronomických dovednostech a znalostech, jako
jsou například krájení cibule, určování masa, pouring test, poznávání
skla, konverzace v cizím jazyce a týmové vaření. Soutěž tříčlenných
družstev je určena pro základní školy a mezi kategorie byla přidána
s cílem podpořit soutěživou formou zájem žáků základních škol
o gastronomické obory.
„Velmi nás těší, že AHOL CUP – soutěž s mezinárodní porotou a
účastí – si za dobu sedmnácti let získala své místo na
‚gastronomickém slunci‘. Letošní ročník má rekordní počet
156 soutěžících. Zájem nás těší a zároveň zavazuje. Věřím, že se
tým pořadatelů zhostí svého úkolu na jedničku,“ uvedla Mgr. Pavla
Sztulová ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a
lázeňství.
Díky takovéto účasti a těsné návaznosti ke ŠVP oborům
vzdělávání – hotelnictví, gastronomii, cestovnímu ruchu a učebnímu
oboru kuchař-číšník – zařadilo Ministerstvo školství mládeže a
tělovýchovy České republiky AHOL CUP do programu Excelence středních
škol.
Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program, o který se
postará například juniorský mistr v technice malování na kávu, tzv.
LATTE ART, Roman Florek ze Slovenska, dále bude k vidění příprava
francouzských palačinek od Chef de Cousine Francie a nesmí chybět ani
ukázka přípravy „Hornického čaje“ zprostředkovaná majitelem Čajovny
u Sýkorova mostu Michalem Juřinou. Dále budou k vidění prezentace firem
SAHM, MontyCon, Makro, Mattoni, CK Rekrea, DOV a fiktivních minipodniků,
které si řídí a organizují samotní žáci škol AHOL a partnerské školy
ze Znojma.
Záštitu nad soutěží převzali: Moravskoslezský kraj, Krajská
hospodářská komora Moravskoslezského kraje, Statutární město Ostrava,
Městský obvod Ostrava-Jih a Ostrava-Vítkovice, Asociace hotelů a restaurací
ČR, Česká barmanská asociace a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Jak čtete, rozhodně se nenudíme, ale stojaté vody nepřinášejí nové
poznatky, zážitky a obohacení.
-PS-
Kontakt:
AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství
Mgr. Pavla Sztulová, ředitelka školy
pavla.sztulova@ahol.cz,
tel.: 773 977 031