Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Thassos, smaragdový ostrov

Thassos


Thassos se vynořuje jako sytě zelený smaragd v severní části Egejského moře. Jeho plocha činí 378,64 km2 a délka pobřeží 105 km. Pouhých šest námořních mil jej dělí od břehů Makedonie. Řecká Kavala, jeden z nejstarších makedonských přístavů, je od Thassosu vzdálena 12 mil. Mírné podnebí a dostatek vody vytvářejí vhodné podmínky na pěstování mnohých zemědělských plodin. Z oliv, které rostou v údolích, se lisuje kvalitní olej. Thassos je po oblasti Chalkidiki největším výrobcem oleje v severním Řecku. V minulosti se na ostrově pěstovala vinná réva a červené víno se vyváželo v zapečetěných amforách do celého Středomoří.

Borovicové lesy a bohatá flóra poskytují potravu početným rojům včel, které chovají místní obyvatelé. Ochutnejte med s příchutí voňavých květů a borovic, který se stal jakýmsi suvenýrem, jejž si turisté odnášejí domů.

Thassos je bohatý na nerosty a jeho obyvatelé už od středověku těžili mramor, zlato a stříbro a dokonce i vzácné kameny opál a ametyst. Zářivě bílý mramor se pro svou vysokou kvalitu vyvážel do celého světa, ale hlavně do arabských zemí. Obyvatelé ostrova se zajímají hlavně o rybolov, chov ovcí a koz a pěstování ovoce a zeleniny.

Athény severu
Thassos byl od starověku proslulý těžbou rud, zlata a mramoru. Zdejší muzeum i archeologické lokality ilustrují bohaté kulturní dědictví ostrova. Rozvoj umění byl úctyhodný. Architektura, sochařství, keramika a mincovnictví v některých obdobích soupeřily se zlatým věkem Athén. Také proto byl Thassos v antice nazýván „Athénami severu“.
Jméno ostrova Thassos cituje největší starořecký historik Hérodot. Antičtí básníci mu dávají i další jména – Aerie nebo Herie, podle čistého vzduchu a letního vánku. Ostrov se také nazýval Etrea pro modré nebe a Chrysie, kvůli zlatu, které se zde dolovalo. Příčinou objevení Thassosu prý byla jedna z mnoha milostných pletek boha Dia Hromovládného v dobách, kdy ve východní Fénicii vládl král Agenoras. Měl jedinou dceru Evropu a tři syny: Fenika, Kalika a Kadma. Říká se, že jednoho jarního dne Zeus převtělený v býka unesl Evropu na Krétu a zavedl do jeskyně Dikteo Andro. Tam se převtělil v orla a z jejich milostného spojení se Evropě narodili tři synové: pozdější krétský král Minoas, moudrý zákonodárce Rodamanthos a první vládce Lykie Sarpidonas. Zatímco Evropa prožívá příjemné chvíle s Diem, Agenoras poslal pro své syny a vnuka Thassa a poručil jim, aby Evropu našli a bez ní se nevraceli. Fénik se vydal na jih, Kilikas na sever, až došel k úrodnému území, které se od té doby jmenuje Kilikie. Kadm prošel všechny řecké ostrovy a ve svém hledání pokračoval i na pevnině. Navštívil Apolónovu věštírnu v Delfách a zeptal se Pýthie, kde by mohl najít Evropu. Řízen jejími radami, přešel Fokidu a došel do Viotie. Zde postavil akropoli Kadmia a město Thyba. Thassos rovněž procestoval mnohá místa, až došel na tento ostrov. Zůstal zde se svými druhy okouzlen příjemným podnebím a bohatou flórou, vědom si skutečnosti, že se bez Evropy nesmí vrátit.

Je tomu již 12 let, co jsem, tehdy coby ředitel cestovní kanceláře, navštívil Thassos. Oproti pevninské části severního Řecka mne uchvátil, protože jsem tu intenzivně cítil, že zde skutečně mohli pobývat řečtí bohové. Paní Marcely Stavropoulou, majitelky řecké cestovní kanceláře Misa Tour se sídlem přímo na Thassosu, která je partnerem řady českých a slovenských cestovních kanceláří, jsem se zeptal, proč má ráda svůj ostrov.
I když jsem v Řecku objela skoro všechny ostrovy, Thassos je pro mne nejkrásnější. Jednak je nejzelenější, a žijí na něm nejlepší lidé, co jsem kde poznala. Jsou to takoví jakoby venkované – milí a srdeční.

Kolem celého ostrova vede silnice, což už samo o sobě skýtá kouzelnou projížďku. Vzhledem k relativně malé rozloze ostrova a jeho absolutní výšce vůči hladině moře je zážitkem i návštěva jeho nitra.
Pobřeží Thassosu je členité a rozmanité. Východní a západní pobřeží je převážně kamenité, sever a jih písčitý. Mezi nejhezčí písčité pláže patří Aliki, Golden Beach, Trypiti, Paradiso, Psili Amos a pláž v Pefkari. Mezi nejkrásnější střediska patří Limenarie, Potos, Trypiti a Skala Potamia. Vnitro ostrova je zajímavé vyjížďkou na nejvyšší vrchol Ypsarion, který je 1204 m nad mořem, a návštěvou středověké osady Kastro.

Jaké bývají reakce českých návštěvníků?
Cestovní kancelář Misa Tour provozuji jedenáct let. Jezdí ke mně řada opakovaných klientů. Někteří dokonce i dvakrát za sezonu. Pokud se jich zeptám, proč nejedou poznat jiný kus Řecka, tak možná jeden rok jedou jinam, a pak se opět vrátí na Thassos. Myslím, že kromě přírodních krás ostrova je to i srdečnými lidmi.

Být opět na Thassosu, asi si půjčím bárku a budu si soukromničit na pláži v některém z četných zálivů.
Na Thassosu nikdy nebývají přecpané pláže. K návštěvě řady kouzelných míst na pobřeží ale není nezbytné použít loď. Je možné si půjčit motorku či auto, ostrov objet a řadu takovýchto míst navštívit. K plážičce, kde kromě vás nikdo jiný nebude, je možné se dostat i suchou nohou.

Narodila jste se v Československu. Chtěla byste se sem opět natrvalo vrátit?
To už bych asi nemohla, přesto, že jsem polovinu života prožila na Moravě a polovinu v Řecku. A přesto, že jsem zažila těžké situace v obou zemích, v Řecku jsem je daleko snáz překonávala. V současné době mám všechno, žiji v krajině, která mě okouzlila, a naproti tomu jsem neztratila kontakt se svou rodnou zemí. Tento kontakt mi zprostředkovávají Češi, Moravané, Slezané a Slováci, kteří na ostrov přicházejí prostřednictvím mé cestovní kanceláře. O tom, že je všechny ostrov okouzlil, svědčí skutečnost, že je jich rok od roku více.

Přesto, že jste asi stejně srdíčkem na obou místech, jak vnímáte nás, kteří většinu svého života žijeme v Česku?
Jsem jakoby takovou spojkou mezi řeckými a českými obchodníky. Někdy je to velmi obtížná práce. Co se týká nátury, Češi jsou velmi pracovití a Řekové spíš vědí,o čem je život -jsou daleko větší požitkáři. Ví, že život není o tom upracovat se k smrti, někam a za něčím se honit. Už jsem si za ty roky na propojování obou světů zvykla a jde mi to docela dobře. Každou chvíli se mi stane, jsem-li v Praze, Brně či Bratislavě, že na mne někdo mává a volá: „Ahoj Thassos“, „Ahoj Misa Tour“ nebo „Ahoj Marcelo, co dělá Thassos?“ Každým rokem přes mou cestovní kancelář přijede na Thassos kolem sedmi tisíc turistů. A pro ty, kteří ještě na našem kouzelném ostrově nebyli, mám výzvu: Přijeďte prožít krásnou dovolenou s některou z našich partnerských cestovních kanceláří Ko-Tour, Hellas a Cat Tour.




Misa Tour

64002 Limenaria

Thassos, Greece

tel./fax: 0030 2 5930 53162

e-mail:

misa-tour@tha.forthnet.gr





HELLAS TOUR s.r.o.

Hlaváčkovo nám. 1

796 01 Prostějov

tel./fax: 582 330 535, 582 335 549

e-mail:

info@hellastour.cz



www.hellastour.cz





KO-Tour

Riegrova 52

752 01 Polička

tel./fax: 461 724 662, 461 723 740

e-mail:

kotour@kotour.cz



www.kotour.cz





CAT TOUR CZ s.r.o.

Moskevská 55/26

460 01 Liberec

tel./fax: 485 101 670, 485 113 132

e-mail:

rezervace@cattour.cz



www.cattour.cz