Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































TOP HOTEL Praha vlastním šestnáct let

Ing. arch. Vladimír Dohnal

Jsem přesvědčen, že pro šíření dobrého jména Prahy a České republiky se dělá málo. Z tohoto stavu ani tak neviním politickou reprezentaci, jako spíš kolegy majitele hotelů a jejich zaměstnance, zejména pak ředitele hotelů, protože tady v Praze si jak na úrovni magistrátu, tak ani na Ministerstvu pro místní rozvoj ČR nejsme s to vybojovat pozici, aby nám bylo nasloucháno. Pražského primátora Svobodu jsem proto osobně informoval o tom, jak Česko dopadlo na ITB Berlin. Jak jsme tam „bodovali“ ve srovnání s Polskem, proti němuž jsme se jevili jako z prvobytně pospolné společnosti. Na druhou stranu jsem kvitoval, že už se zlepšil český národní stánek. Z příčin toho stavu nechci vyviňovat ani sebe, protože jako člen představenstva Hospodářské komory ČR a šéf její Sekce cestovního ruchu jsem pro to rovněž neudělal všechno, co by se dalo, i když za Hospodářskou komoru České republiky v dřívějších dobách mluvil kde kdo.

S předsedou představenstva akciové společnosti TOP HOTELS GROUP a.s. Ing. arch. Vladimírem Dohnalem a generálními řediteli hotelů ALBION Ing. Danou Ficlovou a TOP HOTEL Praha Ing. Radkem Dohnalem se potkáváme při příležitosti chystaného MICE vydání Všudybylu 19. dubna 2011 už proto, že oba hotely jsou frekventovanými místy konání akcí této sféry cestovního ruchu. Ostatně v minulém týdnu jsme se na jedné takové potkali na pražském Slovanském ostrově, kde byly poosmnácté vyhlašovány výsledky soutěže „Manažer roku“. V první desítce se tam totiž umístila generální ředitelka hotelu ALBION Ing. Dana Ficlová.
Paní inženýrka Ficlová k nám přišla před dvanácti lety z východního Slovenska, z Košic. Od té doby prošla praxí takřka všech našich hotelových provozů. Absolvovala takové to „baťovské kolečko“, jakým za První republiky procházívali úspěšní ředitelé závodů Tomáše Bati, aby se praxí na vlastní kůži obeznámili s tím, co budou řídit. TOP HOTEL Praha vlastním šestnáct let. Za tu dobu jsme tu vychovali řadu špičkových odborníků. Pamětníci vědí, že naše ředitelky převzaly řadu ocenění, a to i z rukou českého prezidenta ve Španělském sále Pražského hradu. Po celou dobu, co naše firma funguje, se snažíme odvádět špičkovou práci a zároveň pomáhat těm, kteří neměli to štěstí narodit se nebo zůstat zdraví či vyrůstat v rodinném prostředí – na zdravotně a sociálně hendikepované spoluobčany. Letos tak u nás bude už podesáté vyhlášení soutěže krásy „Miss neslyšící“, kterou vyjma letenek účastnic a jejich doprovodů kompletně financujeme. Podporujeme vozíčkáře. Podporujeme „Domov svaté rodiny“ s celoroční péčí o děti s mentálním a kombinovaným postižením. Tento víkend se u nás konala akce „Zajíček na koni“ pro jejich děti. Naše japonská zahrada je rozlehlá, takže nejenže tu jezdili na ponících, ale přijela za nimi i jízdní policie z Prahy 11 na koních a ukazovala jim řešení různých situací. Děti byly neskutečně nadšené. V rámci bohatého programu soutěžily v malování, promítali jsme jim pohádky apod. Na charitu jsme za dobu existence TOP HOTELS GROUP věnovali už několik milionů korun. A nebyly to finance, které nám někdo přehrál z veřejných zdrojů. Jsme soukromou firmou s transparentní vlastnickou strukturou a peníze na charitu dáváme z vlastní kapsy.

TOP HOTELS GROUP se v zahraničí podílel na řadě akcí, propagujících Českou republiku, jako např. na Tematickém večeru České republiky pořádaném při příležitosti našeho státního svátku v Evropském sociálním a hospodářském výboru (viz www.e-vsudybyl.cz, článek „TOP HOTEL Praha exceloval v sídle Evropské unie“).
Ano naše firma se snaží propagovat Česko, a to nejen účastmi na veletrzích. V předminulém týdnu jsme finančně participovali na propagační události v italském Turíně. Generální ředitel TOP HOTELU Praha Ing. Radek Dohnal se tam spolu s držitelem Zlatého míče nejlepšího fotbalisty Evropy roku 2003 Pavlem Nedvědem a jeho kolegou z nároďáku Vladimírem Šmicrem zúčastnil turnaje Green Star Golf Cup 2011. Hráli jsme Češi proti Italům. Určitě se nejednalo o propagaci jenom našich hotelů, ale České republiky jako takové.

Jaká byla pro TOP HOTELS GROUP loňská sezona?
Po takřka katastrofálním propadu předloni a loňském mírném oživení byznysu se nám začali vracet klienti, kteří s námi dřív spolupracovali. Nebudu komentovat, proč odešli. Většinou za to mohly unfair praktiky konkurence. Avšak sliby, kterými je zlanařila, byly skvělejší než realita. Takže ta samá konkurence nám je teď, úrovní svých služeb a parametry svých kongresových center, posílá nazpátek. Jako příklad mohu uvést, že před třemi lety bylo v TOP HOTELu Praha vyhlášení výsledků soutěže „Právník roku“. Pak byla tato soutěž zmanipulována jinam. Jejím účastníkům se tam ale nelíbilo. Tak šli do jiného města. Tam to prý bylo rovněž slabé. No a letos u nás zase bylo na dva tisíce právníků, a byli spokojeni. Opětovně se rozběhly lékařské kongresy. Na letošní rok se nedívám přehnaně optimisticky, ale zdá se, že by mohl být lepší než předchozí. Proto jsem také napsal kritický dopis pražskému primátorovi. V Německu bylo druhé pololetí roku 2010 v cestovním ruchu lepší než první. U prvního pololetí letošního roku Němci očekávají další nárůst cca 15 %. Jako člena představenstva Hospodářské komory ČR mě zajímá celá Česká republika, tedy i Slezsko a Morava, kde za zhruba třicet procent výkonů cestovního ruchu vděčíme právě německé klientele. Určitě se před Němci nemusíme klanět, jako kdysi před silnou západoněmeckou markou, ale jejich rostoucí kupní síle bychom měli vycházet vstříc. A ještě jedna věc mě zaujala. Generální tajemník WTO (Světové organizace cestovního ruchu) Francesco Frangialli uvedl, že každý dvanáctý pracovně aktivní člověk na světě dělá v cestovním ruchu. A pražský primátor Bohuslav Svoboda, že cestovní ruch zaměstnává čtyřicet procent Pražanů. Jsem přesvědčen, že cestovní ruch by měl být v celém Česku začít vnímán jako strategická hospodářská oblast. Ale aby tomu tak bylo, měli by za něj mluvit lidé, kteří něco hmatatelného dokázali a vědí, o čem mluví.

Na generálního ředitele TOP HOTELu Praha Ing. Radka Dohnala jsem vyrukoval s tématem, nakolik domácí a mezinárodní pověst pomáhá hospodářským zájmům České republiky, zejména pak generovat zahraniční a domácí inkaso ve sféře MICE.
Nepomáhá. V kongresech začíná Prahu předhánět spousta hlavních evropských měst. Přitom Praha je opravdu nádherné město, kde by se mohla celoročně pořádat spousta kongresů. A nemyslím jen mezinárodní, ale i domácí akce. Bohužel, pro profesionální organizátory kongresů, díky řadě faktorů včetně absence jinde samozřejmých incentivních pobídek, přestává být Praha zajímavá, takže radši jezdí i do méně atraktivních zahraničních metropolí. Zkrátka, i sebelepší kongresovou destinaci je nutno šikovně propagovat a lobbovat v její prospěch na všech frontách a úrovních. Kongresy potřebují zázemí velkých měst typu Brna, Ostravy, Karlových Varů nebo Prahy. Potřebují letiště. MICE ale zahrnuje daleko širší spektrum disciplín, než jen kongresovou turistiku. Doprovodné a fakultativní programy kongresů, výjezdní zasedání. Teambuildingové a incentivní akce firem. Těch by se daleko víc mělo konat i mimo Prahu, už proto, že Česká republika má opravdu obrovský potenciál cestovního ruchu.

V jednom z rozhovorů Dr. Vlastimil Dvořák řekl: „Nikdo se nenarodí ničím. Musí se něčím stát. Hoteliéry rozlišuji na dvě kategorie. Na hoteliéry jako takové, kteří řídí hotel, protože k němu mají vztah, protože jim patří. A na druhou kategorii, ty, kteří hotel někomu spravují. V tom je zásadní rozdíl. Bohužel, u nás je málo hoteliérů. Někteří o sobě říkají, že jsou hoteliéry, ale jsou to správci. Takoví lepší domovníci.“ (viz www.e-vsudybyl.cz, článek: „Nemůžeme mít jen chudé lidi, musíme mít i bohaté“) No a v TOP HOTELS GROUP jsou hned dva hoteliéři. Jak se vám vzájemně spolupracuje?
S tátou? No, je to boj. Ne na všechno máme stejné názory, ale většinou se dokážeme dohodnout. To, co táta dělá, dělá hlavně pro naše hosty. Velikánská výhoda je, že je hodně kreativním architektem. Že si dokáže představit, jak by ten který hotelový nebo kongresový prostor mohl vypadat, ještě než začnou projekční a stavební práce. A proto, aby bylo vše nejen krásné, ale i praktické z hlediska hotelového provozu, se obklopuje špičkovými odborníky a praktiky, s nimiž konzultuje své představy.

Ředitelky hotelu Albion, jenž byl zařazen mezi „Nejlepší z realit“ roku 2007, Ing. Dany Ficlové, jsem se rovněž zeptal na oblast MICE.
Hotel Albion disponuje kapacitou šesti set kongresových míst. Máme tu dva kongresové sály, ten větší je pro dvě stě padesát lidí, a čtyři salonky, pojmenované Athos, Porthos, Aramis a d’Artagnan. Klienti u nás realizují hlavně firemní akce, školení, semináře a prezentace. Jsme rádi, že našich služeb využívají opakovaně. Pro nikoho není tajemstvím, že rok 2009 nebyl nejlepším, avšak v roce 2010 došlo k oživení, což se projevilo na lepších hospodářských výsledcích, a zatím vše nasvědčuje, že rok 2011 bude ještě lepší.