Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Mnoho našich i zahraničních návštěvníků Hradce Králové zná malebný hotel „U královny Elišky“. Je citlivě zakomponovaný do tří středověkých měšťanských domů nacházejících se na Malém rynku v historickém jádru města. Eliška či spíše Alžběta Richenza neboli Rejčka prý byla proslulá svou plavou krásou, kterou zdědila po polských a švédských předcích. Narodila se v roce 1292 v Polsku jako dcera polského krále Přemysla II. Velkopolského a Richenzy Švédské. Od dětství byl její život provázen bolestí nad ztrátami nejbližších. O matku přišla, když jí bylo pět let. Její otec byl zavražděn o dva roky později. Elišky se ujala druhá žena nebožtíka otce Markéta Braniborská. Eliška byla zasnoubena českému králi Václavu II. a ve dvanácti letech za něj provdána. Poté byla korunována českou královnou. Stala se manželkou o sedmnáct let staršího muže a zároveň nevlastní matkou jeho dětí – Elišky Přemyslovny, Anny a Václava. Král Václav II., s nímž měla dceru Anežku, umírá po dvou letech jejich manželství. Po smrti Václava III., který nastoupil po svém otci Václavu II., vymřel rod Přemyslovců po meči. Po vyhnání Jindřicha, vévody Korutanského, ze země, přijala Eliška Rejčka nabídku Habsburků ke sňatku s Rudolfem Habsburským. Rudolf byl mladý a krásný. Eliška jej milovala. Avšak osud jí nedopřál ani druhého manžela. Umírá během tažení proti odbojným českým pánům. Eliška se tak stává podruhé královnou vdovou. Uchyluje se do svých východočeských věnných měst. Pro Hradec Králové byla přítomnost královny Elišky Rejčky a jejího dvora vždy dobou rozkvětu.

Ve správné kvalitě
na správném místě

• hotel U královny Elišky svým vybavením splňuje náročná kritéria pěti hvězd • všechny pokoje, až na pár výjimek, mají vchod z atria, jsou každý jiný, aby si host mohl vybrat • každý pořádný středověký objekt má ducha, rovněž každý hotel • není výjimkou, že pořadatelé akcí kongresového charakteru zařazují jako součást programu závěrečnou relaxaci a neformální diskusi v našem fitness • pan šéfkuchař Kubelka je skvostem • hotel U královny Elišky má vlastní učňovské středisko • kde jinde by měly být ve stropě kočičí stopy, než ve sklepeních našeho hotelu • návštěvníci i obyvatelé Hradce našli k hotelu U královny Elišky osobní vztah •

Hotel U královny Elišky je unikátní nejen svým položením v historickém centru Hradce Králové a tím, že by si zasloužil pět hvězd. Je výjimečný svou koncepcí a citlivým zakomponováním moderních prvků do středověké architektury včetně hotelového fitness centra s bazénem. Nehovořit v souvislosti s hlavním tématem třetího vydání, kterým je Hradec Králové a jeho 777. výročí, o tomto hotelu, by nebylo hodné Průvodce labyrintem českého cestovního ruchu. Proto jsem požádal o přiblížení hotelu jeho ředitelku paní Miloslavu Marečkovou.
Hotel byl otevřen v dubnu roku 2000. Přestavba původních objektů – tří měšťanských domů -trvala tři roky. Původní koncepce (umístění hotelu v jediném měšťanském domě) počítala s třemi hvězdičkami. Poté, co se podařilo dokoupit další domy, mohl investor FATO Invest a.s., Hradec Králové realizovat záměr vytvořit v Hradci luxusní hotel, který našemu městu chyběl. Hotel U královny Elišky svým vybavením opravdu splňuje náročná kritéria pěti hvězd, ale protože v Hradci nebyl žádný čtyřhvězdičkový hotel, rozhodli jsme se zůstat na čtyřech.

Při prohlídce hotelu mne zaujala dispoziční rozmanitost hotelových pokojů.
Hotel má třicet pět pokojů, z toho čtyři apartmá. Tři apartmá menší, jedno královské. Jeden jednolůžkový a jeden třílůžkový pokoj. Ostatní jsou dvoulůžkové. Máme pokoje se sprchou, s vanou, pokoje, kde je obojí. Dispozičně malebně členité jsou zejména pokoje v podkroví. Všechny, až na pár výjimek, mají vchod z atria. Pokoje jsou každý jiný už proto, aby si host mohl vybrat. Chce-li modrou koupelnu, zelenou koupelnu apod.

Na rozdíl od různých až surrealisticky hrůzných atriových lidojemů, vaše atrium rezonuje geniem loci historické části města, v němž se hotel nachází. Nevím, dá-li se cosi takového popsat, ale na balkonovém ochoze jsem si připadal jako v shakespearovském divadle. V přízemí atria pak zase jako u městské kašny za příjemného (teď v zimě) letního podvečera na „pokecu“ se sousedy pod lampou. Bohužel, jsem tady autem, ale atmosféra vašeho atria není nepodobná té z reklamy Fernet Stocku: „I muži mají své dny“. Ale to bych asi nerozřídil.
Obdobné pocity, že jsou na náměstí, mají i naši hosté. A navíc, po příjemně strávených chvílích se „sousedy“ mají bydlení hned po ruce. K hotelu patří i restaurace. Máme zde malou kavárničku s kulečníkovým stolem a kongresový sál s výhledem do parku a možným propojením s terasou. Ve sklepeních s historickými cihlovými klenbami je vinárna.

Ve stropních cihlách vašich sklepení jsem objevil otisky kočičích tlapek. Kterýpak středověký duch ignorující zemskou gravitaci se vám tu prochází po stropě?
Každý pořádný středověký objekt má svého ducha. Rovněž každý hotel má mít svého neopakovatelného ducha. Pobavil jste mne svým termínem „lidojem“. Jsem ráda, že stopy na stropě jsou skutečně kočičí a ne králičí. Kočka je totiž úžasný individualista, ráda vyhledává teplo a pohodu rodinného krbu. Takže, kde jinde by měly na stropě být kočičí stopy, než ve sklepních klenbách našeho hotelu?

Jiné stopy ale vedou řadu účastníků seminářů a kongresových akcí po kongresech do jiných prostor. Kdosi mi vyprávěl, že u vás absolvoval jakýsi seminář, který vyvrcholil volným programem v hotelovém bazénu.
Není výjimkou, že pořadatelé akcí kongresového charakteru zařazují jako součást programu závěrečnou relaxaci a neformální diskusi v našem fitness. Jistě mi dáte za pravdu, že něco jiného je celý den sedět v kongresovém sále a vyměňovat si názory přes řečnický pult, než rozebírat dané téma při plavání v protiproudu, během podvodní masáže nebo v sauně. Navíc takovéto završení kongresové akce či valné hromady v příjemném prostředí hotelu U královny Elišky má výrazně stmelující účinky. Co se týče hotelových hostů, ti mají využívání našeho fitness centra včetně novověké „mučírny“ (posilovny) již v ceně ubytování.

Láska, a to i k hotelu, prochází žaludkem.
O restauraci, kavárně a vinárně jsem se zmínila. Nicméně za pozornost stojí i hotelová kuchyně. V průběhu dvou let se k nám na jídlo naučili chodit i Hradečáci. A nejen na výjimečné akce jako jsou svatby, oslavy narozenin apod. Ale třeba na nedělní oběd či na večeře. Máme moderně vybavenou kuchyni a špičkový personál. Pan šéfkuchař Kubelka je skvostem, kterého si velice vážím. Je znám i v zahraničí. Byl členem české reprezentace. Má spousty ocenění a medailí z gastronomických soutěží. Nejen nejmodernější technologie, ale především lidé jsou tím faktorem, díky němuž hotel a jeho cateringové služby získaly v Hradci dobré jméno.

Bezesporu lidé. Milý a příjemný personál v recepci, to bylo první, co mne u vás oslovilo.
Zhruba osmdesát procent lidí jsem si přivedla z jiného hotelu a znám se s nimi spousty let. Doplňují je naši noví vyučenci. Spolupracujeme se středním odborným učilištěm v Hradci Králové. Máme vlastní učňovské středisko – cca padesát učňů. Hotel U královny Elišky má na personál štěstí.

Proč jste se rozhodli podnikat v hotelnictví v Hradci Králové a proč vaše společnost investovala právě zde?
Akcionáři firmy H.F.C. a.s., která vlastní hotel U královny Elišky, jsou FATO Invest a.s., Hradec Králové a Lesy České republiky.Obě tyto společnosti mají sídlo v Hradci Králové. I pro mne je Hradec Králové rodným městem. To, jak máme své město rádi, se projevuje i v hotelové propagaci – na první stránce hotelového prospektu máme hradecké věže. Hradec Králové je městem budoucnosti. Dynamicky se rozvíjí. Hodně hradeckých firem má nové vlastníky. Ti do Hradce přijíždí jak z Česka, tak z ciziny, a rádi u nás bydlí. Našli si k hotelu U královny Elišky osobní vztah. Hradec Králové je městem s velkou budoucností, proto jsme se před těmi několika lety rozhodli etablovat se zde v oblasti hotelnictví nejvyšší kvalitou. Být včas ve správné kvalitě na správném místě se vyplácí.

www.hfc-hk.cz