Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Evropa u stolu

„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se koná, všech se týče.“ Pedagogický odkaz Jana Amose Komenského pomáhá naplňovat jeden z podprogramů Programu celoživotního učení, který nese jméno jiného světově uznávaného velikána, Leonarda da Vinci. Díky grantům, které získala klánovická Střední škola hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, se od roku 2007 do světa vypravilo již téměř padesát žáků. Zatím poslední realizovaný projekt, s názvem Podnebí a gastronomie, zavedl na tři týdny dvanáct žáků do Španělska a osm do Norska. Pracovali většinou v kuchyni a v obsluze hotelů. Díky výborné znalosti španělštiny a angličtiny se dva žáci ve španělské Andalusii uplatnili v recepci největšího hotelu ve městě Baeza. Jinou jedinečnou zkušenost nabídl třem žákům, kteří odjeli na stáž do norského Hamaru, majitel tamní vyhlášené prodejny ryb.
Pod [a1]stejným názvem se v obou zemích uskutečnila také stáž učitelů. Seznamovali se s výukou, absolvovali náslechy, navštívili pracoviště odborné praxe. Zatímco během praxe a stáže se žáci a učitelé nepotkali, při šíření informací o projektu spojili síly. Inspirací jim byla zkušenost z partnerské norské školy, kde jednou za měsíc pod názvem Open restaurant pořádají ve školní jídelně-restauraci večeře pro veřejnost. Vaří a obsluhují žáci a učitelé. Klánovická škola poprvé svou jídelnu-restauraci otevřela večer 19. března 2014. Úvodní Gastronomický večer byl ve znamení norské kuchyně, podle receptů z kuchařky, kterou sestavili norští učitelé a darovali našim pedagogům. Obsluhovali a na dotazy odpovídali žáci, kteří absolvovali stáž v Norsku. Při dubnovém Gastronomickém večeru pak ke sporákům a do obsluhy nastoupí žáci a učitelé, kteří sbírali zkušenosti v Andalusii. Vedle typické andaluské polévky gazpacho se v menu objeví i pokrmy z jiných částí Španělska včetně oblíbených tapas.
-ova-



[a1]Odsazení – nový odstavec