Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Velká soutěž k 100. výročí Imperialu****

Ing. Jiří Švaříček

Karlovarský hotel Imperial v roce 2012 slaví 100. výročí svého otevření. V jeho rámci bude od 1. ledna 2012 spuštěna celoroční Velká tipovací soutěž. Každý měsíc bude vyhlášena jedna otázka a následně vybrána výherkyně nebo výherce. Měsíc co měsíc se mohou těšit na čtrnáctidenní pobyt v Imperialu, který mj. zahrnuje welcome drink, ubytování s plnou penzí, lékařskou konzultaci, léčebnou nebo wellness proceduru každý den, prohlídku hotelu, volný vstup na tenisové kurty a další služby. Soutěžní otázky jsou na našich internetových stránkách, přes které je možné se Velké tipovací soutěže zúčastnit.

S generálním ředitelem karlovarského hotelu Imperial Ing. Jiřím Švaříčkem se potkáváme 12. prosince 2011, pár dní poté, co ruský prezident Dmitrij Medveděv navštívil Českou republiku.
Pane řediteli, v rámci jeho oficiální návštěvy měli kuchařští a cukrářští mistři z Imperialu tu čest pro něj připravit menu. Jak jste se k tomu dostali?
Na Hradě si ověřili, že umíme, a tak pro ně čas od času některé takovéto akce zajišťujeme. Pokud nás vyzvou, probíhá to tak, že podle rámcových požadavků zpracujeme návrh. Poté následuje jeho prezentace, ochutnávka a doladění. Je-li s tím, co připravíme, spokojenost, dojde k objednání a vaření. Menu slavnostního oběda pořádaného naším panem prezidentem a paní Livií Klausovou 8. prosince 2011 v Rudolfově galerii na Pražském hradě na počest prezidenta Ruské federace J. E. Dmitrije Anatoljeviče Medveděva a paní Světlany Vladimirovny Medveděvové sestávalo z kozího sýra v zelenině s hruškovou zavařeninou a ořechovým rohlíčkem, kulajdy s hříbky a křepelčím vajíčkem, kančího ragú s karotkou a karlovarským knedlíkem a čokoládové pěny s ovocem. Podávala se moravská vína: Pálava 2009 výběr z hroznů a Merlot 2008 výběr z hroznů, obě z vinařství Sonberk a Veltlínské zelené 2005 slámové z vinařství Drápal.

Imperial vařil i pro další státníky.
Pro karlovarský Imperial to jsou vrcholně prestižní události. Nechci se „otáčet“ na asociacích a la „Obsluhoval jsem anglického krále“, ale v zásadě je to tak. To jsou akce, ke kterým si hromada kolegů z naší branže „ani nečuchne“. Jsem na to hrdý, že je děláme. To už nám profesně nikdo nesebere. Vařili jsme v Lánech při setkání Visegrádské čtyřky, na Hradě v rámci státních návštěv pro prezidenta Vladimira Putina, pro polského prezidenta Bronislava Komorowského, pro lucemburského velkovévodu Henriho de Luxembourg a teď pro současného ruského prezidenta. Především si nesmírně vážíme toho, že si český prezident Václav Klaus, hostitel Summitu Visegrádské skupiny, náš hotel Imperial vybral jako místo pro ubytování a jednání hlav států V4 v listopadu 2010. Profesně si nejvíc považuji pochvalného uznání, kterého se tehdy Imperialu dostalo od maďarského prezidenta Pála Schmitta, který byl řadu let generálním ředitelem proslulého budapešťského hotelu Inter.Continental. Prezident České republiky si náš Imperial zvolil i při své oficiální návštěvě v Karlovarském kraji v září 2011, a tak i tehdy jsme byli místem, kde byl ubytován český prezidentský pár a jeho doprovod.

V minulém vydání Všudybylu bylo interview s obchodním a marketingovým manažerem vašeho hotelu panem Miloslavem Smržem, které jsem s ním dělal poté, co od prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR pana Václava Stárka převzal výroční ocenění. Pan Smrž je z Mariánských Lázní a ty také. Co téma: Mariánské Lázně, líheň uznávaných hotelových manažerů?
Netroufám si tvrdit, že pouze Mariánské Lázně. Nicméně hodně úspěšných manažerů v naší branži je absolventy Hotelové školy v Mariánských Lázních, což může mít spojitost. Ocenění mého kolegy je pro hotel obrovské plus. Není dobrých hotelů bez dobrých manažerů a obráceně, takže i úspěch pana Smrže, jak on sám v interview konstatuje (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „Mladý manažer roku 2011“), je úspěchem celého našeho hotelu. V rámci udržení špičkové kvality našich služeb je naplánován postupný redesign ubytovací části Imperialu. Týká se hotelových pokojů, které budou nově vymalované a budou v nich položeny nové koberce. Výměny se dočkají i všechny textilie. Na jaře roku 2012 je plánován upgrade Sportcentra Imperial, které je nedílnou součástí hotelu Imperial. Disponuje čtyřmi tenisovými kurty, které jsou v zimním období kryté nafukovací vyhřívanou halou. Nabízí fitness centrum, solárium a sály pro aerobic.
Vedle našeho hlavního byznysu, kterým je poskytování lázeňské péče a hotelového ubytování, jsou firemní akce a incentivy dalším důležitým segmentem. Zajišťujeme konference, výjezdní zasedání představenstev a správních rad, školení a semináře včetně kompletního doprovodného aranžmá. Jsme i oblíbeným místem firemních večírků a sportovních turnajů. Ostatně Imperial má v nabídce, kromě léčebných programů, také krátkodobé wellness balíčky. Jsou alternativou pro ty, kdo nemají čas na klasický lázeňský pobyt. Jsou v různých délkách, a to na dvě, tři a čtyři noci. Kromě ubytování každý obsahuje polopenzi, wellness a baleno procedury, welcome drink, slavnostní večeři při svíčkách se sklenkou sektu. Zamilovaní mohou v průběhu celého února využít náš Valentýnský balíček.

Zmínil jsi, že vaším hlavním segmentem je lázeňství. Zdá se, že díky tržním prioritám, a tedy udržení si početně silné skupiny spotřebitelů, v tomto případě pacientů, ti, kdo určují mantinely zdravotní péče hrazené z veřejných zdrojů, čím dál víc rezignují na prevenci předcházení nemocem. Jaké jsou v Česku perspektivy léčebného lázeňství?
K tomuto tématu se v poslední době vyjadřovalo mnoho lidí. Jedno je takřka jisté, a to, že se nachází na osudové křižovatce. Kam bude pokračovat, ukážou nejbližší měsíce. Scénářů může být víc. Od odchodu zdravotních pojišťoven z poskytování léčebné lázeňské péče přes poskytování finančních příspěvků na lázeňskou péči, jak je tomu v Německu nebo Itálii. Co se týče lázeňské společnosti Imperial, a.s., my extrémně závislí na domácích pojištěncích nejsme. Nicméně, jak jsi zmínil. Žijeme v tržním prostředí a nemyslím si, že by nás to nemělo ovlivnit. Např. dumpingem konkurenčních zařízení, která budou mít spoustu volných kapacit. Navíc některé lázně, které dosud měly devadesát a více procent českých pojištěnců, už dávno rezignovaly na kvalitativní růst. V současné kondici, v jaké jsou (vyjma zpravidla špičkového léčebného lázeňství), tedy v úrovni ubytování a stravování, neřku-li v ostatních pilířích sloužících k tomu, aby mohly obstát v tržním prostředí, nebudou s to konkurovat.