Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Suroviny pro 4 osoby:
4 jablka, 0,5 kg listového těsta, 1 vanilkový cukr, rozinky, citronová
kůra, rybízová zavařenina, skořice, hřebíček, cukr, 1 žloutek,
moučkový cukr.
a) Běžný pracovní postup:
Jablka oloupeme a zbavíme jádřinců, vzniklý otvor ve středu jablka
vyplníme směsí připravenou z rozinek, rybízové zavařeniny, citronové
kůry a vanilkového cukru.
Jablko položíme na připravený čtverec z listového těsta, posypeme mletou
skořicí, mletým hřebíčkem a cukrem. Rohy listového těsta spojíme na
vrcholu jablka a potřeme rozšlehaným žloutkem. Jablko pečeme na pečicím
papíru při 180 ?C asi 12 – 20 minut (dle velikosti). Hotové jablko
vyjmeme a posypeme moučkovým cukrem. Podáváme jako teplý dezert.
b) Pracovní postup podle hotelu Adria:
Zahoď starosti a vydej se do podzimní přírody. Chvíli se broď spadaným
barevným listím a vnímej vůně a barvy kolem sebe. Najdi jabloň –
nejlépe starou – a utrhni z ní pět jablek, která tě zaujala až na
druhý pohled – ta bývají nejlepší.
Zavolej své matce či babičce a nauč se od ní dělat listové těsto –
čas s ní strávený při předávání zkušeností jistě v budoucnu
oceníš.
Vezmi čtyři jablka, oloupej je a zbav jádřinců. Slupky ani jádřince
nevyhazuj do popelnice, ale na kompost či do přírody – příroda je
zužitkuje. Otvory vzniklé ve středu jablek vyplň směsí připravenou
z rozinek, rybízové zavařeniny, citronové kůry a vanilkového cukru.
Jablka polož na čtverce z listového těsta od babičky, posyp mletou
skořicí, mletým hřebíčkem a cukrem. Rohy těsta spoj na vrcholu jablka a
potři rozšlehaným žloutkem. Použiješ-li libovolnou z uvedených surovin
od domácího výrobce, o to víc bude výsledek lépe chutnat. Pokud má tvá
maminka nebo babička slepice, schovej pro ně skořápku z vajíčka,
odvděčí se ti dalšími vajíčky s pevnou skořápkou. Jablka peč na
pečicím papíru při 180 °C dle velikosti 12 – 20 minut, máš-li
možnost, vyber spíš troubu plynovou než elektrickou, plyn je nyní
levnější a k okolí šetrnější než elektřina. Hotová jablka vyjmi
z trouby a posyp moučkovým cukrem. Nevětrej, ať si co nejdéle užiješ
vůni z pečení a zbytečně neplýtváš vytvořeným teplem. Pokud Ti po
přípravě zbudou nějaké prázdné obaly, přemýšlej, kam je hodíš. Dnes
už jsou popelnice na separovaný odpad na každém rohu. Až budeš mýt
nádobí, nepouštěj zbytečně příliš vody, příroda ti tvou péči jednou
určitě vrátí.
Pozvi své přátele, rodinu či kohokoliv blízkého a společně teplý dezert
snězte. Budou-li tví blízcí chtít něco k dezertu přinést, popros je
o čerstvé šípky na šípkový čaj – najdou je tamtéž co ty svá
jablka, tedy v podzimní přírodě. U dezertu si vyprávějte o tom, co jsi
při jeho přípravě zažil, a pak společně uložte zbylé páté jablko do
chladna se společným slibem, že se spolu opět sejdete nejpozději
o Vánocích při jeho tradičním rozkrajování pro štěstí. Měj při tom
na paměti, že tobě i tvým blízkým přeje dobrou chuť hotel Adria,
držitel Ekoznačky „The Flower“.