Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Lázně Františkovy Lázně, a. s., jsou největší soukromou lázeňskou společností v České republice. Hostům poskytují na půldruhého tisíce lůžek v osmi nádherně zrekonstruovaných lázeňských domech v kategoriích tří a čtyř hvězdiček. Kromě klasických lázeňských léčebných pobytů na tři nebo čtyři týdny zaměřených na léčení nemocí srdce, krevního oběhu, onemocnění pohybového ústrojí, gynekologických nemocí (včetně neplodnosti) a následnou onkologickou péči nabízejí i širokou škálu stále oblíbenějších wellness pobytů. Ať jste sami, v páru, s přáteli či ve skupině, pro každého tu mají vhodný pobyt. Pomohou vám s výběrem ideálního pobytu pro vás i vaše nejbližší. Na vyžádání vám zašlou informační materiály, zajistí pobyt či připraví dárkový poukaz podle vašeho přání. Kromě léčení a wellness pobytů Františkovy Lázně nabízejí mnoho dalších možností zajímavého vyžití. Bohatou kulturní nabídku jako koncerty, přednášky, módní přehlídky, taneční večery s živou hudbou, výlety, vernisáže a zajímavé výstavy uvítá každý host. Sportovní zážitky zajistí minigolf, tenisové kurty, nordic-walking, fotbalové hřiště, 18jamkové golfové hřiště a zejména nejvyhlášenější chlouba lázeňské společnosti – Aquaforum – svět vody a relaxace a Fitforum – fitness a wellness centrum. Samozřejmostí jsou kavárny, restaurace, cukrárny a další potěchy pro tělo i ducha. Přijeďte, odpočiňte si a nechte se hýčkat!

Výrazně nám stoupl počet tuzemských hostů

Česko má několik přírodních monopolů, které by šlo využívat daleko lépe. I k tomu, aby naší zemi nechyběly finanční zdroje na rozvoj a na prosperitu obyvatel. Bohužel, vyhláška směrující české léčebné lázeňství do sféry volnočasových aktivit a další kroky devastující naše hospodářství, přírodní a lidské zdroje dávají zapravdu podnikateli Janu Světlíkovi, který na obdobné téma reagoval slovy: „Tam, kde bychom měli být rychlejší a dravější, jsme pomalejší a hloupější“ (viz stejnojmenný článek na www.e-vsudybyl.cz). Tímto neradostným konstatování jsem 3. května 2013 v podvečer zahájil sezení s generálním ředitelem společnosti Lázně Františkovy Lázně, a. s., Ing. Josefem Ciglanským.
České léčebné lázeňství se skutečně nachází ve složité situaci. Je to stav, který eskaluje poslední dva tři roky. Celé toto období bylo poznamenáno tím, že jsme očekávali změnu indikačního seznamu, která vstoupila v platnost k 1. říjnu 2012. Naše společnost ale pasivně nečekala na to, co bude. Své marketingové aktivity jsme začali daleko výrazněji směrovat na domácí trh, a současně zvýšili aktivitu i na zahraničních trzích, zejména v Německu. V uplynulém roce nás velice potěšilo, že domácí cestovní ruch na naše úsilí pozitivně zareagoval. Výrazně nám stoupl počet tuzemských hostů – samoplátců. Zároveň s tím se u nás projevilo i hospodářské oživení v sousedním Německu. Nejen, že se podařilo zastavit pokles německé klientely, který jsme v posledních dvou letech zaznamenávali, ale počet těchto hostů se zvýšil. Momentální poměr mezi domácími a zahraničními hosty je padesát na padesát.

Není se co divit, že si Františkovy Lázně vytvářejí stále větší okruh příznivců. Nemohou za to ale jen kvalitní služby a špičková lázeňská infrastruktura, kterou nejmalebnější lázně České republiky disponují. Výrazně pozitivní vliv má i jejich atraktivní okolí, včetně českého Yellowstonu – Národní přírodní rezervace Soos, jako stvořené k vyjížďkám na kole. Završením nejedné z cyklotúr pak bývá návštěva vašeho Aquafora.
Na tento markantně se projevující trend jsme zareagovali zřízením nové půjčovny kol. Nachází se u našeho lázeňského hotelu Pavlík. Hostům tak Františkovy Lázně nabízejí nejen kultivované prostředí lázeňských parků, kulturní život – koncerty, divadelní představení apod., a samozřejmě lázeňské a wellness procedury, ale umožňujeme jim také poznávat naše nádherné okolí. Půjčujeme tu i trekingová kola, vybavení na minigolf a pro další sportovní aktivity. A Aquaforum? Pro všechny, kdo jsou u nás ubytováni, jsme od letošního roku jako bonus zavedli vstup do Aquafora v ceně pobytu.

Františkovy Lázně vstupují do dvěstědvacáté lázeňské sezony.
Františkovy Lázně jsou typickým lázeňským městem, kde zůstal zachován původní architektonický koncept. Zahájení lázeňské sezony pořádá město Františkovy lázně, a Lázně Františkovy Lázně, a. s., jsou jedním z jeho hlavních partnerů. Naše spolupráce s radnicí je na solidní partnerské úrovni. Oceňujeme, že zastupitelstvo města chápe, že jedním ze stěžejních prvků hospodářské prosperity Františkových Lázní jsou peníze, které se do města dostávají skrze lázeňství a cestovní ruch. Díky této importované kupní síle, reprezentované turisty a lázeňskými hosty, je na území Františkových Lázní množství pracovních příležitostí, a to i v oblastech mimo lázeňství a cestovní ruch.

Jak vidíte vaši budoucnost?
Jsme plni očekávání. U hostů, kteří k nám přijíždějí na komplexní lázeňskou léčebnou péči, jsme za první čtyři měsíce zaznamenali padesátiprocentní pokles příjezdů oproti stejnému období loňského roku. Děláme všechno pro to, aby se nám tuto klientelu podařilo nahradit samoplátci. V počátku letošního roku se to povedlo. Avšak máme-li nahradit pobyt jednoho hosta, který k nám za léčebnou péčí přijížděl na měsíc, potřebujeme v případě týdenních pobytů počet příjezdů zčtyřnásobit. To znamená rozšířit náš akční rádius, a s tím jsou spojeny i větší výdaje za marketing a propagaci.

Zajímavou formou propagace je, že do Františkových Lázní jezdí Pendolino. Takové výsady se dostává jen málokterému městu. Kdo za to může?
České dráhy. Ty byly tvůrcem této myšlenky. Pendolino cestou z Prahy staví v Plzni, v Mariánských Lázních a v Kynžvartu. Služba se osvědčila. V letošním roce České dráhy tuto trasu posílí o další spoj, takže Pendolino bude do Františkových Lázní jezdit dvakrát týdně, v sobotu a v neděli. Hosté, kteří si u naší společnosti Lázně Františkovy Lázně, a. s., objednají léčebný pobyt, mají dopravu Pendolinem v ceně pobytu.