Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
„Všichni na jednom jevišti velikého světa stojíme, a cokoliv se
koná, všech se týče.“ Pedagogický odkaz Jana Amose Komenského pomáhá
naplňovat jeden z podprogramů Programu celoživotního učení, který nese
jméno jiného světově uznávaného velikána, Leonarda da Vinci. Díky
grantům, které získala klánovická Střední škola hotelnictví a
gastronomie SČMSD Praha, se od roku 2007 do světa vypravilo již téměř
padesát žáků. Zatím poslední realizovaný projekt, s názvem Podnebí a
gastronomie, zavedl na tři týdny dvanáct žáků do Španělska a osm do
Norska. Pracovali většinou v kuchyni a v obsluze hotelů. Díky výborné
znalosti španělštiny a angličtiny se dva žáci ve španělské Andalusii
uplatnili v recepci největšího hotelu ve městě Baeza. Jinou jedinečnou
zkušenost nabídl třem žákům, kteří odjeli na stáž do norského Hamaru,
majitel tamní vyhlášené prodejny ryb.
Pod
[a1]stejným názvem se v obou zemích uskutečnila také stáž učitelů.
Seznamovali se s výukou, absolvovali náslechy, navštívili pracoviště
odborné praxe. Zatímco během praxe a stáže se žáci a učitelé nepotkali,
při šíření informací o projektu spojili síly. Inspirací jim byla
zkušenost z partnerské norské školy, kde jednou za měsíc pod názvem Open
restaurant pořádají ve školní jídelně-restauraci večeře pro veřejnost.
Vaří a obsluhují žáci a učitelé. Klánovická škola poprvé svou
jídelnu-restauraci otevřela večer 19. března 2014. Úvodní Gastronomický
večer byl ve znamení norské kuchyně, podle receptů z kuchařky, kterou
sestavili norští učitelé a darovali našim pedagogům. Obsluhovali a na
dotazy odpovídali žáci, kteří absolvovali stáž v Norsku. Při dubnovém
Gastronomickém večeru pak ke sporákům a do obsluhy nastoupí žáci a
učitelé, kteří sbírali zkušenosti v Andalusii. Vedle typické andaluské
polévky gazpacho se v menu objeví i pokrmy z jiných částí Španělska
včetně oblíbených tapas.
-ova-
[a1]Odsazení – nový odstavec