Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Historie Grandhotelu Pupp sahá do roku 1701. Kromě komfortního
ubytování, gastronomických zážitků v několika restaurantech a barech,
služeb wellness centra s bazénem a saunami, butikové zóny a Casina Pupp
jsou v Pupp Royal Spa nabízeny tradiční lázeňské i moderní
rehabilitační kúry. 315 let prvotřídních služeb a výjimečných hostů
dělají Grandhotel Pupp jedinečným v celosvětovém měřítku. S jeho
generální ředitelkou Ing. Andreou Pfeffer-Ferklovou se v Grandhotelu Pupp
potkáváme 10. října 2016.
Paní ředitelko, vaši kolegové z hotelů po Česku
konstatují, že úbytek ruských hostů víc než nahradila klientela
z jiných zemí. Jak je tomu u vás, v Karlových Varech?
Grandhotel Pupp se vždycky orientoval na širokou segmentaci zákazníků.
Jenom na ruské klientele jsme nikdy nestáli, a to ani v dobách rudého
temna, kdy se Grandhotel Pupp nesměl jmenovat Grandhotel Pupp. Česká
republika je považována za jednu z nejbezpečnějších zemí v současné
Evropě, a tak jsme zvýšený příliv hostů zaznamenali nejen z Německa,
ale i z Asie – zejména z Tchaj-wanu a Thajska. Přesto, že díky
Letišti Václava Havla Praha operují mezi Čínou a Českou republikou už
tři čínské letecké společnosti, a díky nim je i víc přímých letů a
čínských turistů, Karlových Varů se to nedotklo. Pokud turisté ze Země
středu do Karlových Varů přijedou, jsou to jednodenní výlety, tzv. na
otočku, rozhodně ne spojené s ubytováním. Takže jsme rádi, že si
Grandhotel Pupp oblíbila ostatní asijská klientela a mix, v němž
převažují Němci, Američané, Španělé, Indové a v neposlední řadě
hosté ze zemí Společenství nezávislých států. Svou cestu si k nám
našla i početná česká klientela, za což jsme velmi rádi.
Grandhotel Pupp a zejména pak jeho Slavnostní sál je místem
významných událostí MICE, nezřídka přenášených celostátními
televizemi.
Nejen Slavnostní sál je hodně vytěžován. Máme tu řadu obdobně
využívaných konferenčních prostor, sálů salonků. Letošní rok jsme
zaznamenali velký nárůst korporátní klientely a akcí v segmentu MICE
(meetings, incentives, congresses & exhibitions industry). Zejména
kongresů, konferencí, prezentací, firemních setkání a incentiv.
I v tomto roce se nám podařilo získat spoustu nových klientů,
především z řad nadnárodních korporací. Lze očekávat, že tento trend
bude pokračovat a že firmy, které otevírají poblíž Karlových Varů své
podniky a mají české vlastníky, se naučí mít Grandhotel Pupp za své
zázemí pro uskutečňování svých pracovních a
reprezentačních akcí.
Dnešní setkání jsme si domluvili na slavnostním vyhlášení
cen Tourfilmu 2016.
Jsem ráda, že Grandhotel Pupp je tradičním hostitelem této události.
S Českou centrálou cestovního ruchu CzechTourism Grandhotel Pupp
spolupracuje řadu let. Velmi oceňujeme tuto spolupráci při realizaci
světově nejstarší přehlídky filmů s cestovatelskou tematikou. Letos to
byl 49. ročník. Těšíme se na to, že jubilejní padesátý opět proběhne
ve spojení hotelů Thermal a Grandhotel Pupp. Určitě je dobré podporovat
tenhle filmový žánr a nebýt v Karlových Varech plni elánu a hostů jenom
o Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Jsem přesvědčena, že se
letošní ročník Tourfilmu a TourRegionFilmu opět povedl. Jsme rádi, že
CzechTourism a jeho zřizovatel Ministerstvo pro místní rozvoj ČR tyto akce
zastřešují a podporují. Co se týče spolupráce Grandhotelu Pupp
s agenturou CzechTourism, nejsou to „jenom“ filmové přehlídky. Na
zajímavých eventech spolupracujeme v průběhu celého roku. Ať to jsou
Porcelánové slavnosti, zahájení lázeňské sezony v Karlových Varech,
nebo Food Festival. Velmi si této spolupráce vážíme.
Nejen slavnostní vyhlašování cen Tourfilmu, ale i následný
program, zejména pak váš catering, byl úžasný. Kdo jídla
připravoval?
Tým šéfkuchaře Radka Příhonského. V jeho řadách byl i Martin Piták,
coby zástupce šéfkuchaře. Tím pádem byl raut pro Tourfilm už
připravován i příštím šéfkuchařem Grandhotelu Pupp. Martin Piták
totiž před deseti lety již v našich řadách pracoval, poté odešel
sbírat zkušenosti do ciziny a po České republice. Teď se vrátil a
1. prosince 2016 přebírá štafetu vedení našeho
kulinářského týmu.
Paní ředitelko, jak je na tom české hotelnictví a kam bude
směřovat?
Vývoj a kvalita hotelnictví, včetně českého, hodně odvisí od profesní
připravenosti lidských zdrojů. Kam bude české hotelnictví směřovat,
záleží na tom, jací profesionálové budou v hotelech pracovat. Trochu se
obávám, že v příštích letech se bude ještě víc projevovat nedostatek
pracovitých a profesně zdatných pracovních sil. To však jde napříč
celým českým hospodářstvím. Nejsou lidi! Na práci! Obávám se, že
hotely, obdobně jako výrobní podniky, budou muset nabírat motivované
profesně zdatné zaměstnance v zahraničí. Tedy že se zařadíme do
západoevropského standardu. Že se to v Česku stane stejně obvyklým jevem,
jako je to u britských, rakouských, německých nebo švýcarských kolegů,
s jejichž hotelovými provozy se chce české hotelnictví srovnávat.
V Karlových Varech se ve dnech 24. až 26. listopadu
2016 uskuteční Výroční konference Asociace hotelů a restaurací České
republiky. Jeho program se bude odehrávat i v Grandhotelu Pupp.
V Puppu se koná řada takovýchto vrcholně prestižních akcí, avšak na
tuhle se obzvlášť těším! Je to událost, na níž se sejdou hoteliéři,
restauratéři a manažeři jejich podniků. Karlovy Vary tak budou mít tu
čest, po zhruba třinácti čtrnácti letech, kdy jsem tu od kolegů
přebírala své první velké profesní uznání za práci v hotelnictví
(cenu „Mladý manažer roku“), je přivítat.