Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Velké Losiny s královnou moravských vod

Lázně Velké Losiny


patří mezi nejstarší a nejznámější moravské lázně. První dochovaná zmínka o nich pochází z roku 1296. Počátky lázeňství tu jsou spjaty s aktivitami rodu Žerotínů, kteří vlastnili losinské panství od roku 1496 až do roku 1802. V r. 1592 dal Jan ze Žerotína vedle vývěrů vody vystavět první lázeňskou budovu. Za první z lékařského hlediska významnou zprávu o lázních Velké Losiny považujeme stať v knize „O vodách hojitedlných neb teplicech moravských“ lékaře Tomáše Jordana z Klausenburku z roku 1580. Dosvědčuje, že v té době byly lázně Velké Losiny vyhledávané a jejich pramen nazýván „královnou moravských vod“. Lázní se dotklo pohnuté období tzv. „čarodějnických procesů“ na Šumpersku. Olomoučtí kapucíni, kteří poskytovali poslední útěchu odsouzeným, byli častými hosty lázní. V 18. století se Velkým Losinám dostalo přídomku „knížecí lázně“. V druhé polovině 18. století byly přistaveny další dvě budovy. Roku 1802 lázně a celé panství přešly do rukou Liechtensteinů. Také noví majitelé pečovali o lázně a snažili se o jejich modernizaci. Vznikla i řada soukromých ubytovacích budov, např. dnešní hotel Praděd nebo Knížecí vila (dnes je tu škola a přijímací kancelář lázní). Ve druhé polovině 80. let 19. století bylo možné v lázních a jejich okolí ubytovat na tisíc hostů. Jako léčebné indikace byly uváděny hlavně nemoci pohybového ústrojí, obrny, zácpa, nemoci kožní, nemoci žláz aj. V roce 1884 se stal lázeňským lékařem Hans Lorenz, který se zasloužil o zvelebení lázní. Nechal park osázet vzácnými stromy a vybudovat dva rybníčky. Z jeho popudu byl zakoupen studený pitný pramen a nazván po Karlu Liechtensteinovi pramenem Karlovým. Poměry v lázních silně ovlivnil průbojný lékař František Riedl, který se zasloužil o založení akciové společnosti r. 1910. Krátce nato vzniká sanatorium (dnešní pavilon Šárka). V průběhu 1. světové války zde byl válečný lazaret. Od roku 1921 už byly lázně opět v plném provozu. V roce 1930 vyhořela velká část budov, a proto byl nově vybudován Lázeňský dům (dnešní pavilon Eliška).
Výstavba byla ukončena roku 1932, kdy byl postaven Dětský dům (pavilon Chaloupka). Nové útrapy lázním přinesla 2. světová válka, kdy zde byl zřízen domov pro matky a mládež a porodnice. Od r. 1950 se zde začala léčit poliomyelitis acuta. Lázně jsou vyhledávány kvůli léčebným účinkům místních minerálních vod a pro svoji příjemnou polohu v podhůří Hrubého Jeseníku. Navazují na nejlepší tradice s využitím nejmodernějších léčebných postupů a metod. Přírodní prostředí zaručuje pobyt na čistém vzduchu s širokými možnostmi aktivního odpočinku, kulturního i společenského vyžití. Značené turistické trasy vybízí k procházkám i k náročnějším túrám. Výborné terény jsou zde i pro cykloturistiku a jsou tu vytýčeny trasy pro vozíčkáře. Velké Losiny skýtají koupání v bazénu s termální sirnou vodou. V nádherném lázeňském parku bude letos opět možnost rybaření bez rybářského lístku včetně zapůjčení rybářského náčiní. V zimním období nabízí okolí řadu lyžařských vleků a běžeckých tras. Nejznámější lyžařské centrum, Červenohorské sedlo, je vzdálené necelých 20 km. K návštěvě láká místní unikátní renesanční zámek i proslulá manufaktura na ruční papír.

Ředitelku Lázní Velké Losiny paní Alenu Ďurišovou jsem se zahájením lázeňské sezony oslovil s tím, že u vzdělané části národa jsou Velké Losiny mj. spjaty se zázračnými lázněmi.
Naše lázně jsou opravdu ojedinělé. Nejen historií, ale i přírodním léčebným zdrojem – sirnou termální vodou. V letošním roce jsme poprvé slavnostně zahajovali lázeňskou sezonu. Zkombinovali jsme tři akce – otvírání tras pro vozíčkáře, zahájení lázeňské sezony a žehnání pramenům. Akce proběhla „na čarodějnice“ 30. dubna a termínu jsme využili v dětském programu čarodějnických re­jů.

Pro rekondiční pobyty a firemní akce je však sezona po celý rok…
Ano, je možné k nim využít našich lázní i nádherného okolí. Jeseníky jsou atraktivní nejen pro zimní sporty a své sjezdové či běžecké tratě, ale celoročně. V nedalekém Šumperku s historickým centrem je možnost navštívit krásné Severomoravské divadlo. U komerčních pobytů je bezesporu velmi příjemnou kombinací sportovní vyžití s lázeňskou péčí. O hosty se staráme i ve večerních hodinách, takže pokud by měl klient zajištěn lyžařský či jiný pobyt někde v okolí nebo firemní pracovní program, může večer do naší teplé termální vody, dát si masáž a další procedury. V roce 2004 jsme provedli generální opravu vnitřního termálního bazénu v hlavní lázeňské budově a nabízíme jej i široké veřejnosti. Denně od 15.30 do 21 hodin. O víkendech a ve svátky od 13 do 21 hodin. Procedury si může objednat klient i bez vazby na ubytování v lázních.

Když jsem zde byl posledně, potkal jsem se tu se svým obchodním partnerem, který si k vám do Velkých Losin jezdí eliminovat následky dětské obrny. Moc si lázně pochvaloval. Rehabilitaci a péči vůbec.
Indikační skupiny u dospělých pacientů jsou zaměřeny na neurologická onemocnění. Máme zde i indikace dětských neurologických pacientů. Léčíme dětské pacienty i s onemocněním pohybového ústrojí a s respiračním onemocněním. U neurologických onemocnění maximálně využíváme účinků přírodního léčebného zdroje.Z dospělé klientely k nám jezdí opakovaně mnoho pacientů právě s následky dětské obrny. Využíváme tradice a zkušeností v léčení této choroby datující se od 50. let minulého století.

Máte zde nádherný lázeňský park.
Je opravdu unikátní. Jeho cena byla při privatizaci lázní vyčíslena daleko výše než u jiných nemovitostí. Má rozlohu zhruba čtyřicet hektarů. Momentálně zde provádíme dendrologický průzkum. Spolu s vlastníkem, kterým je Česká pojišťovna, zastoupená společností PPF majetková, a.s., činíme kroky pro obnovu a zachování jeho jedinečných hodnot.

Kam kráčí české lázeňství?
Také bychom rádi věděli. Současný vývoj se na domácí scéně pro české lázeňství nezdá moc příznivý. Pokud by lázeňská léčebná péče byla vyloučena ze systému zdravotní péče a nebyla hrazena zdravotními pojišťovnami, bylo by to velice krátkozraké. Většina českých lázní by se totiž stala sanatorii pouze pro movité, a těmi handicapovaní lidé zpravidla nebývají. Neumím si představit, že by naše lázně nemohly pomáhat všem potřebným navracet zdraví. Nicméně ve světle ataků a více či méně otevřených snah o likvidaci léčebného lázeňství v České republice vidím jeho budoucnost pesimisticky.

To já optimisticky. Ačkoliv v jakékoliv demokracii jsou zájmy byznysu, obzvláště toho velkého nadnárodního, určující, jsem přesvědčen, že k tomu nedojde. Pokud by administrativní cestou došlo likvidaci léčebného lázeňství v Česku, byl by to ze strany politiků ještě větší hyenismus než doposud všechna jimi shora řízená vyklízení tradičních odbytišť ve prospěch konkurenčních producentů (nejen zbraní) z tzv. vyspělých zemí dohromady.
Já také doufám, že solidarita a sounáležitost se zdravotně postiženými lidmi zvítězí. Neurologičtí pacienti (ve Velkých Losinách máme většinou pacienty s velmi těžkým zdravotním postižením) si ze svého invalidního důchodu asi těžko budou moci zaplatit třítýdenní pobyt v lázních. Znamenalo by to pro ně další výrazné zhoršení kvality života, protože na léčení musí jezdit opakovaně. Někteří např. ve svých jedenapadesáti letech jsou zde po padesáté. Přijedou k nám zlepšit svoji fyzickou i psychickou kondici, a ta jim nejméně na půl roku vydrží.

To, že Lázně Velké Losiny vrací zdraví, není jen o přírodních léčivých zdrojích, ale i o lidech.
Ano, personál je výraznou devizou všech českých lázní. Velké Losiny jsou malé, téměř rodinné lázně. Spousta pacientů se k nám ráda vrací i kvůli „svému“ panu primáři, rehabilitačnímu pracovníkovi apod. To, že jedou do jim důvěrně známého prostředí a mezilidských vazeb, umocňuje léčebné výsledky pobytu.





www.lvl.cz