Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Ve stopách Leonarda da Vinci

Praktické zkušenosti s vůní dálek

První pracovní zkušenosti
v cizojazyčném prostředí nabylo v uplynulém půlroce šestnáct žáků Střední školy hotelnictví a gastronomie v Praze 9 – Klánovicích. V rámci projektu „Gastronomické speciality napříč Evropou“, na který škola získala grant z programu celoživotního učení Leonardo da Vinci, vyjeli na dvoutýdenní stáže do Francie, Norska a Španělska. Žáci pracovali nejčastěji v kuchyni a v obsluze, ale také v recepci či na úseku housekeepingu, v restauracích a hotelech, jejichž výběr garantovaly partnerské školy Lycée et CFA Hotelier de Marseille ve Francii, v Storhamar videreg?endské škole v norském Hamaru a Escuela de Hostelería y Turismo La Laguna ve španělské Andalusii.

Lycée et CFA Hotelier de Marseille,
partnerská škola ve druhém největším francouzském městě má přibližně čtrnáct set studentů a sto dvacet učitelů. Vedle klasické výuky nabízí praktickou přípravu ve třech restauracích a jejich kuchyních, v cukrárně, pekárně, malém obchůdku s pečivem a v menším hotelu přímo v areálu školy. Specialitou je výuka sommeliérů a barmanů. Tři dívky a jeden chlapec pracovali převážně v obsluze. Jedna z dívek si vyzkoušela také praxi v recepci hotelu. V jejich pracovním rozvrhu se střídala obsluha v denní směně v Restaurant Initiation, v Brasserii a práce spojená s obsluhou na baru a při večeři ve specializované, každý večer plně obsazené Restaurant gastronomique. Účastníci stáže vysoce hodnotí především zkušenosti získané při podávání a degustaci vína a možnost seznámit se s jiným systémem obsluhy.

Norský Hamar
určitě znají příznivci dlouhých bruslařských nožů, fanoušci rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Střední Storhamar videreg?endská škola nabízí vedle vzdělání v gastronomických oborech také přípravu na úseku zdravotní a sociální péče, péče o pleť a učitelství v mateřské škole. Pro praktickou výuku je interně k dispozici veřejnosti přístupná školní restaurace a laboratorní kuchyně. Partnerství mezi školami v Hamaru a v Klánovicích trvá již téměř deset let. Výměnná praxe žáků, ale i učitelů se rozvíjí nejen v rámci programu Leonardo da Vinci. Každý rok vyjíždějí sbírat zkušenosti do jiné části Evropy nejméně dva žáci z jedné i druhé školy, nejčastěji z gastronomických oborů. Letos se s projektem „Gastronomické speciality napříč Evropou“ vydalo šest našich žáků do kuchyně a „na plac“ hotelu Scandic Hamar. Jedním z cílů jejich mise bylo poznat zpracování a úpravu jídel z brambor. Na oplátku ukázal náš tým na závěrečné večeři norským partnerům, jaké dobroty umíme z brambor připravit u nás doma.

Escuela de Hostelería y Turismo La Laguna,
španělská hotelová škola, leží uprostřed olivových hájů v provincii Jaén v Andalusii. Vedle školní kuchyně, cukrárny a restaurací praktikují zdejší žáci také v zařízeních sousedního lázeňského hotelu. I s touto institucí pojí Střední školu hotelnictví a gastronomie v Klánovicích déle trvající spolupráce. Španělské studenty, kteří přijedou do České republiky pod hlavičkou programu Leonardo da Vinci letos už potřetí, si velmi chválí v pražském Clarion Congress Hotelu Prague, v rámci jiného projektu se dobře zapsali také v hotelu DAP v Praze – Dejvicích. Naši žáci se do Andalusie podívali poprvé v loňském roce jako účastníci mezinárodní konference o využití oliv a olivového oleje v gastronomii, která se pravidelně koná vždy v únoru za účasti odborných gastronomických škol a odborníků z celé Evropy, ale také z Ameriky, Kanady a Japonska. Projekt „Gastronomické speciality napříč Evropou“ umožnil šesti praktikantům všestranně poznat fenomén olivového oleje nejen při práci ve školní a hotelové kuchyni a obsluze, ale také například při službě v hotelové recepci při kontaktu s turisty, kteří do La Laguny přijíždějí mimo jiné navštívit místní unikátní Muzeum oliv a olivového oleje.

Vedle praktických zkušeností
z místní gastronomie, restauračního a hotelového provozu a turismu se žáci klánovické hotelovky seznámili ve volném čase také s kulturou a zvyklostmi dané země, nahlédli do jiného systému vzdělávání a ověřili si, většinou i prohloubili, znalost cizího jazyka (v Norsku angličtiny). Letos poslední výjezd do zahraničí za poznáním a zdokonalením se v praxi zavedl čtyři studenty v květnu do Hamburku. Opět pod křídly programu Leonardo da Vinci, tentokrát ale v rámci projektu „Na praxi k sousedům“. Dvě dívky a jeden hoch pracovali v obsluze a jedno děvče si vyzkoušelo ve škole získanou odbornost v kuchyni dvou místních restaurací.
-ova-

Střední škola hotelnictví a gastronomie
SČMSD Praha, s.r.o.
Slavětínská 82
190 14 Praha 9 – Klánovice
tel.: 281 012 111
fax: 281 962 109
sekretariat@hotelova-skola.cz