Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Falkensteiner Hotel Maria Prag****

Třetím rokem k výrazné spokojenosti hostů


Nejmodernější městský hotel skupiny Falkensteiner se nachází v samém srdci Prahy v Opletalově ulici nedaleko Václavského náměstí. Svou výjimečností podtrhuje mimořádné postavení, které Praha mezi městy odedávna zaujímá. Skvostná klasicistní fasáda ukrývá interiér s moderním a inovativním designem a vybavením. Disponuje 109 dvoulůžkovými klimatizovanými pokoji, relaxačním zázemím se saunou, tureckou lázní, fitness a vlastním podzemním parkovištěm pro 20 osobních vozů. V restauraci á la carte jsou podávány české i mezinárodní speciality. Je zde lobby bar, letní terasa, tři konferenční místnosti s kapacitou až 80 účastníků, s moderním audiovizuálním technickým vybavením a business lounge s připojením na internet.

Rozhovor s paní Martinou Gottschling jsem započal otázkou na téma, co předcházelo tomu, než 9. ledna 2007 nastoupila do pozice generální ředitelky hotelu Falkensteiner Hotel Maria Prag.
Od začátku jsem v oboru. Maturovala jsem ještě tady v Čechách, na Hotelové škole v Poděbradech. Hned po revoluci jsem šla pracovat do Rakouska, kde jsem vystudovala Tourismus Management Hotel School v Salcburku a s krátkými přestávkami strávila šestnáct let v zahraničí. Pak jsem se zajímala o angažmá u provozovatele mezinárodního hotelového řetězce Falkensteiner Hotels & Resorts, u Falkensteiner Group. Coby příští místo mého možného působení mi byl nabídnut tento hotel. Měsíc jsem zvažovala, mám-li se vrátit do Prahy…

No, mohl to být šok. Přijít z Rakouska, kde je všechno akorát, k nám do Česka, kde je všem všechno „šumafuk“.
Zvyknout si na zdejší určité procesy a mentalitu je složité. Pro mne i díky tomu, že jsem žila také ve Švýcarsku, pro něž jsou řád a pořádek ještě charakteristič­tější.

Začátkem března se konalo setkání ředitelů hotelů s pražským primátorem v Hilton Prague hotelu, jehož jste se zúčastnila.
Ano, protože jsem si řekla, že pokud se po dlouhé době člověk vrátí zpátky, je třeba se co nejrychleji sžít s novým prostředím. Seznámit se s lidmi, kteří pracují v oboru, a i s těmi, kteří jsou jinak důležití. Proto jsem pozvání ráda přijala. První, co mne ale nenadchlo, bylo, že když jsem přišla do hotelu, slečna, která nás očekávala, nevěděla, kde je seminární místnost, v níž se setkání pražských hoteliérů s primátorem koná. Obdobný poznatek číslo dvě: ze všech pražských hotelů nás tam bylo asi deset zástupců. Poznatek číslo tři: jednací řečí byla výhradně angličtina. Samozřejmě, že není nic nepatřičného, že řada ředitelů velkých pražských hotelů jsou cizinci, pro něž není čeština rodným jazykem, ale myslím si, že ne vše se mělo odehrávat v angličtině. Určitě jsme se nedotkli mnoha otázek, o kterých by stálo za to diskutovat.

Tak něco radostnějšího. Co naše zlatá stověžatá?
Praha je jedním z nejkrásnějších měst. A mohu porovnávat s dalšími metropolemi. S Vídní a Budapeští. A proč porovnávám tato tři města? Protože historií i současností si jsou podobná. Praha z nich má nejvyšší dynamiku. Největší, jak v jednom z předchozích vydání Všudybylu konstatovala americká podnikatelka paní Ivana Trumpová, potenciál. Praha je zkrátka bezkonkurenční. Co se mi v ní nelíbí, je absence spolupráce. Když jsem řekla, že bych se ráda integrovala do společnosti, velmi bych vítala, kdyby to bylo možné i v rámci nějaké asociace čtyřhvězdičkových hotelů, na což jsem zvyklá ze Švýcarska, Německa i Rakouska. Tam jsme se – ředitelé čtyřhvězdičkových hotelů – vzájemně setkávali.

Falkensteiner Hotels & Resorts je jedním z výrazně dynamických a výrazně expandujících hotelových řetězců. Disponuje osmnácti čtyřhvězdičkovými hotely a rezorty v italských Jižních Tyrolích, Rakousku, Chorvatsku a Česku. V České republice je Falkensteiner zastoupen vámi a luxusním mariánskolázeňským komplexem Falkensteiner Hotel Grand Spa Marienbad.
Oproti gigantům, jako je Accor nebo jako NH Hotels, u nichž jsem také pracovala, kde je osobní vliv jedince na chod věcí minimální, nechává Falkensteiner Group lidem, kteří pro něj pracují, prostor pro uplatnění kreativity. Spoustu věcí si tak můžeme dělat podle svého. Samozřejmě, že přitom ctíme závazné standardy řetězce, jednotnou corporate identity atd. Ale je tu prostor přijít s vlastním návrhem. Falkensteiner pak zpravidla řekne: „Zkuste to. Máte na to dva měsíce. Pokud se vaše řešení neosvědčí, zvolíme jiné.“ Pokud máme např. větší výdaje na uvedení nějakého produktu na trh, zeptají se: „Přinese to něco? Jste-li o tom přesvědčena, máte naši podporu. Když ne, zvolte jiný způsob.“

Falkensteiner Hotel Maria Prag je, a po dokončení revitalizace Wilsonova nádraží bude ještě více, na strategickém místě.
Ale nejen díky tomu jsme vyhledávaným partnerem firemních klientů. Nejen proto, že jsme v centru, ale pro snadnou dopravní dostupnost – blízko nás totiž prochází pražská magistrála. Hosté mohou využít naše hotelové garáže. Je samozřejmostí, že čtyřhvězdičkový hotel má čtyřiadvacet hodin denně fungující recepci. Už méně, že má portýra, který hostům odnese zavazadla na pokoj, zaveze auto do garáže apod., což jsou drobnosti, které výrazně přispívají ke spokojenosti hostů Falkensteiner Hotelu Maria Prag. Host, obzvláště byznys klient, chce rychlost, spolehlivost, příjemné prostředí a hlavně mír a klid pro práci a svůj volný čas. Naše pokoje jsou připraveny pro nejnáročnější klientelu. Je to umožněno i jejich velikostí, a to díky tomu, že objekt hotelu původně sloužil jako činžovní dům z roku 1860. V celém objektu funguje (pro hosty bezplatně) internetová síť. K dispozici je i byznys koutek, kde lze pracovat na hotelovém počítači, vytisknout si e-maily atd. Každý firemní cestující u nás na přivítanou dostane nejen malou pozornost – ovoce a nápoje, ale i župan a pantofle, aby v nich mohl navštěvovat naše čtyřiadvacet hodin denně fungující wellnes centrum (i sem má vstup bezplatně). Zde může využít finskou saunu, vířivku a nejmodernější fitness zařízení atd.

Určitě nejste klasickým městským hotelem. Nabízíte služby, které v nich nejsou standardem.
Ano, máme vlastní hotel limousine service. Rozšířili jsme nabídku zahraničního tisku, knih a novin (minimálně dva tituly v každé jazykové mutaci) v angličtině, italštině, francouzštině a němčině. Restaurace a bar Falkensteiner Hotel Maria Prag jsou k dispozici rovněž po celý den včetně teplé kuchyně. Firmám v okolí rozesíláme jídelníčky, co pro jejich zaměstnance v příštím týdnu budeme vařit. Nejnovější nabídkou pro návštěvníky naší restaurace, kteří pracují v okolí, je menu za 99 korun. Večer je menu standardní a teplá jídla až do 22 hodin. Co se týče gastronomie, můžeme nabídnout všehochuť. Jednou měsíčně pořádáme jazz brunch. Řada klientů si u nás domlouvá pracovní snídaně. Standardně jsou od 06.30, ale pokud je potřeba dřív, není s tím problém. Bohatý snídaňový bufet disponuje mj. zdravým biokoutkem. Nabídkou nejširšího sortimentu od bio až po klasiku. Na kvalitě snídaní si ve Falkensteiner Hotelu Maria Prag velice zakládáme.

Ve vašem hotelu jsem v roce 2005 absolvoval jednu z velmi úspěšných Koktejl party Ligy pro cestovní ruch, které jsem organizoval spolu s Euler Hermes Čescob, úvěrovou pojišťovnou, „v předvečer Dne daňové svobody“. Její účastníci pozitivně kvitovali, že Falkensteiner Maria Prag není „jen“ hotelem, ale také galerií. Chválili květinovou výzdobu a vůbec příjemné prostředí.
Naší architektce, Rakušance paní Beate Mitterhofer, se podařilo jedinečným způsobem propojit minulost se současností. Art deco design interiérů vytváří nesmírně příjemné hřejivé prostředí. Když přijdu do druhého traktu recepce, cítím se tam jako doma. Jsou zde další úžasné prostory, např. sloupová místnost s klenbami. K dispozici je vnitřní letní terasa. Pro takové události, jakou jste zde absolvoval, tu máme tři mítinkové multifunkčně koncipované prostory vybavené moderní audiovizuální technikou. Také díky nim jsme vyhledávaným místem konání společenských i firemních akcí a rodinných oslav. Na závěr bych ráda připomněla, že letos v dubnu slavíme třetí výročí otevření Maria Prag.

www.falkensteiner.com