Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Tunisko

Tunisko je nejvstřícnější a nejlépe dosažitelnou zemí ze všech afrických států. Nabízí kilometry písečných pláží se stejným stylem života jako u evropského břehu Středozemního moře a zároveň tradiční severoafrickou kulturu se Saharou na jihu a horskými vesničkami na severu. Převládá zde arabská kultura, přestože dědictvím země jsou výrazné vlivy Féničanů, Římanů, Turků a Francouzů. Díky nim je Tunisko zemí bohatou na zkušenosti i památky od velkolepých mešit po antické zříceniny.

Obyvatelstvo
je etnickou kombinací arabské a berberské národnosti, přičemž sami Tunisané se považují za Araby. Jejich počet je kolem devíti milionů. Současné Tunisko, přes svoji nespornou exotičnost, je Evropany vnímáno jako stabilní, oblíbená středomořská destinace.

Oficiálním jazykem
je arabština, ale téměř každý zde mluví francouzsky. Ve městech se bez problémů domluvíte anglicky a německy.

Tunisko je nezávislý stát
s islámskou bohoslužbou, jak se praví v 1. článku zdejší ústavy, která rozlišuje mezi občanským a náboženským životem. Tento moderní náhled udává tón společenského života. Ponechává na jednotlivci, aby praktikoval náboženství podle své víry.

Tuniská kuchyně
je založena na grilovaném či pečeném jehněčím mase nebo rybách a samozřejmě na národním jídle kuskus, připravovaném z napařované hrubě mleté pšeničné mouky. Mezi vynikající tuniské předkrmy patří brik, fritovaný trojúhelník z listového těsta plněný vajíčkem, tuňákem a kapary a salát mechouia, jenž je pikantní směsicí pečené zeleniny. Tunisko oplývá širokým výběrem sladkých moučníků, mezi nejoblíbenější patří baklawa (listové těsto plněné oříšky a medovým sirupem) a makroudh (těsto z mouky plněné datlovou pastou). Nejlepší místní značky vína jsou Gris de Hammamet a Velle Magon. Jediným místním pivem je dobrý světlý ležák Celtia.

Flóra
Typickým stromem pro Tunisko je datlová palma. Mezi další běžně se vyskytující stromy a keře patří akácie, oleandr, korkový dub a eukalyptus. Na jaře bývají pobřeží a vyšší oblasti pokryty četnými druhy květin – orchidejemi, narcisy, kaktusy, agáve a šafrány. Hlavní pěstované plodiny jsou olivy a datle, následované citrusovými plody, fíky, vinnou révou, kukuřicí a pšenicí. Severní část země oplývá lesy s borovicemi aleppo a korkovými duby.

Fauna
Mezi v Tunisku dosud volně žijící živočichy patří fenek, divoký kanec, rys, jelen, pouštní myš, gazela, antilopa, dikobraz a pouštní liška. Běžnými živočichy zde jsou i ještěrky, hadi, varani, kobylky a škorpioni. Tunisko je domovem mnoha druhů stěhovavých ptáků. Nejběžnějšími zástupci mořské fauny jsou mořští okouni, pilousi, cejni, tuňáci, morény, sardinky, langusty a garnáti. Mezi domácí zvířata patří velbloudi, ovce, osli a koně.

Tabarka
se nachází v severozápadní části Tuniska. Je zasazena do malebné hornaté krajiny spadající k moři s písečnými plážemi, korálovými útesy, skalami a zalesněným vnitrozemím. Leží v pohoří Kroumerie s nádhernými lesy s korkovými duby a eukalypty. Je rájem pro potápění, rybaření, plachtění i pěší turistiku. V západní části zdejšího rybářského přístavu se nachází nejfotografovanější místo – Les Aiguilles („Jehly“) – erodované skály vyčnívající z mořské hladiny v bizarních tvarech. Na této straně města leží oblázková pláž, na východě jsou pláže písečné. Nejtypičtější památkou Tabarky je Janovská pevnost z 16. století, poskytující krásný výhled. S přístavem je propojena silnicí, postavenou Kartaginci. Hlavní ulice města je lemována kavárnami, restauracemi a obchody, ve kterých je možné nakoupit korálové šperky, řezbářské výrobky a známé dýmky Bruyere z kořenů vřesovce stromového. V Tabarce si na své přijdou i milovníci golfu.

Hammamet,
původně rybářské městečko, vznikl ve 13. století na místě římského dvojměsta Pupput a Siagu. Je vyhledávaným letoviskem. V 19. století jeho malebná poloha lákala umělce jako byli Ali Ben Salem, Gustave Flaubert, Andre Gide či Oscar Wilde. Aristokraté si zde stavěli vily s nádvořími a arabskými interiéry. Nejznámější je rezidence milionáře Sebastiena, která se stala součástí Kulturního centra. Stará část města se stále skrývá za zdmi mediny z 15. století. Z pevnosti „kasba“, která sloužila jako kasárna cizinecké legie, je nádherný pohled na medinu s mešitou a celý hammametský záliv, lemovaný na obzoru vrcholky Atlasu. Nejvýznamnějšími památkami v medině je Velká mešita a mešita Sidi Abdel Khader. V sousedství starého města směrem k pobřeží leží arabský hřbitov. Na konci mediny začíná písečná, mírně se svažující pláž, podél které se do dálky táhne řada hotelů, obklopených krásnými zahradami s ibišky, jasmíny, růžemi, ale i kaktusy nebo pomerančovníky. Hlavní třída procházející městem je plná obchodů, kaváren, čajoven, restaurací a teras. Je zde možné provozovat různé druhy sportů, golf i jízdu na koních.

Nabeul
leží 28 km západně od Hammametu. Byl založen ve 4. století př.n.l. Féničany a dříve se nazýval Neapolis. Je vyhlášeným střediskem výroby keramiky a hrnčířských předmětů. Kachle se složitými obrazci vroubí okna i vchody domů a často i celá průčelí. K řemeslné tradici patří i výroba rohoží z rákosu, krajkářství a voňavkářství. Ukázkou domácí keramiky a rohoží je mešita Habiba Bourguiby z roku 1967. Před mešitou probíhají pestré a živé trhy s nabídkou keramiky, předmětů z kůže a z mědi. Blízko vlakového nádraží je malé muzeum s pozoruhodnou sbírkou punských a římských předmětů. V jižní části města se rozkládá archeologické naleziště Neapolis. V Nabeulu se každý pátek konají slavné trhy velbloudů. Ke koupi tu jsou i další domácí zvířata, koberce, suvenýry a potřeby pro domácnost.







Azur Reizen

Revoluční 17

110 00 Praha 1

tel.: 224 828 800, 224 828 811

fax: 224 828 866

e-mail:

info@azurreizen.cz




www.azurreizen.cz