Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Vyšehrad 2000 s.r.o.

Událost umocněná zážitkovou gastronomií


je společnost působící na českém trhu od roku 1994. Je gastronomickou společností zabývající se provozováním restauračních provozů: Kavárna Obecní dům, Restaurant-bar Pod křídlem, Areál Botanika, Hotel Loreta, Klub PwC a Kavárna Telefonica O2. Je cateringovou společností, která patří mezi největší firmy podnikající v daném oboru na tuzemském trhu. Zkušenosti z úspěšné realizace gastronomických a doprovodných služeb pro oficiální státní návštěvy, orgány státní správy, významné tuzemské a zahraniční společnosti ilustruje referenční list společnosti, jenž zahrnuje zajištění cateringových akcí, např. pro: prezidenta České republiky Václava Havla; královnu Velké Británie a Severního Irska Její Veličenstvo Alžbětu II. a Jeho královskou Výsost prince Filipa, vévody z Edinburghu; paní baronku Margaret Thatcherovou; královský pár Norska Jejich Veličenstva krále Haralda V. a královnu Sonju; ministryni zahraničních věcí USA paní Madelaine Albright; kancléře Spolkové republiky Německo pana Gerharda Schrődera; generálního tajemníka organizace Severoatlantické smlouvy lorda George Robertsona; předsedu Evropské komise, Jeho Excelenci pana Romana Prodi; Ministerstvo zahraničních věcí ČR v rámci zasedání Summitu NATO v Praze aj. Vyšehrad 2000 pravidelně spolupracuje s Nadací VIZE 97 Dagmar a Václava Havlových, se společnostmi Skanska CZ, T-Mobile CZ, Komerční bankou, Deloitte & Touche a dalšími významnými organizacemi.

Kavárna Obecní dům
je chloubou secesní architektury v Praze. Její interiér je pro každého návštěvníka skutečným zážitkem a je plným právem řazena mezi nejkrásnější pražské kavárny. Gastronomický provoz vychází z pojetí klasické kavárny s využitím nejmodernějších trendů, zejména v cukrářském oboru.

Restaurant-bar Pod křídlem
Restaurace s velkou tradicí uprostřed Prahy svůj věhlas získala především vynikající kuchyní, jež navazuje na nejmodernější trendy české a světové kuchyně s prvky italské gastronomie. Vizitku restaurace tvoří nápaditý jídelní i nápojový lístek, pozorná obsluha a nevšední art-decový plně klimatizovaný interiér.

Hotel Loreta***
Nově zrekonstruovaný hotel se nachází v jedné z nejmalebnějších částí Prahy na Loretánském náměstí v Praze 1 na Hradčanech. Disponuje útulnými pokoji s kapacitou do dvaceti lůžek, stylovou sklepní restaurací Galerie, která je spojena se zahradní restaurací a solným sklepem, jenž nabízí rozsáhlou plejádu archivních vín. Je zde tak možné realizovat společenské události a přitom bydlet v bezprostřední blízkosti Hradu.

Areál Botanika****
Nově vybudovaný hotelový komplex v Horním Bezděkově u Unhoště s 16 apartmá (celkem 50 lůžek) je citlivě zasazen do prostředí křivoklátských lesů, necelých 25 km od centra Prahy. Na rozlehlém pozemku se nachází nový hotel Botanika, zrekonstruovaná Vila Botanika, školící centrum, zastřešený altán se zahradním grilem, krbem a udírnou, tenisové i víceúčelové hřiště, koňské stáje a relaxační centrum, jehož součástí jsou sauna, vířivý bazén, venkovní vyhřívaný bazén, posilovna, kosmetické studio a masáže. Těsně před otevřením je golfové hřiště.

V souvislosti s hlavním tématem desátého vydání Všudybylu jsem navštívil přední gastronomickou společnost Vyšehrad 2000, s.r.o., jejímiž spolumajiteli jsou Ing. Martin Pánek (absolvent Střední hotelové školy v Mariánských Lázních a poté Obchodní fakulty Vysoké školy ekonomické, obor ekonomika služeb a cestovního ruchu); pan Jaroslav Novák a paní Alena Vrbová. Spoluzakladatelem firmy byl pan Jindřich Horák, který zemřel 15.7.1997 let na zákeřnou nemoc ve věku 42 let.
Ing. Martina Pánka jsem se zeptal, co bylo impulzem pro vznik tohoto úspěšného podnikatelského projektu.

Historie našeho společného podnikání začala v roce 1990, kdy nás, společníky, náhodně seznámila má profesorka z Vysoké školy ekonomické. To, co nás spojovalo, byla gastronomie. V průběhu zakládání společnosti, kdy už jsme měli po právní stránce téměř vše vyřízeno, nám však stále chyběl název. A pak jsem jednou přejížděl Vltavu, po níž zrovna plul historický parník „Vyšehrad“. Malebnost českého jazyka mi byla vždycky velmi blízká, a tak mne napadlo, že bychom se tak mohli jmenovat i my. Návrh u společníků prošel. Naše právnička nás ale upozornila, že název už může mít někdo registrován, a tak jsme ke jménu Vyšehrad přidali označení roku 2000. Ten byl pro nás v roce 1994, kdy jsme společnost zakládali, poměrně vzdálenou a lákavou metou.

Začínali jste v restaurantu „Pod křídlem“. Už dávno však působíte na více místech. A nejen v Praze. I když v Praze v té nejúžasnější secesní budově, v níž byla před 88 lety vyhlášena Republika Československá.
Restaurant „Pod křídlem“ byl prazákladem všeho. Právě odsud jsme se zúčastnili výběrového řízení na kavárnu v Obecním domě. A úspěšně. Už devět let ji provozujeme a nesmírně si toho považujeme. Poskytovat kavárenské služby v tak nádherném a s dějinami národa českého spjatém objektu vnímáme jako velikou čest.

Kdo navštíví některý z vašich podniků, setká se tam nejen s příjemným prostředím, ale i s kultivovanou vstřícností personálu. Obdobně tomu je i ve vaší cateringové divizi.
První cateringovou zakázku jsme dostali v rámci premiéry v pražském Národním divadle. Odezvy byly velmi příznivé a její účastníci, představitelé dalších institucí a firem, se od té doby na nás rovněž začali obracet s požadavky na zajištění podobných událostí. Investovali jsme do kvalitního vybavení a začali vyrážet do paláců a dalších míst konání reprezentativních akcí svých zákazníků. Dotkl jste se personálu. Podpora profesního růstu, tréninky a vzdělávání personálu, to je podstatná, nikdy nekončící činnost. U cateringu je nezbytné připravit a poučit personál na každou akci a zdůrazňovat i věci, které se mohou zdát, že byly už tolikrát řečeny, že by je měli všichni znát.

Když jsme u zdůrazňování, také jsem se jednoho slavnostního spolu s vámi zúčastnil. Zdůrazňování bezpečnosti v gastronomii. Tak tomu bylo, když jste letos 10. ledna spolu s dalšími renomovanými firmami (FRENCH – REST, Golem, GRANDHOTEL PUPP Karlovy Vary, hotel Holiday Inn Prague Congress Centre; hotel InterContinental Praha – SHC Management Prague) přebírali certifikát provozovatelů systému Bezpečného cateringu.
Vyšehrad 2000, s.r.o. a všechny naše gastronomické provozy: restaurant-bar Pod křídlem, Kavárna Obecní dům, Areál Botanika a cateringová výrobna Michle jsou certifikovány v rámci systému HACCP uznávanou firmou HASAP GASTRO Consulting. A jak jste zmínil, na cateringovou činnost máme certifikát Národní federace hotelů a restaurací ČR. Bezpečnost v rámci veřejného stravování je totiž zásadním faktorem. Nicméně se zdá, že si řada poskytovatelů cateringových služeb neuvědomuje možná rizika a nemá zavedeny systémy HACCP, a tudíž je ani nedodržuje. Dosahují tak sice nižších vstupů, což může být z hlediska cenotvorby konkurenční výhodou, avšak rizika jsou, a to i pro jejich klienty, značná.

Takže co ještě, spolu s dodržováním hygienických norem HACCP, je u cateringu in?
Racionální výživa, dodržování sezonnosti a s tím spojené používání co nejčerstvějších surovin. To vše patří ke zdravému životnímu stylu a z tohoto pohledu jsou určitě in zeleninové pokrmy, úpravy ryb, pokrmy zpracované na drobné výrobky a samozřejmě oku lahodící kompozice. Ze strany kuchařů se spíše jedná o výtvarná umělecká kulinářská díla. Už to není jen a jen o splňování základní funkce – najezení se. Je to účast na společenské události umocněná zážitkovou gastronomií.

No, ale stejně. Jsme v Česku. Určitě je stále dost těch, kteří chtějí své hosty poctít tak, „počesku“…
Nicméně s tím, jak mezi lidmi narůstá povědomí v oblasti zbožíznalství i díky celkové kultivaci společnosti, se do popředí dostává spíš zážitková gastronomie. Samozřejmě, pokud je požadavek, aby se lidé dobře a hodně najedli, dokážeme tomu přizpůsobit nabídku. V našem středisku „Areál Botanika“ děláme i zabijačky. Vepře sice nezabíjíme, avšak hostům předvádíme většinu činností spjatých se zabijačkovými hody.







www.vysehrad2000.cz