Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Jak má chutnat naše pivo

Největšími turistickými magnety bývají proslulá místa. Nepochybně se k nim řadí i Plzeň, kde sídlí pivovar, který světu přinesl pivo plzeňského typu – světlý, spodně kvašený ležák zlatavé barvy a krémově bílé pěny. Pilsner Urquell inspiroval více než 70 % ve světě vyráběných piv, která tak nesou označení pils, pilsner nebo pilsener. S manažerem turismu a tradic Plzeňského Prazdroje Rudolfem Šlehoferem jsme se první listopadový den setkali v ležáckých pivovarských sklepích.
Potkáváme se v šalandě, salonku ukrytém v labyrintu pivovarských sklepů, které byly pod pivovarem budovány od roku 1839. Nad námi je osm metrů pískovcové skály, moderní a historická varna Plzeňského Prazdroje. Šalandy jsou velmi oblíbené, díky atmosféře a nefiltrovanému a nepasterizovanému pivu Pilsner Urquell čepovanému přímo z ležáckých dubových sudů a výbornému cateringu. Pivovarské šalandy jsou díky velkému ohlasu dvě. První, bednářská, je pro pětadvacet hostů, větší sibiřská šalanda pak pro padesát, což odpovídá kapacitě autobusu. Návštěvníci a klienti Plzeňského Prazdroje však kromě prohlídkové trasy a restaurace využívají také Konferenční a společenské centrum SECESE, které bylo právovárečníky vystavěno v roce 1908 jako reprezentační prostory určené pro valné hromady a přijímání návštěv.

Nejvíc akcí pro veřejnost pořádáte přes léto pod širým nebem na pivovarském nádvoří.
Jmenovat mohu Pilsner Fest, Léto v Prazdroji, ale také farmářské trhy, sjezdy veteránů nebo koncerty kapel a festivaly. Unikátní prostory Konferenčního a společenského centra SECESE žijí v létě svatbami. Na podzim, v zimě a na jaře pak MICE akcemi – konferencemi, semináři, firemními večírky, kulturními a společenskými událostmi. Pro letošní rok tam chystáme cyklus koncertů, jež budou mít na Plzeň neobvyklý formát. Nabídneme výběr z jazzu, swingu, blues nebo třeba stand-up comedy. Celkový zážitek doplní plzeňské pivo a kulinářský raut. Zahájení cyklu akcí proběhne 22. listopadu 2016, kdy v Konferenčním a společenském centru SECESE bude vařit národní tým kuchařů a cukrářů ČR své olympijské menu inspirované dobou Karla IV. Právě jím pak bude náš národní tým reprezentovat Česko na kuchařské olympiádě v Erfurtu.

Plzeňský Prazdroj zastřešuje i další pivovary.
Nošovický Radegast a „za humny“ Prahy ležící Pivovar Velké Popovice, které jsou taktéž otevřeny veřejnosti. A to jak domácím, tak i zahraničním turistům. Oba pivovary rovněž pořádají tradiční akce, speciální prohlídky a zážitkové programy, které každý rok přilákají tisíce lidí. Návštěvníci zde dostanou spoustu informací o našich pivech a značkách, jejich historii, o výrobě piva a surovinách, z nichž se vaří. Zejména cizincům pak při té příležitosti umožňujeme okusit, jak má správně chutnat naše pivo.