Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
S jednatelem společnosti MONTYCON gastro, s. r. o., Ing. Petrem
Lošákem a prezentacemi gastrotechnologií, které jeho firma dodává na
český a slovenský trh, se roky potkávám na veletrzích, výstavách, na
profesních a oborových road show a na konferencích zaměřených na
stravovací služby. Tentokrát, 4. října 2016, se ale potkáváme v sídle
jeho firmy v Ostravě.
Pane inženýre, jak jste se dostal k této oblasti
podnikání?
Vystudoval jsem zahraniční obchod se zemědělskou technikou na Provozně
ekonomické fakultě Vysoké školy zemědělské v Brně. Diplomovou práci
jsem psal na téma, jak dostat na český trh zahraniční firmu, která
prodává vybavení pro pekárny, cukrárny a restaurace. Tato firma mi pak
v roce 1992 nabídla, abych byl jejím zástupcem pro severní Moravu, což
pro mne tehdy byla výzva aplikovat teorii do praxe, a toto jsem dělal do konce
září roku 1996, než jsem si založil firmu vlastní, zaměřenou na
úsporné gastronomické technologie a moderní varné a udržovací systémy.
Od počátku svého podnikání jsem obchodoval s německými konvektomaty
CONVOTHERM a z této značky se odvinul i název mé vlastní firmy –
MONTYCON gastro. Monty bylo jméno loveckého psa mého otce, velšského
teriéra, šampiona, který se nikdy nevzdával a bojoval třeba
i s divočákem. Díky němu můj táta dostal přezdívku „Monty“ a já
pak ve fotbale „mladý Monty“. Ty přezdívky šly s námi a já si řekl:
Náš legendární Monty s námi musí pokračovat a jeho jméno žít dál.
Takže jsem spojil jméno Monty a začáteční písmena značky německé firmy
CONVOTHERM Elektrogeräte vyrábějící špičkové konvektomaty, které
prodáváme už přes dvacet let. Je to takový mozek moderní kuchyně.
Společnost s ručením omezeným MONTYCON gastro jste založil
v roce 2000, ale jako fyzická osoba jste s firmou tohoto jména podnikal už
od roku 1996.
Ano, sám, v jedné osobě s externím technikem. Asi po půl roce se ke mně
přidala sestra Silvie, která vede administrativu dodnes. Taťka tehdy
svařoval podstavce a mamka pomáhala se skladem. S ohledem na rozměry
Convotherm konvektomatu jsem si tehdy i pořídil osobní auto a vozil ho
v něm na předváděčky. Firma CONVOTHERM Elektrogeräte vyrábí robustní
konvektomnaty s patentovaným uzavřeným systémem a neskonalou výdrží.
Řada z mnou před dvaceti lety dodaných konvektomatů tak dodnes úspěšně
slouží. Roku 1997 jsem začal spolupracovat s americkým výrobcem
ALTO-SHAAM Inc., který je špičkou v produkci technologií na nízkoteplotní
pečení a udržování pokrmů v teplém stavu se svým systémem HALO HEAT
měkkého tepla. Firma je na trhu od roku 1968. Vyrábí například
nízkoteplotní pece 3V1. To znamená, že přístroj peče, udí a následně
pokrm udržuje v bezpečné expediční teplotě tak, aby jej bylo možné
servírovat. Pak MONTYCON gastro získal zastoupení od švýcarské firmy
INDUCS AG, která je jedním z nejvýznamnějších výrobců indukčních
kuchyňských technologií. Prošli jsme u nich proškolením a nyní v Česku
vyrábíme varné bloky na míru. Osazujeme je švýcarskými indukčními
komponenty nebo švýcarskými fritézami či vařiči těstovin. Zákazníkovi
jsme tak schopni pod jednou deskou vyrobit i několik metrů dlouhý varný
blok v hygienickém bezespárovém provedení. Nabízíme řešení pro
gastronomické provozy. Sortiment průběžně doplňujeme o další
přístroje světových výrobců, a tak českým a slovenským zákazníkům
dodáváme i technologie na šokové chlazení a mražení CONVOCHILL a
kvalitní myčky WINTERHALTER. Od roku 2004 máme pobočku i na Slovensku a
následně jsme otevřeli showroom nedaleko Piešťan, v Moravanech nad Váhom.
Časem jsme přešli od kusových dodávek ke kompletnímu vybavování
kuchyní. Včetně navrhování jejich sestav, projektování a poradenství
uživatelům. Nicméně i nadále vyjíždím na zahraniční veletrhy a
výstavy a vyhledávám pro český a slovenský trh další užitečná
kuchyňská zařízení a vhodná řešení. Myšlenkou bylo vždy nabízet
moderní řešení, která zákazníkům ušetří peníze a zvýší zisky
díky novým možnostem a odlišení se od ostatních.
Momentálně nabízíte již čtvrtou generaci konvektomatů, tzv.
Convotherm 4.
Německá firma CONVOTHERM Elektrogeräte GmbH je specialistou na výrobu
špičkových konvektomatů s patentovaným „uzavřeným systémem“ už od
roku 1976. Když vyvíjela jejich 4. generaci, provedla rozsáhlý průzkum
mezi šéfkuchaři řady zemí světa, aby se vývojáři dozvěděli, co
všechno se od konvektomatu poslední generace očekává. Zároveň
zjišťovala, co šéfkuchařům chybí u přístrojů dostupných na trhu a co
by si přáli, aby nový konvektomat uměl. Na základě jejich podnětů pak
CONVOTHERM Elektrogeräte vyvinul konvektomat, který dokáže plnit většinu
jejich požadavků. Takže když chcete péct cukrářské výrobky, Convotherm
4 to umožní, protože má pekařské funkce. Jestli chcete například udit,
můžete si zastudena vyudit lososy, sýry či maso. Chcete minutky? Convotherm
4 vám je umožní dělat, přičemž máte přehled, kde, na jakém
„plechu“ a v jakém stadiu vyhotovení danou minutku máte. Chcete na
vepřovém kolenu křupavou kůrčičku a přitom maso pod kůží šťavnaté?
Convotherm 4 má funkci odsátí vlhkosti při pečení z komory v pěti
krocích, tzv. CRISP and TASTY. Měli jste třeba stroj, kde jste si nastavovali
vlhkost při pečení? U Convothermu díky uzavřenému systému nemusíte
nastavovat vlhkost při pečení, ale pro ty, co na to byli zvyklí a chtějí
si sami nastavovat, máme funkci přidání vlhkosti v pěti stupních.
Convotherm 4 je univerzální mašinou, v níž byly skloubeny přednosti
konvektomatů různých výrobců. Co se týče jeho ovládání, Convotherm
4 skýtá dva koncepty. Pro ty, kdo preferují jednodušší, má easyDial
s jednoduchým manuálním ovládáním, kdy si obsluha jednoduše a rychle
zvolí, co potřebuje zrovna upravovat. Koncept easyTouch s devítipalcovou
dotykovou obrazovkou pak dává možnost plného přizpůsobení se zadání
kuchaře se spoustou možností. Oba koncepty dodáváme v sedmi velikostech.
A pokud máte v kuchyni málo místa, můžete si pořídit konvektomat
Convotherm 4 se zasouvacími dveřmi, kdy po otevření zajedou po boku stroje
a napravo od něj lze využívat pracovní plochu nebo mít další stroj. Je to
výborné řešení pro malé kuchyně, a i tohle má CONVOTHERM Elektrogeräte
patentováno.
Významným prvkem úspěšnosti dodavatelů kuchyňských
technologií je odborné poradenství a pružný servis.
MONTYCON gastro má vlastní servisní tým a k tomu externí techniky, kteří
se školí u výrobců kuchyňských technologií v zahraničí nebo
v našich showroomech. U klíčových strojů pro gastronomické provozy
servis řešíme do čtyřiadvaceti hodin. Tedy v případech, kdy
zprovoznění konkrétní kuchyňské technologie nesnese odklad, například
u konvektomatu, na němž stojí byznys podniku. Jsme připraveni i na to,
zapůjčit náhradní konvektomat, alto-shaam nebo myčku. Když je na místě
neřešitelný problém, jsme schopni udělat výměnu a po opravě přístroj
vrátit. Své zákazníky zkrátka nenecháváme ve štychu. U případů,
které nevyžadují tak rychlou reakci, pak volíme termín servisu po domluvě
se zákazníkem. V té souvislosti si dovolím vyzdvihnout přínos nejen
našich servisních pracovníků, ale celého týmu MONTYCON gastro, který se
dvacet let postupně rozrůstá. Kolega Tomáš Kalabus, který ve firmě
začínal jako předváděcí šéfkuchař, je dnes naším nejúspěšnějším
obchodníkem a zároveň fundovaným projektantem kuchyní. Jako dlouholetý
praktik a profesionál má bohaté zkušenosti z různých gastroprovozů. Umí
ukázat a poradit, co která varná technologie všechno dokáže. Obdobně
i další kolegové, včetně spolupracovníků z administrativy v čele se
Silvií, přinášejí do společnosti nové věci, a otevírají nám tak
možnosti dalšího rozvoje. Členové našeho servisního týmu v čele
s Mirkem Sikorou jsou nejen perfektně proškoleni a odborně zdatní, ale
i hodně obětaví. Takže i díky jejich pracovnímu nasazení, šikovnosti a
rychlosti, s níž řeší požadavky klientů, nejen že neřídnou, ale
stále se rozšiřují řady našich zákazníků. A za tento přístup všem
svým spolupracovníkům moc děkuji.
Nedávno jsme se potkali v Praze na veletrhu FOR GASTRO &
HOTEL.
Veletrhy jsou pro nás zdrojem přímých kontaktů. MONTYCON gastro na nich
vystavuje už devatenáct let. Nové zákazníky získáváme i díky
doporučení stávajících klientů a na dalších prezentačních akcích.
Pochopitelně významným kanálem, kterým se nám dostávají poptávky, je
internet.
Čím čelíte konkurenci?
Konkurence si vážíme, protože nás nutí být k sobě tvrdší a snažit se
být lepší. Určitě jí nechceme čelit nižší cenou. Ono to ani nejde,
protože kvalita má svou cenu. Dodáváme výrobky, které toho hodně umějí
a hrozně moc vydrží. A i když nejsou levné, řadí se
k nejrentabilnějším. Naši zákazníci se za roky jejich provozování
přesvědčili, že se jim investice do kvality vyplácí.
Proč zůstáváte věrný Ostravě?
Protože tu máme „hlavní stan“. Pro náš československý byznys je
Ostrava ideální. Za českými i slovenskými zákazníky to máme stejně
daleko. Do Prahy jezdím dost často, ale protože jsem odsud a bydlím nedaleko
v Beskydech, nikdy mne nenapadlo stěhovat firmu jinam.