Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Hotelová škola Bohemia byla založena v roce 1992. Postupně
se rozrostla v uskupení tří škol. Má za sebou řadu úspěchů. Od
Asociace kuchařů a cukrářů ČR mj. převzala zlatou medaili Magdaleny
Dobromily Rettigové, od České barmanské asociace Zlatou plaketu za práci
s mládeží a žákyně školy Diana Dvořáková z rukou předsedy vlády
zlatou plaketu České ručičky a čestné uznání v profesi servírka.
Jejím zatím posledním soutěžním úspěchem je druhé místo v kategorii
servírka/číšník ve finále Mezinárodního mistrovství České republiky
Gastro Junior Brno – Bidvest Cup 2017. Majitele škol Bohemia Eduarda
Kropáčka jsem zastihl v plném pracovním nasazení v kuchyni.
Pane Kropáčku, jak jste přišel ke kuchařině a co vás vedlo
k provozování škol?
V oboru jsem od patnácti. Od učňáku a hotelové školy v Mariánských
Lázních. Byl jsem u toho, když školu Bohemia zakládal můj kamarád.
V roce 1994 jsem tu začal učit a stal se společníkem a v roce 2009 jsem
od něho jeho podíl odkoupil.
Jakou mají vaši absolventi úspěšnost?
Vysokou. Odráží se v ní i to, že žáci Hotelové školy Bohemia
praktikují ve špičkových hotelech, mimo jiné v Grandhotelu Pupp či
hotelech Lázní Luhačovice, a že v rámci projektu Erasmus+ absolvují
stáže v Anglii, Irsku a Itálii. Velkým přínosem pro jejich budoucí
pracovní uplatnění jsou i prázdninové tříměsíční praxe v Německu,
Španělsku a Řecku. I díky tomu asi čtvrtina z našich absolventů pracuje
v zahraničí a další v Praze. Například v hotelech Four Seasons,
President, Don Giovanni, InterContinental, Art Nouveau Palace, v restaurantu
U Prince apod. Bořivoj Trejbal je ředitelem pobočky Emirates. David
Krňávek jednatelem ČPP Servis. Petr Vorba, David Paluka, Robert Švihálek,
Petr Hurta, Jiří Klat a další úspěšně podnikají. V hotelovém
managementu v zahraničí pracují Martin Seman v Bahrajnu, Martin Boček
ve Švýcarsku, Petr Novák v USA, Václav Kinkor v Kazachstánu. Petr
Popelka se věnoval čínštině a pracuje pro síť čínských restaurací.
Kamila Frajmanová studovala hotelový management na Kypru a v Anglii,
pracovala na hotelových lodích a nyní je v Hilton Prague. Na hotelových
lodích na pozici Hotel Director pracovala i Ivana Hradská a pak jako Key
Account Manager u Vodafone Group Plc. Jako stevardi evropských železničních
dopravců se uplatnili Viktor Tůma a Vojtěch Kopecký. Jan Dušek byl
šéfredaktorem televize RTA (pobočka televize Prima) a nyní se v této
oblasti věnuje vlastnímu podnikání. Václav Abraham je šestinásobným
barmanem roku a vicemistrem světa ve Freestyle. Řada absolventů pracuje
v bankovnictví či pojišťovnictví. Zkušenosti s uplatněním našich
absolventů, z nichž řada pokračuje ve studiu na vysokých školách, mne
těší. Jejich úspěchy motivují další žáky.
Rozhovor s ředitelem škol Bohemia Jaromírem Pecinou jsem
zahájil: Hotelová škola Bohemia začala se dvěma obory: hotelnictví a
cestovní ruch.
A v roce 2008 k ní přibyl druhý subjekt, Střední škola Bohemia má
obor Pedagogické lyceum, které má dvojí zaměření: sportovní, kde žáci
mají sedm hodin tělesné výchovy týdně; a humanitní, kde jsou tři
světové jazyky. Před pěti lety pak vznikla Základní škola Bohemia, takže
v tomto školním roce jsme na konci prvního stupně.
Vaší kanceláři dominuje „Zlatá Niké“.
To je Pohár Josefa Masopusta. Získat jej rozhodně není snadné. My to
dokázali třikrát po sobě. Turnaj středních škol v kopané, kterého se
účastní na šest set mužstev, začíná základními koly, pokračuje
okresními, krajskými a mezikrajskými. Do dvoudenního finále na pražskou
Julisku postupuje šest týmů. Pohár Josefa Masopusta škola pana Eduarda
Kropáčka získala v letech 2014, 2015 a 2016 a z let 2012 a 2013 máme
bronzové medaile.
Aby ne, když má motivované žáky a skvělého kouče
s nejvyšší možnou kvalifikací profesionálního trenéra Fotbalové
asociace České republiky.
Žáci Hotelové školy Bohemia, Základní školy a Střední školy Bohemia
jsou ale úspěšní i v dalších oblastech. Skvěle se zapojili do
celoevropské soutěže Social Innovation Really, kdy po online testu odeslali
své projekty nadaci JA Europe asbl, která se zaměřuje na podporu
ekonomického vzdělávání. Do top 20 v rámci Česka postoupily čtyři
z šesti projektů našich studentů – další dva byly odmítnuty jen
proto, že každý tým smí podat pouze jeden projekt. Dlužno podotknout, že
nejde o ojedinělé úspěchy. Tereza Kloučková a Kateřina Neumanová ze
4. ročníku sportovní větve pedagogického lycea i mnozí další se
zapojili do soutěže katedry financí a účetnictví Obchodně podnikatelské
fakulty v Karviné Slezské univerzity v Opavě, která ve spolupráci
s Českou národní bankou a statutárním městem Karviná pořádá
celostátní soutěž pro středoškoláky, jejichž úkolem je zpracovat esej
na odborné téma. A vyjmenovávat ocenění žáků jubilující Hotelové
školy Bohemia? To by trvalo opravdu dlouho.