Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Hotelová škola Mariánské Lázně v letošním roce otevírá tyto
obory:
Hotelnictví a turismus – 4letý s maturitou pro 90 žáků
Gastronomie – 2letý nástavbový s maturitou pro 30 žáků
Číšník, servírka – 3letý s výučním listem pro 45 žáků
Kuchař – 3letý s výučním listem pro 45 žáků
Absolventi Hotelové školy
Mariánské Lázně se dobře uplatňují na trhu práce. Jejich předností je
praktická odbornost a jazyková vybavenost. Své znalosti a dovednosti
v průběhu čtyřletého studia získávají v maturitních oborech
Hotelnictví a turismus; Gastronomie a v tříletých učebních oborech
Kuchař a Číšník, servírka. Odbornou učební praxi vykonávají
v gastronomických střediscích školy – středisku rychlého
občerstvení, školních restauracích, vinárně, kavárně a dvou barech.
Žáci třetích a čtvrtých ročníků pracují v rámci odborné praxe
v hotelech a lázeňských domech v Mariánských Lázních a Františkových
Lázních. Praxi mohou absolvovat také v Německu nebo během letních
prázdnin ve Francii. Mariánské Lázně díky tomu, že leží v nádherné
krajině na úpatí Slavkovského lesa, i díky nadstandardní sportovní
vybavenosti města a jeho okolí skýtají příznivé podmínky pro letní
i zimní sporty. A tak nejen renomé školy, ale i tyto benefity motivují
absolventy základních škol studovat na zdejší hotelové škole.
Školní restaurace GASTRO TREND
letos slaví 20. výročí. Za tu dobu ji navštívilo víc než půl milionu
hostů. Pod vedením odborných učitelů za použití moderních technologií
žáci připravují v kuchyni tři až pět teplých jídel denně, které
servírují hostům ve školní restauraci. Její chod řídí žáci čtvrtého
ročníku školy. Atmosféra je příjemná, obsluha rychlá a usměvavá.
Restauraci navštívila řada významných hostů. Mezi jinými velvyslanec
Spojených států amerických W. J. Cabaniss, velvyslankyně Jihoafrické
republiky Sandra Botha, český prezident Václav Klaus s chotí, někdejší
místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda, plzeňský
biskup František Radovský aj.
Manažerské akce žáků čtvrtých ročníků
jsou další významnou odbornou aktivitou. Organizují a řídí společenská
setkání, firemní večírky, svatební hostiny, setkání absolventů,
prezentace gastronomických firem, semináře zdravé výživy, slavnostní
banketní hostiny pro žáky středních a základních škol zaměřené na
společenskou etiketu. Při jejich realizaci využívají znalostí získaných
v teoretických a odborných předmětech. Sbírají zkušenosti v řídicích
funkcích: vedoucí výrobního střediska, provozní, barman a sommelier.
S prací žáků Hotelové školy Mariánské Lázně se lze potkat i během
slavnostního zahajování místní lázeňské sezony, pořádaného městem
Mariánské Lázně ve spolupráci s akciovou společností Léčebné lázně
Mariánské Lázně. Ta je i největším partnerem Hotelové školy
Mariánské Lázně při zabezpečování praktické výuky. Při zahájení
zdejší lázeňské sezony spolupracuje škola s Městským úřadem
v Mariánských Lázních, žáci školy zabezpečují jak výrobu, tak
i obsluhu účastníků slavnostního zahájení.
Soutěž „O nejlepší štrůdl“
loni Hotelová škola Mariánské Lázně ve spolupráci s Městským úřadem
Mariánské Lázně v rámci mariánskolázeňského „Festivalu jablek“
organizovala poprvé. Probíhala za účasti stovek zahraničních
návštěvníků. Žáci školy dosahují vynikajících výsledků i při
odborných celorepublikových kuchařských, číšnických, barmanských a
sommelierských soutěžích. Nejvýznamnější mezinárodní juniorskou
barmanskou soutěž v Česku „Finlandia Junior Cup“ organizuje přímo
Hotelová škola Mariánské Lázně v rámci dlouholeté spolupráce s firmou
Brown-Forman Czech & Slovak Republic. Letos se uskuteční už její
dvaadvacátý ročník.