Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Jak žije AHOL, škola roku 2013

Jak žije AHOL, škola roku 2013? Pracovně. Realizujeme projekt zaměřený na činnost minipodniků. Žáci se připravují na budoucí podnikání v aktivitách – bistro, catering, bylinková zahrádka. Sestavili si podnikatelský záměr, rozpočet a rozdělili si odpovědnosti. Jednou z prvních akcí, kde si otevřeli bistro s fresh nápoji a zdravou výživou, byl SPORT FEST pro celou rodinu, který probíhal v rámci projektu Ostrava – Evropské město sportu 2014. Pozadu nezůstal ani catering a bylinková zahrádka, která sušila mátu, meduňku, nakládala zelí, zatímco catering připravoval narozeninovou oslavu. Potvrzuje se rčení – vlastní zkušenost, nejlepší zkušenost.
Stali jsme se partnery projektu AHR ČR, zaměřeného na vzdělávání a praxi žáků i učitelů hotelových škol, a z realizovaných aktivit zmíním: stáže pedagogů gastronomických předmětů v Hotelu Fortuna City v Praze, ParkInn Ostrava nebo odborné kurzy pro žáky školy v gastronomii, marketingu, obsluze i práci na recepci.
V tomto období se připravujeme na setkání s třemi zahraničními partnery v projektu ERASMUS+ s názvem „Evropou za poznáním“. Začátkem února přijíždějí žáci s pedagogy z Polska, Slovenska a Francie. Máme pro ně připraven program s cílem poznat tradice, regionální kuchyni, cestovní ruch i gastronomii Ostravska. Společně navštívíme hornické muzeum Landek, Velký svět techniky v Dolní oblasti Vítkovice a potom budeme společně vařit, ochutnávat a připravovat se na AHOL CUP 2015.
Tuto gastronomickou soutěž s mezinárodní porotou a účastí připravujeme sedmnáctým rokem. Má pět kategorií, z nichž letošní novinkou je kategorie CZECH Teatender – soutěž v přípravě čaje a volného nápoje z čajů značky Dilmah. Vůbec poprvé v Česku se uskuteční setkání nadějných čajovníků z celé České republiky. Dále se soutěží v kategorii barman, mistr kávy junior a soutěž pětičlenných a tříčlenných družstev v gastronomických dovednostech a znalostech, jako jsou například krájení cibule, určování masa, pouring test, poznávání skla, konverzace v cizím jazyce a týmové vaření. Soutěž tříčlenných družstev je určena pro základní školy a mezi kategorie byla přidána s cílem podpořit soutěživou formou zájem žáků základních škol o gastronomické obory.
„Velmi nás těší, že AHOL CUP – soutěž s mezinárodní porotou a účastí – si za dobu sedmnácti let získala své místo na ‚gastronomickém slunci‘. Letošní ročník má rekordní počet 156 soutěžících. Zájem nás těší a zároveň zavazuje. Věřím, že se tým pořadatelů zhostí svého úkolu na jedničku,“ uvedla Mgr. Pavla Sztulová ředitelka AHOL Střední školy gastronomie, turismu a lázeňství.
Díky takovéto účasti a těsné návaznosti ke ŠVP oborům vzdělávání – hotelnictví, gastronomii, cestovnímu ruchu a učebnímu oboru kuchař-číšník – zařadilo Ministerstvo školství mládeže a tělovýchovy České republiky AHOL CUP do programu Excelence středních škol.
Návštěvníci se mohou těšit na bohatý doprovodný program, o který se postará například juniorský mistr v technice malování na kávu, tzv. LATTE ART, Roman Florek ze Slovenska, dále bude k vidění příprava francouzských palačinek od Chef de Cousine Francie a nesmí chybět ani ukázka přípravy „Hornického čaje“ zprostředkovaná majitelem Čajovny u Sýkorova mostu Michalem Juřinou. Dále budou k vidění prezentace firem SAHM, MontyCon, Makro, Mattoni, CK Rekrea, DOV a fiktivních minipodniků, které si řídí a organizují samotní žáci škol AHOL a partnerské školy ze Znojma.
Záštitu nad soutěží převzali: Moravskoslezský kraj, Krajská hospodářská komora Moravskoslezského kraje, Statutární město Ostrava, Městský obvod Ostrava-Jih a Ostrava-Vítkovice, Asociace hotelů a restaurací ČR, Česká barmanská asociace a Asociace kuchařů a cukrářů ČR.
Jak čtete, rozhodně se nenudíme, ale stojaté vody nepřinášejí nové poznatky, zážitky a obohacení.
-PS-

Kontakt:
AHOL – Střední škola gastronomie, turismu a lázeňství
Mgr. Pavla Sztulová, ředitelka školy
pavla.sztulova@ahol.cz, tel.: 773 977 031