Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Ve Starém Plzenci, na stejném místě jako před stovkami let, jsou vinné
sklepy patřící dnes společnosti Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská
a.s. Desetimetrová hloubka, rozloha 3800 čtverečních metrů, konstantní
teplota, to jsou ideální podmínky pro zrání vína. Právě zde se spojuje
vinařská tradice se špičkovou technologií světové úrovně. Zkušenosti,
které tu před více než padesáti lety předával známý vinařský
odborník Louis Girardot z kraje Champagne ve Francii, našly ve Starém
Plzenci pozorné posluchače a tvůrčí pokračovatele.
Bohemia Sekt Prestige získal v konkurenci 766 vzorků z 28 zemí
světa zlatou medaili a titul World Champion na 49. ročníku mezinárodního
konkurzu vín O. I. V. v Lublani.
S panem Vozdeckým jsme se potkali loni koncem listopadu na
Pražském hradě, když v přítomnosti našeho prezidenta přebíral
ocenění v rámci „Českých 100 nejlepších 2003“. Rozličné
slavnostní okamžiky bývají spojovány přípitkem šumivými víny.
V Česku nejčastěji od firmy Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská
akciová společnost. Generálního ředitele a předsedy jejího
představenstva pana inženýra Josefa Vozdeckého jsem se zeptal, jaký osud
jej zavál z jižní Moravy až na západ Čech do Starého Plzence.
Po maturitě jsem nastoupil na Vysokou školu zemědělskou v Brně. Diplomovou
práci „Vliv ekologických podmínek na jakost a historzi vína“ jsem dělal
u pana profesora Krause a Ing. Švejcara. V roce 1970 jsem školu úspěšně
ukončil. Obor mne ohromně zajímal. Dozvěděl jsem se, že se ve Starém
Plzenci bude začínat s novou technologií. Hledali vedoucího laboratoře a
já měl to štěstí, že mne ještě v roce 1970 přijali. Stal jsem se
směnovým technologem s mistrovskou funkcí, později technickým kontrolorem.
V roce 1989 si mne zaměstnanci Českých vinařských závodů (patřilo nám
šest závodů: tři v Praze – Vršovice, Nusle, Vysočany a Žamberk,
Chomutov a Starý Plzenec) zvolili za svého podnikového ředitele. Přišel
listopad 1989. S důvěrou nebyl problém. Došlo ale k atomizaci podniku.
Vrátil jsem se do Starého Plzence, protože zde žila moje rodina. Pokračoval
jsem dál na postu šéfa státního podniku a transformoval jej na akciovou
společnost. Ze začátku přes rozdrobenou strukturu vyplývající
z kuponové privatizace. Nicméně takto atomizovaný podnik nebyl schopen
konkurovat něčemu silnějšímu. Začali jsme budovat uskupení podniků
v České republice. První akvizicí bylo spojení s vinařským družstvem
v Sedleci u Mikulova. Založili jsme firmu Českomoravské vinné sklepy.
Koupili jsme první pozemky, na nichž jsme vysadili vinice. Koupili a pronajali
další vinice atd. Dnes máme dvě stě čtyřicet dva hektary vlastních
vinic. Pak následovala akvizice do firmy Víno Mikulov, kde máme
pětasedmdesátiprocentní podíl. Koupili jsme Bzeneckou vinohradnickou
společnost se sto padesáti čtyřmi hektary vinic, Révovin Velké
Bílovice.
Stali jste se tak největším a nejvýznamnějším producentem vín
v Česku…
Ano, vinařské uskupení Bohemia Sekt dělá ročně dvacet osm a půl milionu
litrů vína, tj. 35 milionů lahví a obrat 1,6 miliardy korun. Máme
větší než 20% podíl na trhu všech vín v Česku a 78% podíl na trhu
šumivých vín. Jsme uskupením, které je velmi dobře připraveno na vstup do
Evropské unie. Jsme přesvědčení výrobci značkového zboží. Ocenění a
medaile z mezinárodních veletrhů a výstav svědčí o vysoké kvalitě a
chuťové výjimečnosti našich vín. Šumivá vína Bohemia Sekt jsou
součástí palubního cateringu ČSA, byla zařazena do nápojových lístků
gastronomických zařízení Pražského hradu a jsou s úspěchem podávána
při významných akcích pořádaných Kanceláří prezidenta republiky a
diplomatickými službami. Jsou exportována do čtrnácti zemí světa, kde si
získávají příznivce a obdivovatele. Kolekce produktů uskupení je
popravdě bohatá. Od sektu Bohemia Sekt po klidná vína značky Víno Mikulov,
Habánské sklepy a Vinařství Pavlov. Najdete v ní proto vedle šumivých
vín také svěží přírodní vína oceňovaná odborníky i laiky,
sestavovaná z nejkvalitnějších odrůd, lehké alkoholické nápoje Avanti a
v neposlední řadě také oblíbená dezertní vína. Pro nejnáročnější
příznivce vín je kolekce doplněna o nabídku výjimečných archivních
vín z několika jihomoravských vinařských oblastí.
V čem je jádro pudla úspěchů firmy Bohemia Sekt, Českomoravská
vinařská akciová společnost?
V kvalitě. V kvalitě lidí, technologií i organizace práce. Jedním
z důležitých předpokladů vysoké kvality našich výrobků jsou vína
z jihu Moravy. Výběr vín patří zkušeným sklepmistrům. Tito umělci
sektů a vín používají při své práci cit vypěstovaný mnohaletou praxí,
tradiční metody a zkušenosti předávané z generace na generaci, spojené
se špičkovou technologií. Počátkem roku 2001 jsme představili dlouhodobou
strategii zaměřenou na upevňování a posilování pozice našeho uskupení,
profilování akciové společnosti Bohemia Sekt ve Starém Plzenci jako
renomovaného výrobce šumivých vín a akciové společnosti Víno Mikulov
jako nejvýznamnějšího výrobce révových tichých vín v České
republice. V průběhu roku 2001 pak byla v rámci vlastního rozvoje
uskupení úspěšně dokončena koncentrace výroby do těchto dvou výrobních
center. Starý Plzenec se tak nyní specializuje pouze na výrobu šumivých
vín. Do rozšíření a modernizace kapacit tu bylo investováno více než sto
padesát milionů korun.
Koncem roku 1998 jsem se ve Smetanově síni v Obecním domě
v Praze zúčastnil slavnostního křtu Bohemia Sekt Prestige, avizovaného
jako šumivé víno pro nové tisíciletí.
To je velmi úspěšný produkt. Největšího úspěchu a světového uznání
se mu i firmě Bohemia Sekt, Českomoravská vinařská a.s. dostalo loni, kdy
pro Českou republiku v roce 2003 získal zlatou medaili a titul World
Champion v konkurenci 766 vzorků z 28 zemí světa na 49. ročníku
Mezinárodního konkurzu vín organizovaném O.I.V. (Mezinárodní organizací
pro vinařství) v Lublani.