Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Workshop s řediteli zahraničních zastoupení CzechTourism

Ředitele zahraničního zastoupení CzechTourism v Číně Jiřího Vávru jsem oslovil 7. října 2010 v karlovarském hotelu Spa Resort Sanssouci, kde probíhal workshop s řediteli zahraničních zastoupení CzechTourism.
Pane řediteli, prognózy naznačují, že čínští turisté na pomyslném žebříčku turistů, kteří v navštěvovaných zemích utrácí nejvíc peněz, zanedlouho předčí ruské turisty.
Ano, Čína zažívá boom výjezdové turistiky. China National Tourism Administration, jehož prognózy se zatím vždy splnily, udává, že do roku 2020 z Číny vycestuje sto milionů turistů. Do roku 2000 Číňané prakticky necestovali, protože jednak neměli cestovní pasy, tedy ani možnost a ani chuť cestovat, neboť jejich životní styl byl pouze pracovat a večer zajít do restaurace, kde se mimochodem odehrává vše, oslavy narozenin, nového roku, obchody, setkání apod. Nárůst je tedy od nuly do loňského roku, v němž už z Číny vycestovalo cca 42 milionů turistů. Pravdou je, že z toho cca 38 milionů bylo do Macaa, protože Číňané a Asiaté obecně milují hazardní hry, které jsou v Číně striktně zakázány. Jsou schopni se hádat o pár korun za hotel, avšak večer v kasinu utratí sto tisíc, a to jim vůbec nevadí. Macao tak s osmnácti kasiny má dnes větší obraty a zisky než celé Las Vegas. A proto jsou tam již i investoři z Las Vegas, kteří tam mají své kasino, protože návratnost této miliardové investice je v horizontu ne roků, ale měsíců, cca za 9 až 12 měsíců.

Jak je to se zájmem čínských turistů navštívit Českou republiku?
Ten je veliký, avšak kapacita našich konzulárních úřadů omezená. Ať je to konzulárka v Šanghaji, která má na starosti provincie Zhejian a Šanghaj, nebo zastupitelský úřad v Pekingu, pod nějž spadá zbytek Číny, čili dalších 31 provincií. Týdně jsou schopni v Pekingu vyřídit maximálně nějakých cca dvě stě padesát víz a osmdesát až sto v Šanghaji. Záleží na tom, jaká je skladba uchazečů. Jestli chodí individuálové, kteří musí všichni na osobní pohovor, nebo přijde kurýr z cestovky třeba se sto pasy. Zkrátka poptávku po českých vízech nejsou s to všechnu zúřadovat. Toto ale není vina konzulárních úředníků, kteří v Číně pracují, ale systému, který kapacitně ani zdaleka neodpovídá poptávce bohatých čínských turistů, kteří nás chtějí navštívit a utrácet peníze v České republice.

Evropa očekává čínský turistický boom a západoevropská letiště vyjednávají s čínskými leteckými společnostmi. Rovněž tak i mezinárodní Letiště Praha.
Ano, pražské letiště vyvíjí velkou aktivitu s cílem mít přímé letecké spojení s Čínou. Nejen letiště, ale i sama Česká republika. V červnu 2005 český premiér navštívil Čínu. Následně v prosinci téhož roku čínský premiér Česko. Jedním z témat jejich tehdejších jednání bylo i přímé letecké spojení. To však není věc politická, ale ekonomická. Čínskou stranou bylo jasně dáno najevo, že oběma směry musí být provozovány minimálně tři lety týdně. To kvůli rentabilitě a pracovnímu cyklu pilotů a palubního personálu. Tzn., přepravit jedním směrem alespoň osm set pasažérů týdně. A každá aerolinka, než se do něčeho takového pustí, se ptá konzulárních orgánů, jsou-li schopny vyřídit takovýto objem víz. Dnes už se situace velmi změnila k lepšímu. Ostatně, od letošního dubna jsou vízové formuláře v čínštině. Do té doby byly pouze anglicko-české. Přesto však musím znovu podotknout, že na našich konzulárních odděleních není dostatečné personální obsazení, aby stačili odadministrovat všechny zájemce o česká víza.

Ředitelky zahraničního zastoupení CzechTourism v Indii paní Radky Neumannové jsem se zeptal, jaký je zájem indických turistů o návštěvy České republiky.
Zájem indických turistů o Českou republiku je rostoucí, proto také bylo letos v srpnu otevřeno nové zahraniční zastoupení CzechTourism v indickém Dillí. Země střední a východní Evropy jsou nyní velmi populární pro návštěvníky z Indie, kteří se vracejí do Evropy a hledají nové destinace. Popularita Prahy roste nejenom mezi turistickými návštěvníky, ale také mezi korporátní klientelou, která Prahu vyhledává nejenom pro obchodní setkání a kongresy, ale také pro incentivní cesty svých zaměstnanců. Z České republiky je nejvíce navštěvovanou destinací Praha, která je velmi často nabízena v kombinaci s dalšími středoevropskými hlavními městy, jako je Vídeň, Bratislava, Budapešť.

Jak se o Česku dozvídají?
V současné době se Indové o České republice dozvídají především od turistických operátorů a cestovních kanceláří, které nabízejí zájezdy do Evropy. Praha sama o sobě má proto díky aktivitám turistických operátorů velkou reklamu. Do současné doby se informace o České republice objevovaly v médiích velmi sporadicky. Z tohoto důvodu po zahájení činnosti nové pobočky v Indii je naším cílem také velmi úzce pracovat s médii a vybudovat image naší země jako atraktivní evropské turistické destinace. S tím zároveň souvisí rozšíření znalostí o České republice u cestovních kanceláří a obohatit jejich nabídku kromě Prahy i o další kulturní a historická centra České republiky.

Jak se vám spolupracuje s indickými touroperátory a jak se to projevuje na počtech indických turistů v České republice?
Nejdříve je nutné se vyrovnat s indickým způsobem myšlení, práce a jejich pojetím času. Pokud se vám to podaří, spolupráce je výborná. Co se týče příjezdů indických turistů do České republiky, zatím nejsou k dispozici konkrétní statistiky sledující počty indických turistů přijíždějících do České republiky, a proto se orientujeme pouze podle množství vydaných víz. Těch už je v letošním roce na čtyři a půl tisíce. Mnohem více indických turistů ale do Česka vstupuje se schengenským vízem přes Německo, Rakousko a další evropské státy. Naše odhady se proto pohybují kolem patnácti tisíc indických návštěvníků za rok.