Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Zážitky, za kterými stojí cestovat

Teprve před pár dny na Antilách (obdobně jako kdysi u Remarquea, když jsem v noci v Lisabonu popíjel absint) jsem díky neopakovatelné atmosféře a míchaným nápojům s podílem třti­nového rumu, začal daleko víc chápat, o čem že to Ernst Hemingway psal. Touto úvahou jsem 10. února 2010 jsem zahájil rozhovor s obchodním ředitelem největší české cestovní kanceláře EXIMtours JUDr. Janem Koláčným.
Nejen Karibik, ale všechny destinace, kam EXIMtours v zimě vozí klienty za zážitky, za teplem, koupáním v mořích a oceánech a sluncem, mají neopakovatelné kouzlo. Mluvíme spolu v době, kdy před budovou pražského ústředí EXIMtours a téměř v celé Evropě leží spousty sněhu. Kdy je venku minus 8 ?C, v Praze a hlavně na Ostravsku smogová inverze a kdy to už zase vypadá na sněžení. Uprostřed takovéto zimy si udělat přestávku a vyjet za létem je úžasně osvobozující. Rozhodně je třeba to zažít, aby našinec pochopil, že mu cca jedenáctidenní výlet pomůže v pohodě překlenout další takové měsíce až do jara. Za tuto devizu určitě stojí i desetihodinový let, který je snesitelný, protože konfigurace sedaček a péče na palubách dálkových letounů ČSA snesou nejpřísnější kritéria.

Předevčírem se vrátili další klienti EXIMtours z Kapverd.
A byli nadšeni. Po šesti a půl hodinách letu je tam čekala jasně modrá obloha, zářivé slunce, teplý Atlantický oceán a příjemně pohostinné prostředí. Jak jeden z našich klientů o Kapverdách řekl: „Cítím se tady jako v létě u sebe na chalupě, protože večer se z pětatřiceti stupňů ochladí na pětadvacet, takže se dá spát při otevřeném okně a netřeba pouštět klimatizaci, jejíž nerozumné užívání může přivodit zdravotní problémy.“

V této sezoně (2009/2010) jste na český outgoingový trh uvedli Kostariku.
Kostarika v Česku není neznámá, ačkoliv málokdo z českých turistů se s ní měl možnost osobně seznámit. Je proslulá důslednou ekologickou politikou, což z hlediska turismu přináší pro i proti. Rozhodně se v ní setkáte s nedotčenou přírodou včetně tropických pralesů. V sopečných kráterech uvidíte jezera tak, jak vypadala už před stovkami let. Pro některé turisty může být překvapením, že v Kostarice neuklízejí pláže. A to proto, že i ty jsou pro ně součástí přirozené přírody. Pokud na ni mořský příboj vyvrhne kmen, zůstane tam tak dlouho, dokud ho zase neodnese nebo neshnije. Neexistuje, že by lidé zasahovali do běhu přírodních cyklů. Na druhou stranu tamní systém péče o životní prostředí znamená, že moře na pláž nepřinese žádné igelitové pytlíky apod., protože se nepoužívají. Nepoznáte čistší města a vesnice. Pokud jste měli možnost navštívit Latinskou Ameriku, zejména Caracas, Sao Paulo, Rio de Janeiro atd., tak tam se na čistotu životního prostředí evropskýma očima nehledí. V Kostarice jsem si po prvním dnu říkal: „Co je tady tak jiné?“ A byla to právě její neuvěřitelná čistota. V Kostarice je odpadové hospodářství včetně třídění domovního odpadu organizováno na tak vysoké úrovni, jaké v Česku (pokud vůbec) dosáhneme nejdřív za několik let. U nich to funguje desítky roků. Turisté se tak mohou těšit na pobyt v ekologicky nenarušené přírodě, avšak musí počítat i s tím, že cestu pralesem jim nikdo rovnat nebude. Že v Kostarice jsou služby nastaveny tak, aby nezasahovaly do přírodních procesů.

Druhou novinkou EXIMtours, o které většina z nás ledvakdy slyšela, je karibský ostrov San Andrés.
Tam rovněž létáme přímými lety ČSA z Prahy, takže je pohodlně dosažitelný, obdobně jako ostatní pobytové destinace EXIMtours v té oblasti. San Andrés je dvanáct kilometrů dlouhý a dva kilometry široký ostrůvek. Jeho nejvyšší bod je zhruba 50 metrů nad hladinou moře. Leží ve vnitřním Karibiku v uskupení, kterému se říká „pirátské ostrovy“, protože je využívali piráti, včetně Henry Morgana, jako opěrné body při přepadech španělských galeon převážejících zlato z Nového světa. Dodnes jsou prý na San Andrés místa skrývající naloupené poklady. Ostatně přesvědčte se. Budete-li chtít, za symbolický obnos vám tam půjčí rýč a lopatu, a na některém z údajně zaručených míst můžete zkusit štěstí. Největším pokladem San Andrés je ale opět nedotčené moře a příroda vůbec. Objevíte tam lokality, kde se můžete koupat obklopeni hejny rejnoků nebo baracud. Je to neuvěřitelný zážitek z prostředí, klimatu, přírody a perfektních služeb hotelové sítě Decameron. San Andrés, kam jsme začali létat v říjnu loňského roku, si proto rychle získal velkou oblibu.

Co ostatní destinace EXIMtours?
Kapverdské ostrovy už jsem zmiňoval. Nabízíme i Spojené arabské emiráty, které patří mezi střednětraťové destinace. Tzn. mezi ty, kam let nepřesahuje šest sedm hodin. No a samozřejmě, také další oblíbená karibská místa včetně kubánského Varadera, které má pro český trh obrovskou přitažlivost, a nejen pro něj. Oficiální statistiky uvádějí, že v této turistické sezoně 2009/2010 vzrostla obsazenost tamních hotelů o 12 %.
V Dominikánské republice, kde neustále rostou nové all inclusive rezorty, se zdá, že jsou karibské pláže nekonečné. Stále je možné objevovat další a mít je jen pro sebe. K nezapomenutelným okamžikům rok co rok od poloviny ledna do poloviny března patří být svědkem námluv a rození keporkaků – plejtváků dlouhoploutvých (Megaptera novaeangliae) v zálivu Samaná. Velrybí mládě při narození váží jednu tunu a je dlouhé 3 až 4 metry. Neumí plavat. Aby neutonulo, rodí se ocasem napřed. Matka s ním vypluje na hladinu a s další velrybou, tzv. tetičkou, ho obě učí plavat. Za den vypije až 200 litrů mléka (s obsahem tuku až 50 %). Jeho denní přírůstek je asi 50 kilogramů. Jsou jich tam desítky. Dorůstají délky až 16 m a hmotnosti až 31 tun. Keporkak je přezdíván zpívající velryba, protože v období námluv vydrží zpívat až půl hodiny v kuse. Jeho zpěv je slyšitelný nad hladinou, a to hodně daleko. Pod ní ještě dál, víc než čtyřicet kilometrů. Je to neuvěřitelný zážitek, ocitnout se na poměrně malém člunu vedle tohoto obrovitého tvora, když se vynoří do půl těla nebo dokonce vymrští nad hladinu. Takže i Dominikánská republika, která je u nás známá především rozsahem all inclusive systému, pečlivostí služeb, přívětivostí a vstřícností personálu (viz vaše nedávné doplňovací studium Hemingwaye), nabízí mnohem víc než jenom rázovité bary, luxusní hotelové rezorty a pláže.
Velmi oblíbená je i Isla Margarita, z níž podnikáme výpravy k vodopádům na horní tok Orinoka nebo do jeho delty, kde na vlasec můžete ulovit piraňu a nechat si ji připravit k večeři. Nebo se i vykoupat mezi piraňami. Než jsem to zažil, v životě bych nevěřil, že se v Orinoku dá koupat v místě, kde vedle vás na vlasci vytahují jednu piraňu za druhou. Ale je to možné. Pokud nekrvácíte a piraňa necítí krev, je koupání v Orinoku poměrně bezpečné. To všechno jsou zážitky, za kterými stojí za to podniknout i delší cestu, protože u nás ve střední Evropě je nemáte šanci prožít.

Díky San Andrés EXIMtours také rozšířil kombinace pobytových míst.
Je to tak. Takže mj. právě přes něj lze s EXIMtours i do Panamy nebo kolumbijské Cartageny. To všechno jsou skvosty. Architekturní, historické nebo přírodní, které stojí za vidění. A to nemluvím o mayských památkách na mexickém poloostrově Yucatán nebo v El Salvadoru či Guatemale.