Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra České republiky (ZP MV ČR) byla zřízena 1. 10. 1992 rozhodnutím Ministerstva práce a sociálních věcí ČR. 1. 5. 1997 se s ní sloučila zdravotní pojišťovna GRÁL – Železniční zdravotní pojišťovna a 1. 1. 1998 Regionální zaměstnanecká zdravotní pojišťovna. Právní základ pro vznik a činnost ZP MV ČR a dalších zaměstnaneckých pojišťoven je dán zákonem č. 280/1992 Sb., o resortních, oborových, podnikových a dalších zdravotních pojišťovnách, v platném znění. ZP MV ČR je nositelem všeobecného zdravotního pojištění pro pojištěnce, kteří jsou u ní zaregistrováni. Za tímto účelem zejména provádí výběr pojistného na zdravotní pojištění, kontroluje výběr pojistného a zprostředkovává úhradu nákladů za poskytnutou zdravotní péči hrazenou z prostředků veřejného zdravotního pojištění v souladu s platnými právními předpisy a na základě uzavřených platných mezistátních smluv.

Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR v roce dvacet

S prezidentem Svazu zdravotních pojišťoven ČR a generálním ředitelem Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR Ing. Jaromírem Gajdáčkem, Ph.D., MBA se potkáváme 17. září 2012 v Lázních Teplice nad Bečvou.
Pane řediteli, Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra ČR letos slaví 20. výročí existence.
Nejde jen o dvacáté výročí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky, ale také dvacet let existence zaměstnaneckého zdravotního pojištění v Česku. To začalo vznikat poté, co tehdejší vláda rozhodla, že se systém financování zdravotnictví bude ubírat pluralitním směrem. Inspirací jí byly sousední země, zejména německý model. Naše pojišťovna byla zaregistrována 1. října 1992 a začala působit v rámci resortu Ministerstva vnitra ČR. První klienti pocházeli především z řad policie a požárního sboru. K tomu se přidalo Ministerstvo spravedlnosti ČR včetně Vězeňské služby ČR a soudnictví, ještě později pojišťovna fúzovala s dalšíma dvěma, a to se Zdravotní pojišťovnou Grál a REZAPO. Původně byla pojišťovna určena pro zaměstnance a rodinné příslušníky těchto složek. Brzy jsme se ale otevřeli všem. Začínali jsme se zhruba devadesáti tisíci pojištěnci. V současné době jsme na hranici milion dvě stě tisíc klientů. Tolik jich zhruba bude v naší pojišťovně zaregistrováno k nejbližšímu přestupnímu termínu, k 1. 1. 2013.

Nějakou dobu jsem byl profesionálním vojákem. Rád bych se vás, pane řediteli, zeptal, proč nedošlo ke spojení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR s Vojenskou zdravotní pojišťovnou České republiky (VoZP)?
Řízení zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven je tripartitní. V jejich správních radách jsou zastoupeni zaměstnavatelé, pojištěnci, reprezentovaní odborovými organizacemi, třetí složkou jsou pak zástupci státu. Ukázalo se, že pokud má stát zájem fúzovat pojišťovny, což byl případ ZP MV ČR s VoZP, musí se tento záměr prosadit ve správních radách obou pojišťoven. Naše správní rada pochopila strategický význam takového spojení, avšak správní rada Vojenské zdravotní pojišťovny fúzi odmítla. Proto zatím nemůže být realizována.

Kromě Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR, stojíte i v čele Svazu zdravotních pojišťoven ČR.
Pozice Svazu zdravotních pojišťoven ČR (SZP ČR) posiluje zrovna tak, jako pozice zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven. Do jejich řad se pravidelně každý rok přesouvají další a další pojištěnci. V loňském roce k zaměstnaneckým pojišťovnám přešlo kolem sta tisíc lidí. K 1. lednu 2013 to bude odhadem dalších osmdesát tisíc. SZP ČR má důležitou roli i z hlediska připomínkování legislativních návrhů a při dohodovacích řízeních o cenách zdravotní péče. Podílíme se i na dalších úkolech. Členské pojišťovny SZP ČR pečují o zhruba 43 % klientů zdravotních pojišťoven.

Pokud jsou občané ČR nezaměstnaní hradí za ně zdravotní pojištění stát. Týká se to i klientů zaměstnaneckých zdravotních pojišťoven?
Toto pravidlo je pro všechny zdravotní pojišťovny stejné. Jak pro VZP ČR, tak pro ostatní zdravotní pojišťovny. Dnes můžeme konstatovat, že tzv. státem hrazených pojištěnců – což nejsou pouze nezaměstnaní, ale i důchodci, děti, ženy na mateřské dovolené a další – je u každé ze zdravotních pojišťoven přes 55 procent. Příspěvek státu je poměrně nízký, 723 Kč měsíčně. Od roku 2008 nebyl zvýšen. Pokud by vláda příspěvek v příštím roce zvýšila, zmírnil by se v současnosti hodně diskutovaný problém s financováním zdravotního systému. Ale dnes s jistotou víme, že v roce 2013 příspěvek státu zvýšen nebude, takže se s nedostatkem financí budeme muset poprat. Často se argumentuje tím, že seniory, chudé a nemocné pojištěnce má hlavně VZP ČR, což už vůbec není pravda. Za uplynulých dvacet let se portfolio pojištěnců zdravotních pojišťoven vyrovnalo a naopak platí, že od VZP odcházejí ve velké míře právě lidé, kteří výrazně čerpají veřejnou zdravotní péči.

Říkáte, že se s nedostatkem peněz ve zdravotnictví budete muset poprat. Jak?
Stále je hodně vnitřních rezerv – přebujelá síť nemocnic, příliš nevyužitých akutních lůžek, předražené nákupy přístrojů, léků, služeb, zdvojená vyšetření pacientů atd. Způsobů, jak systém zefektivnit, je ještě dost.

Zpět k přechodům pojištěnců do jiných pojišťoven. Přecházejí i k vám…
Ano, jsme zdravotní pojišťovnou otevřenou všem občanům. Máme povinnost pojistit každého, kdo se k nám přihlásí. Mírné problémy jsou nyní s přestupným ter­mínem, protože ten nejbližší, 1. leden 2013, je již uzavřený. Další přestupný termín, kdy lze změnit zdravotní pojišťovnu, je až 1. leden 2014, což se zájemcům o přestup docela špatně vysvětluje. ZP MV ČR je jedinou zdravotní pojišťovnou, která nabízí skutečné projekty na optimalizaci zdravotní péče, především pro chronicky nemocné. Máme projekt „Karta života“, který obsahuje zdravotní programy pro diabetiky, pacienty s vysokým krevním tlakem, se zvýšenou hladinou cholesterolu. Otevřeli jsme program i pro ty klienty, kteří bojují třeba s obezitou. Připomínám, že rychle přibývá obézních dětí, a takový člověk má už dopředu „zaděláno“ na to, že pravděpodobně onemocní některou z civilizačních chorob. Na projektu „Karta života“ spolupracujeme s více než tisícovkou praktických lékařů a má ji už zhruba dvě stě tisíc pojištěnců. „Karta života“ slouží klientům i ke kontrole vykázané a zaplacené zdravotní péče. Naše pojišťovna se významně podílí na popularizaci prevence a preventivních programů proti vážným onemocněním. Projekt se jmenuje „Zdraví jako vášeň“, a jeho tváří je známý herec a psychoterapeut Pavel Kříž. Spolupracujeme s mnoha osobnostmi, které nám pomáhají dostávat nenásilnou formou myšlenky o prevenci mezi lidi. Třetím naším programem, rovněž velmi populárním, je „Změním se“, který vede výživový poradce Petr Havlíček. Máme velmi dobré výsledky: řada absolventů změnila svůj přístup k stravování a pohybu. Podařilo se je přesvědčit, že nejde o to zhubnout pomocí nějaké „zázračné“ diety rychle do plavek, ale snížit nadváhu trvale a začít žít zdravěji.