Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Udělejte, aby se poctivost vyplácela více než krádež
a nebude krádeží.
Kchung-fu-c’ /Konfucius/ (551 – 479 př. n. l.)

STOMIX
má šestnáctileté zkušenosti v oblasti aplikovaného výzkumu a vývoje komponentů a instalace zateplovacích systémů obvodových plášťů budov (ETICS). Maximální kvalitě podřídil výběr dodavatelů surovin, výstupní kontrolu, výzkum a vývoj, výrobní technologie a organizaci společnosti. U zateplovacích systémů hraje důležitou roli profesionalita stavební firmy, která zateplování provádí. Proto všichni zákazníci od STOMIXu dostanou nejen samotný výrobek, ale hlavně odborný servis a bezplatnou pomoc při realizaci. Tato cesta umožňuje daleko účinněji snížit výdaje na vytápění zateplených objektů než pouhá aplikace ne vždy sourodých zateplovacích komponentů a materiálů nakoupených v diskontní obchodní síti.

Co se v ostatních vyspělých zemích prodávat nesmí, v Česku se může

S generálním ředitelem STOMIX Group Ing. Bořivojem Minářem se potkáváme 4. března 2009 v Praze na jedné z významných akcí MICE (Meetings, Incentives, Conferences & Exhibitions/Events) českého stavebního průmyslu, na „Fóru českého stavebnictví 2009“ pořádaného společností Blue Events pod patronací FIEC – European Construction Industry Federation (Evropské federace stavebního průmyslu) a Svazu podnikatelů ve stavebnictví České republiky.
Pane inženýre, v předchozím vydání Všudybylu vyzdvihuje obchodní rada Ruské federace, doktor Grigorij Sarišvili, iniciační potenciál cestovního ruchu pro mezinárodní obchod. Pochvalně se vyjadřuje o řadě českých technologií. Mimo jiné zmiňuje ty vámi vyvinuté, tedy zateplovací. V této souvislosti hovoří o prospěšnosti vytváření společných česko-ruských podniků na území Ruska.
Po Rusku jsme se začali ohlížet a zabývat se otázkou vstupu na východní trhy na přelomu tisíciletí, což vyústilo ve stav, který by se dal charakterizovat slovy: stále na cestách. Jsem přesvědčen, že vyklizení ruských trhů českými státem vlastněnými firmami po listopadu 1989 bylo obrovskou chybou. Naše firma se rozhodla, že tam půjde a pokusí se o akvizice. Začali jsme v Moskvě, kde jsme vytvořili obchodní společnost. Poté jsme založili obchodní společnost v ruském Orlu, asi čtyři sta kilometrů od Moskvy, a následně jsme tam dohodli a s našimi partnery postavili výrobní závod. Takže dnes existuje společný česko-ruský projekt – druhý výrobní závod společnosti STOMIX.

Ten první je na českém území na úpatí Rychlebských hor v Žulové, že?
Ano. Další místa, kam jsme v Rusku postoupili, byl Nižnyj Novgorod a Jekatěrinburk. Máme tam obchodní společnosti na čtyřech místech. Ze zemí Společenství nezávislých států jsme pak expandovali do Kazachstánu a do Ázerbajdžánu. Tyto vzdálené trhy jsou do značné míry složité, ale s obrovským potenciálem.

Nicméně co se týče uplatnění „šuntu“, s nímž už západoevropští výrobci ve vlastních zemích nemohou uspět, v Rusku mají jasno.
Musím potvrdit. I z hlediska kvality stavebních materiálů se jedná o velmi náročné trhy. Kdo se domnívá, že je tam možné uplatnit téměř cokoliv, jako v Česku, rychle vystřízliví. Permanentní nezájem státní administrativy o kvalitu produktů dodávaných zahraničními dodavateli na český trh v oblasti stavebních výrobků spěje k tomu, že je horší než ruský. V Rusku je pořádek. Tam si stanovili kvalitativní parametry srovnatelné se západoevropskými, a ty se musí dodržovat. U nás je nepřehledno.

Jak to, že firmy ze západoevropských zemí u nás mohou prodávat zboží, jež nemohou uplatnit doma, ačkoliv jsme všichni členy stejné Evropské unie?
Protože se nikdo nedívá. Protože v Česku je kolbiště – závod o co nejnižší ceny. A když je hlavním kritériem cena a nehledí se na kvalitu, tak do takového státu můžete přivézt materiál jakýkoliv. To, co se ve vyspělých zemích včetně Ruska prodávat nesmí, se v Česku prodat může.

Již poněkolikáté je STOMIX hlavním partnerem Českého stavebního fóra. Proč jej tak výrazně podporujete?
Nestydíme se za to, že jsme ryze českou obchodní a výrobní společností bez zahraničního kapitálu. Jsme firmou, kterou primárně vlastní čtyři české fyzické osoby. V současné době už sice máme dceřiné společnosti v deseti zemích světa a operujeme ve dvaceti, ale stále vycházíme z toho, že jsme českou společností. V České republice máme největší část svého byznysu a jako česká firma podporujeme největší stavařskou akci v zemi, kterou je Fórum českého stavebnictví.

Národní ekonomická rada vlády jako jednu z priorit razí zateplování. Cui bono?
V čí prospěch? Jsem přesvědčen, že výstupy NERVu jsou validní, protože se na jeho činnosti podíleli především odborníci. A jestli investovat do úspor? Zateplováním se sníží energetická náročnost staveb, což je po té taškařici, kterou nám předvedli Rusové a Ukrajinci na přelomu roku, více než naléhavá věc. Ruku v ruce s tím podpora stavebnictví může generovat další pracovní místa. Ve třetím kroku investice do úspor občana sice znamená, že si možná někdo vezme nějaký úvěr, aby mohl investovat do zateplení, ale na druhou stranu se mu to vrátí na úspoře výdajů za čím dál dražší energie. Takže je to akceptovatelné pro velkou část investorů.

Ale co váš reprezentativní objekt v hlavním městě zateplování, v Žulové? Tak mne napadá, že kovářova kobyla…
Náš krásný historický objekt – secesní vila, kterou jsme před časem koupili – skutečně zateplený není a nikdy nebude. Není to proto, že by byl památkově chráněný, není. Ale my jsme jej koupili právě proto, že je to krásný secesní dům, který kdysi vlastnil největší průmyslník v kraji – majitel kamenolomů – pan Franke. Zrekonstruovali jsme jej a učinili tak s pietou. Vytvořili jsme v něm své školicí centrum. Je vyjádřením naší úcty k odkazu a preciznímu řemeslu předchozích generací.

Za úspěchem STOMIXu jsou obrovské investice do výzkumu a vývoje i spolupráce s vysokými školami, ale zejména kvalitní servis – poradenství a stavební dohled zaměřený na dodržování technologických postupů.
Ano, permanentně pracujeme na zlepšování technických parametrů našich materiálů. Ale to by nebylo nic platné, pokud bychom velkou pozornost nevěnovali přidané hodnotě – poradenství a servisu – která je naší největší konkurenční výhodou. To je sféra, za kterou jsou investoři velmi vděční, protože je krok za krokem vedeme labyrintem složitostí instalací kontaktních zateplovacích systémů. Kvalita produktů a služeb je pro moderní společnost samozřejmostí. Osobní přístup k zákazníkovi je v hektickém a globalizovaném prostředí vítanou nadstavbou. Kvalita, osobní přístup a serióznost jsou hlavním sdělením skupiny společností STOMIX. Klíčem k našemu úspěchu, a máme to i v kodexu firemních hodnot STOMIXu, jsou naši zaměstnanci. Na nich stavíme. Oni jsou těmi, kdo poradenství realizují.

Evropskou unii obchází asi ne strašidlo, pokud bych měl parafrázovat klasika, ale povinnost prokazování energetické náročnosti budov.
Tato aktivita Evropské unie vychází z myšlenky, že by každý uživatel budovy měl mít představu, kolik ho bude její provoz stát. Poté je již na individuálním rozhodnutí, zdali je uživatel ochoten platit vyšší či nižší náklady spojené např. s vytápěním. Určitou paralelu můžeme znát z trhu s elektrospot­řebiči, které se dnes značí podle energetické náročnosti A, B, C. Současný zákon se poté dotýká provozovatelů budov využívaných pro veřejné účely (školství, kultura, obchod, sport, apod.) a správu o celkové podlahové ploše nad 1000 m2, kteří jsou povinni umístit průkaz energetické náročnosti na veřejně přístupném místě v budově.

Na to, jaká je kvalita stavební produkce, mají vliv technické instituce, jež v té které zemi působí.
Tomuto tématu jsem začal pracovně říkat budování skanzenu.V českých luzích a hájích se jedná o státní zkušebny, což jsou, nebo povětšinou byly, státní podniky. Ty se teď privatizují přímým prodejem, což je rovněž velká taškařice. V naší branži dosud působí Technický a zkušební ústav stavební, který jako nezávislá autorita Českou republiku zastupoval na různých úrovních. Loboval za Česko při vyjednávání podmínek na úrovni komisí Evropské unie atd. Tato instituce se bude někomu prodávat, a žádná nezávislá nebude. Mně privatizace až tak nevadí, pokud by se dala dohromady s reprezentativním profesním sdružením. Tedy aby technické mantinely pro fungování trhu – státní technickou politiku – společně stanovovaly státní autorita a profesní sdružení. Takovéto instituce jsou v každé vyspělé západoevropské zemi.V každém členském státu Evropské unie. Prodejem Technického a zkušebního ústavu stavebního nám český stát vytvoří výraznou konkurenční nevýhodu. Budeme jediní. Takže k nám budeme moci zvát turisty: „Přijeďte se podívat do země, která nemá nezávislou instituci pro realizaci své státní technické politiky.“

Pane inženýre, jste předsedou Hospodářské komory Olomouckého kraje a členem představenstva Hospodářské komory České republiky.
Jedním z mých osobních témat je zlepšování podnikatelského prostředí v České republice. Zkvalitňování trhu. Nepatřím k lidem, kteří by seděli v hospodě, nadávali na režim a říkali, jak je všechno špatně. Snažím se to řešit. Proto jsem v minulosti přijal nominaci do Okresní hospodářské komory, takže dnes působím jako předseda této komory, jako předseda Krajské hospodářské komory a od loňského roku jako člen představenstva Hospodářské komory České republiky a současně jako člen představenstva Svazu podnikatelů ve stavebnictví České republiky. To vše s hlavním cílem apelovat na ty, kteří ovlivňují podnikatelské prostředí. Tedy abychom zlepšili renomé podnikatelského stavu a náš český trh. Zatím se to příliš nedaří. Státní politicko-byrokratická mašinérie si dlouhodobě jede svou cestou a jen hodně velká energie může způsobit, aby se odchýlila ze zajetých kolejí.