Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Vrátit se do Mikulova roku 1920

• akciová společnost Tanzberg Mikulov navazuje na nejlepší vinařské tradice • jižní Morava patří u bílých vín mezi deset procent ploch, které jsou na světě nejkvalitnější • i u červených vín se můžeme dostat na nejvyšší světovou úroveň • základem všeho je kvalitní hrozen • vinice připravujeme na dlouhověkost • Tanzberg Mikulov nabízí v obci Bavory prohlídku sklepů, řízenou degustaci vín, vlastní sýry, chléb a pekárenské výrobky • 

Původní jméno poutního místa Svatého Kopečku – dominanty nad Mikulovem – je Tanzberg. Výrobního a obchodního ředitele akciové společnosti Tanzberg Mikulov Ing. Jaromíra Galy jsem se zeptal, proč si jejich společnost vybrala, coby obchodní jméno, tento starý místopisný název?
V pěstování vinic, ve výrobě vína se obracíme do historie, kde hledáme inspiraci. Zde jsme našli i název naší společnosti jako typický pro tento kraj. Ostatně, kdyby to bylo možné, rád bych navštívil Mikulov roku 1920, kdy zde bylo 210 vinařů. Každý dům měl pod sebou sklep, kde se prodávalo víno pod víchou. Chtěl bych se v něm ocitnout někdy kolem 30. září, kdy se svážely hrozny z vinic. Byl by krásný teplý den, slyšel bych povozy a pozoroval lidi. To je mým snem. Akciová společnost Tanzberg Mikulov se snaží na tyto tradice navázat. Na takovéto pěkné vinařské. Když se jen podíváte na naše sklepy. Jaký to musel být bohatý kraj a pracovitý lid, který je vyhloubil a zaplnil vínem. Kolik to muselo stát práce a úsilí. Jak už tenkrát musel být náš kraj bohatý vůlí i duchem.

Proč se Tanzberg Mikulov rozhodl jít cestou nejvyšší kvality?
Protože jenom to nejlepší má šanci obstát. Je to také z patriotismu. Prosadit to nejlepší z Moravy, protože po určité období Morava neměla šanci ukázat, co v ní je. Hlavně u bílých vín patří mezi deset procent ploch, které jsou nejkvalitnější na světě.

Kromě zpracovatelských prostor se světově špičkovým technologickým zařízením má váš selský objekt v Bavorech i další atraktivní prostory. V někdejším desátkovém sklepu, v němž se shromažďovala úroda místních zemědělců coby odvod vrchnosti, dnes odvádějí desátky turisté.
Jeden z našich historických sklepů opravdu sloužil jako desátkový. Vybírala se v něm vína pro Mikulovské panství. Vůči turistům jsme ale rozhodně přívětivější. Využili jsme rekonstrukce starých sklepů ze 17. století, které ve sprašových vrstvách vykopali a vystavěli Habáni, jež na Mikulovsko přinesli vinařskou kulturu. My je zrekonstruovali a vyrábíme v nich víno. Součástí našeho objektu v Bavorech je speciální prodejna vín, kde je možnost vína ochutnat. Místo je vzdáleno pouze 400 m od hlavní silnice E 461 Brno – Mikulov – Vídeň. Nabízíme zde řízenou degustaci vín s občerstvením, vlastní sýry, chléb, pekárenské výrobky a prohlídku sklepů.

Jaká je vaše pěstitelská a producentská filozofie?
Zaměřit se na přívlastková vína. Kabinety, pozdní sběry a výběry. Tomu všemu je přizpůsobena technologie zpracování, maximální kvalita i rozmysl při práci ve vinicích. V současné době nabízíme vína ročníků 1999 a 2000. Jsou to vynikající ročníky. V nabídce máme 35 titulů. Zaměřujeme se na odrůdy typické pro mikulovskou oblast. Patří sem Ryzlink vlašský, Rulandské bílé, šedé, modré – Chardonnay, Ryzlink rýnský a Sauvingnon. Pěkné víno se dělá především na vinici a pouze dílčím způsobem se dokrášluje ve sklepě. Základem všeho je kvalitní hrozen. Naší filozofií jsou malé úrody a péče o každý jednotlivý hrozen.

Šetrný přístup k vinohradům a neextenzivní pěstební činnost se projevuje i u vašich nově vysázených vinic. To ale nebylo v Česku běžným zvykem.
Vinice děláme redukovanou technologií. Ne množství, ne co nejvyšší výnosy, ale kvalita. Každý hrozen musí mít sluníčko. Takováto vinice je pak připravena na dlouhověkost. Je odpočinutá. A když přijde horší ročník, i v něm pak réva dává kvalitní úrodu. Dlouhověkost je důležitá. Již staří Francouzi říkali, čím starší vinice, tím lepší víno. Ve Francii jsou i stoleté. U nás, v minulém období, to nebylo zvykem. Vinice měly životnost kolem třiceti let.

Pane inženýre, zmínil jste, že vaše oblast patří mezi deset procent ploch, které jsou u bílých vín nejlepší na světě. Jak je to ale s červenými?
Nejvyšší kvalitu u červených vín dostaneme jen v těch nejlepších a nejteplejších ročnících. Vyrovnanost u nich nikdy nebude taková jako u bílých vín. Mikulovsko je špičková záležitost především na bílá vína. Extrémní podmínky mají vždy veliký vliv na to, že se dosáhne něčeho zvláštního.V našem případě u červených vín. Ale není to podmíněno pravidelností. Naše Rulandské modré ročník 1999 je z padesátileté vinice. Výběr z hroznů. 27 % cukernatost. Je to zvláštnost, kterou bych se nebál přivézt kamkoliv na světě a nabídnout ji. Takže i u červených vín se můžeme dostat na nejvyšší světovou úroveň.

Oblast Perná a další zde v okolí dodávaly vína na císařský dvůr.
Ve vinařské oblasti Perná máme vinici Železnou. Je zde vysázen Ryzlink vlašský. Vinice je proslulá tím, že na přelomu devatenáctého a dvacátého století až do roku 1910 se vína odsud převážela do Valtického křížového sklepa a pak do Champagne, kde se užívala na kupáže s francouzskými víny jako základ pro výrobu proslulého sektu. Opravdu se jedná o výjimečné místo. Další historicky velmi známou vinicí je Turold. První zmínky o ní jsou záhy po roce dvanáct set. Tato historicky známá vinice patřila Mikulovskému panství. Po dobu předchozích třiceti let zde ale vinice nebyly. V současné době tu máme vysázené nové, letos čtyřleté, které dávají panenskou úrodu. První vína vyrobená z těchto vinic jsou ročník 2001. Už i u nich se projevuje typičnost, nádherná zemitost a výjimečnost. To, proč byla vinice zmiňována v tak dávném věku.

Pane inženýre, proč jste se upsal pěstování a výrobě vína?
Když mi bylo pět let, tak jsem poprvé ostříhal révový keř. Rostl u nás doma na dvoře. Ani jsem o tom nevěděl. Nebylo to pomocí vinohradnických nůžek, ale nůžek na porcování drůbeže, které jsem sebral doma. Já si to nepamatuji, ale rodiče říkali, že keř byl velmi dobře ostříhán. Od té doby mne nutili, a já jsem to velmi rád podstoupil, abych se stal vinařem.Víno mne doprovázelo od mládí. Můj děda vinařil, otec také, i když v malém. Narodil jsme se ve vinařském kraji a nechtěl bych dělat nic jiného.





TANZBERG Mikulov, a.s.

Husova 8

692 01 Mikulov

tel./fax: 0652/ 513 276

e-mail:

tanzberg@mikulov.sol.cz