Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Významným hráčem na trhu informačních technologií

Computer System Praha, spol. s r. o.

je držitelem certifikátu ČSN EN ISO 9001:2001. Je generálním partnerem České společnosti pro jakost. Disponuje týmem špičkových programátorů, profesionálních konzultantů a techniků, přičemž v návaznosti na uplatňování principů neustálého zlepšování v souladu s požadavky systému řízení jakosti věnuje velkou pozornost jejich rozvoji a odbornému vzdělávání.

Na trhu působí od roku 1995. Z dodavatele hardware a software se vypracoval ve společnost poskytující komplexní řešení v oblasti informačních technologií. Mezi hlavní oblasti jejího působení patří outsourcing informačních technologií, v jehož rámci poskytuje široké spektrum provozních služeb. Od dodávek infrastruktury, servisu přes správu a údržbu software až po komplexní outsourcing, zahrnující převzetí majetku a odpovědnost za plnou funkčnost systému.

Je schopen garantovat provoz kritických technologií na celém území České a Slovenské republiky, a to 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Zajistit od zpracování bezpečnostních a informačních strategií a analýz rizik přes návrh a realizaci infrastruktury a informačních systémů různého rozsahu až po komplexní řešení v oblastech bezpečnosti ICT, zálohování a vývoje aplikací na zakázku.

Je dlouholetým dodavatelem komplexních kongresových služeb s řadou úspěšných realizací u domácích i zahraničních zákazníků. Kromě toho poskytuje služby v oblasti poradenství a implementace systémů řízení jakosti dle ISO 9001, environmentu dle ISO 14001, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci dle OHSAS 18001 s možností vzájemně provázané implementace informačních a ERP systémů, systémů projektového a procesního managementu s vazbou na informační a bezpečnostní strategii zákazníka.

V tomto vydání Všudybylu náš obchodní rada ve Spolkové republice Německo Dr. Alois Macík vyzdvihuje účast českých firem na největším veletrhu informačních technologií světa – CeBIT 2007 v Hannoveru. Jednou z opravdu českých IT firem s ryze českým kapitálem je generální partner České společnosti pro jakost, společnost Computer System Praha spol. s r.o. Rozhovor s jejím jednatelem a majitelem Davidem Dobiášem jsem otevřel konstatováním, že Computer System Praha je významným hráčem na trhu informačních technologií.
Naše firma má tři divize. Outsourcingu, prodeje a divizi kongresových služeb. Divize outsourcingu poskytuje široké spektrum provozních služeb. Od dodávek infrastruktury, servisu přes správu a údržbu software až po komplexní outsourcing, zahrnujících převzetí lidských zdrojů, majetku a odpovědnosti za plnou funkčnost systému. Je samozřejmostí, že poskytuje a garantuje provoz převzatých informačních systémů a technologií na celém území České a Slovenské republiky, a to i v režimu 7×24 (7 dní v týdnu, 24 hodin denně). Naší předností je nejen to, že zaměstnáváme špičkové experty a trvale monitorujeme nejnovější trendy v IT branži, že disponujeme přehledem o nejnovějších technologiích a řešeních, ale velkou pozornost věnujeme také organizaci práce. Ta je u nás podřízena cíli dosahovat co nejvyšší efektivity v oblasti IT. U našich zákazníků by pak měla být podřízena dosahování nejvyšší efektivity – rentability v oborech jejich působení. V oblasti IT Computer System Praha oproti nim zpravidla disponuje mnohem vyššími kvalifikacemi. Jak ukazují zkušenosti, běžný zákazník se na cestě za dosažením lepšího stavu v oblasti IT „potácí od příkopu k příkopu“. My mu ji dokážeme usnadnit a napřímit. Zákazníkům argumentujeme tím, že pokud se chtějí intenzivně věnovat své hlavní podnikatelské činnosti, jsou základním předpokladem jejich úspěchu optimalizované procesy v oblasti informačních technologií. To znamená mít či budovat nákladné IT útvary. Když odpovědnému manažerovi nabídneme, že v této oblasti jeho firmě ušetříme 30 až 50 % nákladů, které by musela investovat do IT, většinou se rozhodne pro náš outsourcing.

O oblast outsourcingu se u vás ve firmě stará obchodní ředitel Ing. Vladimír Votápek.
Ano, jeho posláním je uzavírání outsourcingových smluv. Ovšem tak jednoduché to není. Především je třeba zpracovat bezpečnostní a informační strategii a analýzu rizik, připravit zákazníkovi realizační návrh optimalizace infrastruktury a informačních systémů různého rozsahu až po komplexní návrhy v oblastech bezpečnosti ICT, zálohování včetně vývoje aplikací na zakázku. Uzavření každé outsourcingové smlouvy je přesný a náročný proces, který je úzce propojen s činností našeho dalšího experta Tomáše Krejči, PhD, který je u Computer Systemu Praha zodpovědný za bezpečnostní řešení. Tomáš Krejča je držitelem nejvyšší certifikace na podporu solarisových serverů a certifikace Check Point Software Technologies. Zejména díky výjimečně vysoké certifikované odbornosti Tomáše Krejči mohl Computer System Praha uspět ve výběrovém řízení a vyvinout speciální pracoviště i pro Ministerstvo obrany ČR, navazující na podobný projekt polské armády Szafran. Naším cílem je získat pro tento koncept certifikaci pro armády NATO.

Služby ale nejsou jedinou vaší outsourcingovanou oblastí.
Nabízíme i outsourcing infrastruktury. Výhoda kompletního outsourcingu včetně infrastruktury je nesporná. Spočívá i ve zlepšení cash flow zákazníka, který se může plně věnovat hlavní oblasti svého podnikání. Kouzlo outsourcingu infrastruktury spočívá i v tom, že dochází ke sjednocení hardwaru, tj. ke snížení nákladů na jeho správu. A už jen tím klient ušetří zhruba 20 % prostředků. Významným argumentem je nesporně také to, že smlouvy s outsourcingovou firmou zamezují komplikacím v případě nefunkčního systému. V případě hrubé chyby jsou servisní práce jištěny pojištěním.

Computer System Praha je akreditovaným prodejcem produktů Sun Microsystems.
Divize prodeje Computer Systemu Praha je o vysoce kvalifikované činnosti. Jsme akreditovaným partnerem pro všechny produktové řady včetně midrange serverů. Tyto akreditace jsou kryty certifikacemi Tomáše Krejči, PhD. Na jejich základě byl např. vytvořen již zmíněný projekt velitelských pracovišť pro českou armádu. Potřeby a přání našich zákazníků jsou rozmanité. I nestandardní přání či požadavek, pokud jsou realizovatelné, musí být nejen schopna přijmout, ale zajistit jejich realizaci a předání zákazníkovi.

Další vaší divizí je divize kongresových služeb. Jak jste se dostali ke kongresům?
V této oblasti nejsme nováčky. Počítačová firma jen o počítačích nemá naději na úspěch. IT, to je dnes obrovský komplex. Kongresové služby do Computer Systemu Praha patří, a to dokonce takovou měrou, že jsme ve své organizační struktuře pro tyto služby vyčlenili samostatný útvar. Jsme dlouholetým dodavatelem komplexních kongresových služeb s řadou úspěšných realizací u domácích i zahraničních zákazníků. A když uvádím zahraničních, tak mám na mysli kongresy např. v Portugalsku nebo ve Španělsku apod . Asi před deseti lety, díky spolupráci s hotelem InterContinental Praha, jsme zjistili, že zahraniční společnosti navštěvující Česko potřebují operativně a v co nejkratším čase zajistit počítačovou techniku a IT služby s podporou, certifikacemi a garancí. Díky tomu, že jsme měli konsignační sklady pro servisní partnery, jsme je mohli začít využívat jako zázemí kongresových akcí. Uspěli jsme i proto, že zákazníci neradi platí konkurencí účtované vícenáklady. To byl prvotní impuls, díky kterému během deseti let vznikla naše divize kongresových služeb. Dnes působíme i v Kongresovém centru Praha a od 1. května bychom do pražského Kongresového centra měli přesídlit celou firmu kompletně. To bude mít význam nejen pro nás, ale i pro naše zákazníky, protože se změnou sídla tam budeme moci služby poskytovat daleko operativněji a díky úsporám v oblasti transportu snížit ceny. Zakázky v této oblasti získáváme zejména na doporučení těch, kteří již s námi spolupracovali. Ostatně na základě takové reference (a samozřejmě po prověření si naší historie) s námi začalo spolupracovat americké velvyslanectví v době, kdy prezident George Bush navštívil pražský Summit NATO. Se změnou sídla společnosti se dostáváme do fáze, kdy nastane potřeba daleko více a efektivněji komunikovat s organizátory kongresů, zejména v České republice a na Slovensku.

To, co lidi zpravidla stmeluje víc než společný cíl, je společný nepřítel. Česko, které neustále stoupá na žebříčku kongresových destinací, je pro řadu velkých zahraničních podnikatelských subjektů zabývajících se zajišťováním kongresů zemí, kam se dosud neodvážily.
Tuto eventualitu vnímáme. Jak ilustruje úspěch firmy ProMoPro – držitele vítězné trofeje z kanadského Vancouveru pro nejlepší firmu světa v oblasti aplikace kongresové techniky, české firmy mají srovnatelně kvalitní nebo i kvalitnější služby, vyšší produktivitu práce, odbornost a certifikace. Computer System Praha je díky certifikacím v IT jednou z nejlepších firem na zabezpečování kongresových press center a akcí kongresového charakteru orientovaných na informační technologie. Naše firma i zaměstnanci jsou prověřeni na práci s důvěrnými dokumenty. Máme nejvyšší certifikace Check Point Software Technologies. V rámci pražského Summitu NATO v roce 2002 jsme např. zajišťovali kongresové služby se specializací na informační technologie pro ambasádu USA. To, že jsme generálním partnerem České společnosti pro jakost a členem International Association for Computer & Information Science, je signálem pro nadnárodní společnosti, že jsme schopni zajistit videokonference a kongresy při využití různých webovských aplikací tak, aby se do sálů on-line přenášely prezentace z jednotlivých destinací. Co se týče kongresové techniky, Computer System Praha poskytuje služby do úrovně zápůjček plazmatických obrazovek. Při ozvučení tlumočnických zařízení a velkých projekcí si uvědomujeme, že tu jsou další české firmy, na jejichž kvalitu a schopnosti se lze stoprocentně spolehnout, a naší ambicí není jim konkurovat, ale naopak s nimi spolupracovat..

V jednom z Všudybylích rozhovorů na sklonku dvacátého století řekl viceprezident společnosti Microsoft Jan Mühlfeit: „Informační technologie vytváří hřiště a předepisují pravidla byznysu pro příští tisíciletí.“ No, a ani to netrvalo, píše se rok 2007 a jsme v něm včetně státní správy.
Na veřejnou správu kladou zákony a další předpisy řadu požadavků, kterým zatím mnohé z jejich pracovišť nedokáží dostát. Počínaje legalitou software, konče dalšími, kdy každá organizace veřejné správy musí podle Zákona č. 365/2000 Sb. o informačních systémech veřejné správy (viz: http://www.micr.cz/…s/detail.php?…) do roku 2009 certifikátem prokázat, že své informační systémy skutečně řídí v dlouhé časové perspektivě. K tomu, pokud vím, není připravena téměř žádná organizace v české veřejné správě.

Pokud nabízíte řešení v oblasti IT, pak to bude vždy spojeno s organizací, optimalizací, lidskými zdroji a zásahem do oblasti řízení té které firmy.
Je to tak. IT technologie prostě zasahují do všech sfér řízení, a proto, když se pouštíte do návrhů optimalizace toho či onoho, je dobré o tom vědět více. Proto poskytujeme služby v oblasti HRM, tedy řízení lidských zdrojů, poradenství a implementaci systémů řízení jakosti dle ISO 9001, environmentu dle ISO 14001, bezpečnosti a ochrany zdraví při práci dle OHSAS 18001 s možností vzájemně provázané implementace informačních a ERP systémů, systémů projektového a procesního managementu s vazbou na informační a bezpečnostní strategii zákazníka. Vzhledem k tomu, že CS disponuje týmem špičkových programátorů, připravuje v současné době portálové aplikace pro MMS a SMS služby s mobilními operátory. Tyto služby mají poskytnout přístup k rozšířeným multimediálním funkcím současných moderních telefonů.

www.computersystem.cz
http://www.micr.cz/…s/detail.php?…

2. března v Praze na plese
2. března v Praze na plese Vojenské policie předal obchodní ředitel společnosti Computer System Praha Ing. Vladimír Votápek Občanskému sdružení Pomoc v tísni šek na 300 tisíc korun, aby mohly být použity na pomoc rodinám příslušníků Vojenské policie, kteří padli při plnění úkolů na zahraničních misích. Ing. Votápek při té příležitosti řekl:
„Díky počítačům žijeme v krásném světě. Spousta věcí se dá vyřídit kliknutím myši, spousta zařídit přes internet. Počítače nám pomáhají žít každý rok o trochu lépe. Změny jdou tak daleko, až si mnoho lidí začíná počítačový svět zaměňovat se skutečným. Ale my víme, že to tak není. Že skutečné životy nežijeme na obrazovkách. Že skutečné hrozby a nebezpečí nemůžeme odkliknout myší. Skutečným problémům se musí postavit někdo z masa a kostí. Jistě, třeba i s vyspělou technikou, a my jsme hrdi, že ji můžeme Vojenské policii dodávat. Právě její skuteční muži a ženy čelí problémům s osobním nasazením. Svýma rukama, odvahou a někdy i svou krví. Bohužel, svět už je takový, že někdy dojde k neštěstí, kdy ani ta nejlepší věc nezvítězí. Někdy nadejde okamžik, kdy jsou slova služební přísahy naplněna až k tragické hranici. Nikdo dopředu nemůže vědět, koho se to může týkat, ale jedno vím jistě: bez složek, jako je Vojenská policie, bez skutečných mužů a žen, z nichž někteří jsou zde v sále, by se v tom umělém počítačovém světě brzy na obrazovkách rozsvítil nápis GAME OVER. Proto je pro Computer System Praha naprosto přirozené, že využil možnost přispět organizaci, která má pomáhat příbuzným a pozůstalým těch, kteří dostáli své povinnosti a neuhnuli před nebezpečím.“