Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































U Pinkasů už pár let míří na Mars

16. dubna se U Pinkasů v krásném prostoru letní zahrádky u zdi kostela Panny Marie Sněžné slavilo 164. výročí založení restaurace. Byl to právě Jakub Pinkas, který jako první v roce 1843 přivezl z Plzně do Prahy plzeňské pivo a začal jej čepovat. Od té doby se ho tu načepovalo tolik, že kdyby se všechny půllitry postavily na sebe, dosáhly by až na Měsíc. „Zní to nepochopitelně, a je to jen skromný odhad. Ve skutečnosti je to ještě dál,“ řekl ředitel restaurace Ludvík Bejvančický. „Už pár let míříme na Mars.“
Hlavní událostí bylo finále soutěže „Pinkasova hladinka 2007“, která se konala v průběhu celého března. A není pochyb, že U Pinkasů jsou ti praví. Jejich výčepní pan Lukáš Svoboda loni v New Yorku vybojoval prestižního vicemistra světa v čepování Plzeňského Prazdroje. Součástí programu byla charitativní aukce pronájmu „štamgastského místa na půllitr“. K tomu účelu byla vyrobena speciální vitrína s osmnácti místy, která jsou teď označena štítky se jmény „majitelů“. Nejžádanější horní pozice byly vydraženy za 15 000 Kč. Výtěžek byl věnován nadaci „Dobrý skutek“, kterou zastupuje modelka Kateřina Stočesová, na pomoc dětem a starým lidem.

Správný postup při čepování piva způsobem nazvaným „hladina“

  1. Nejdřív do sklenice jemně nařízneme malý objem pěny pomalým pootočením speciálního kohoutu „Nostalgie“.
  2. Kohout otevřeme na maximální průtok. Pivo stéká po stěně sklenice. Jeví se zde tzv. „pivní skleněná tyč“. Tj. pivo bez turbulencí, zcela průhledné. Celý proces ukončíme ladným a rychlým zavřením kohoutu „Nostalgie“.
  3. Někdy pivo i trochu přeteče ze sklenice. Zde můžeme vidět houpavý efekt zvedající se tzv. „mokré pěny“. Ve sklenicích se pomalu zvedá jemný závoj pěny. Pivo se uklidňuje.
  4. Pivo ke konci dochází pomalu. To je specifikum tohoto čepování. Toto pivo má příjemný říz, není přesycené ani prázdné.
  5. Pěna je naprosto jemná a rovná. Po napití kreslí po stěnách sklenice kroužky, tzv. „hladinky“. Odtud název „hladinka“ či „hladké“. Takto načepované pivo umožní zcela vyniknout všem svým charakteristickým vlastnostem a je nejžádanější ve všech výjimečných pivnicích v Čechách a na Moravě.