Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Hotel Atom Ostrava nabízí

Symbióza velkého kongresového sálu a hotelu by Ostravě prospěla

  • komfortní ubytování ve 169 pokojích v kategorii First Class
  • restaurant Atrium s kvalitní kuchyní s místními slezskými a moravskými, českými a mezinárodními specialitami
  • bohatou vinotéku čítající téměř 200 druhů vín
  • party servis až pro 2000 osob, komplexní zajištění společenských rautů a banketů při akcích v hotelu Atom i mimo něj
  • kongresové centrum s technickým vybavením a sály pro 90 až 400 osob
  • salonky pro 10 až 80 osob i pro rodinné oslavy, svatební hostiny, narozeniny
  • relaxační centrum s bazénem, saunou, posilovnou a masážemi
  • nonstop hlídané parkoviště

S ředitelem hotelu Atom Ostrava panem Lubomírem Bártou se potkáváme těsně před zahájením daviscupového utkání Česko versus USA. To je pro Ostravu, její čtyřhvězdičkový hotel, ale i další podnikatelské subjekty nejen velkou sportovní událostí, ale i jedinečnou příležitostí ekonomicky navýšit maloobchodní obrat, zhodnotit turistické atraktivity a služby cestovního ruchu na Ostravsku.
Obdobně jako město Ostrava si i hotel Atom uvědomuje, že je to pro nás pro všechny významná událost. Hotel, který se nachází v těsném sousedství ČEZ arény – dějiště daviscupových zápasů, má určitou geografickou výhodu. Organizátoři ale ocenili i kvalitu služeb odváděných našimi zaměstnanci. Zkušenosti, které pracovníci Atomu mají z takovýchto prvořadých sportovních událostí, kdy u nás bydlí sportovci a my zajišťujeme veškeré cateringové služby v ČEZ aréně. Tak tomu bude i při tomto utkání Davis Cupu Česká republika – Spojené státy americké. Pro nás je to nejen zajímavá zakázka, ale i pocta reprezentovat město Ostravu a práci našich lidí.

Dovolil bych si podotknout, že v tom zřejmě bude i kus umění představitelů statutárního města Ostravy v oblasti obchodní diplomacie, neboť nikde nebylo dáno, že se zápasy budou odehrávat zrovna v Ostravě.
To, že se utkání odehrávají v Ostravě, je pro pořadatele bezesporu výhodné. Vím, že finanční náročnost na zajištění takovéto akce je u nás v porovnání s dalšími místy České republiky vysoce konkurenční. Kvalitou, dopravní dostupností i celkovým zhodnocením vložených investic. Sport má na Ostravsku podporu nejen v rámci podnikatelské sféry, tj. u sponzorujících firem, ale i u ostravského magistrátu a Moravskoslezského kraje. U primátora i hejtmana. Ostravská ČEZ aréna je na Daviscupová utkání plně vyprodána. O těchto svých schopnostech již Ostrava v minulosti mnohokrát přesvědčila a prokazuje je i dnes.V letošním roce to budeme mít příležitost potvrdit i při jedné z největších akcí, která se kdy v dějinách atletiky u nás bude konat, a to při Mistrovství světa v atletice juniorů, na němž se očekává účast sto pětačtyřiceti států světa. Bez významné podpory své podnikatelské sféry by moravskoslezská metropole takovýto podnik uskutečnit nemohla. Středem dění bude opět i hotel Atom, který bude zajišťovat podstatnou část servisu pro významné návštěvníky mistrovství světa.

V nedávné době jsem se zúčastnil oslav šedesátin několika významných lidí. Mezi nimi i vašeho přítele, prezidenta Asociace hotelů a restaurací České republiky, Ing. Pavla Hlinky. Na narozeninové party generálního ředitele České exportní banky Ing. Josefa Taubera jsem byl přítomen kuloárovému porovnávání a prognózování perspektiv regionů České republiky, co se týče zhodnocování vložených investic. Z něho vyplynulo, že Ostravsko jde úžasně nahoru.
Něco na tom bude. Odráží se to i v naší návštěvnosti. Obsazenost hotelu Atom vykazuje stoupající tendenci. Není to už o tom, že kdykoliv kdo přijel do Ostravy, se bez problémů ubytoval. Dnes už se stává, že Ostrava, co se hotelové kapacity týče, bývá plně obsazena. To vede k tomu, že se musíme seriózně zamyslet, co dál. Poptávka po kvalitním ubytování začíná stoupat a s ní i zájem investorů o výstavbu nových hotelů v Ostravě. Musíme počítat s tím, že nám tu vyroste nová konkurence. Jsem přesvědčen, že hotel Atom je na to připraven. Náš vlastník – statutární město Ostrava – je se situací obeznámen. Cíl, který si město dalo, když náš hotel kvůli Mistrovství světa v ledním hokeji kupovalo, je, že jej bude provozovat do té doby, než najde strategického partnera. V současné době tento záměr nabírá na reálnějších konturách a Magistrát města Ostravy hledá partnera, který by hotel provozoval a mohl ku prospěchu celé zdejší oblasti financovat jeho rozvoj.

Pane řediteli, ocitnul jsem se tady, protože jste mne při vyhlašování Hoteliéra roku 2006 v Sacre Coeur v Praze vyzval, abych se zastavil, půjdu-li kolem. Dnes jsem šel kolem, neboť jsem přijal pozvání finančního ředitele společnosti Vítkovice Cylinders Ing. Kazimíra Jachnického. Ostatně hotel Atom je častým místem setkávání firemní klientely a konání firemních akcí. Místem, kam top management i naše politické špičky rádi chodí. To, co ekonomicky hotel Atom drží zejména, je hospodářský rozvoj Ostravska a ruku v ruce s tímto oživením čím dál četnější byznys klientela.
Hotel Atom spolupracuje s většinou podniků, které tady na Ostravsku jsou. Pochopitelně, že těžíme z toho, že jsou čím dál hojněji navštěvovány obchodními partnery, kolegy ze zahraničních ústředí či kolegy ze svých filiálek, neboť byznys na Ostravsku se skutečně rozjíždí. Ruku v ruce s jejich poptávkou drží krok i úroveň našich služeb. Obrací se na nás i takové podniky, které jste uvedl a které dokazují, že na Ostravsku máme na to být lídry v průmyslových technologiích v celosvětovém měřítku. Právě díky firmě Vítkovice Cylinders zaujala Česká republika vedoucí postavení ve výrobě tlakových ocelových lahví. A že je to perspektivní artikl, ilustrují i výrobní programy renomovaných automobilek, vycházející vstříc ochraně životního prostředí. Kdy je hnacím médiem čím dál většího podílu vozů sjíždějících z jejich montážních linek prioritně plyn. Tím pádem stoupá i počet aplikací tlakových lahví produkovaných firmou Vítkovice Cylinders vyráběných na bázi jejího světově unikátního patentu. Jsou to ale i další firmy, např. Vítkovice Steel a další, které na Ostravsko přicházejí, včetně Hyundaye. To Atom samozřejmě nutí být in i po technické stránce. Hotel, jako jakákoliv firma pohybující se v tržním prostředí, musí řešit, aby fyzicky a morálně nezastaral. Momentálně se nacházíme v etapě, kdy se hotel Atom mění od základů. Zatím jsme však ale až úplně dolů do všech jeho provozních středisek nešli. Není pochyb o tom, že moderní hotel, který je součástí špičkového sportovního komplexu, potřebuje kompletní relaxační, fitness a wellnes centrum. Současné relaxační zázemí, kterým náš hotel disponuje, funguje v téměř nezměněné podobě už pětadvacet let. I když se renovovalo, potřebuje kompletní inovaci.

Alfou i omegou současného hotelnictví je firemní a kongresová turistika. Pohybuji se po celém území České republiky a mohu konstatovat nebývalou aktivitu ubytovacích zařízení, zaměřenou na budování a rozšiřování kongresových zázemí. Tento trend lze vysledovat nejen u mezinárodních řetězců působících v Česku či městských hotelů, ale i u venkovských rezortů a penzionů. Mít kongresové či konferenční sály je dnes předpokladem nejen k tomu ekonomicky úspěšně přežít mimosezony, ale vůbec konkurovat v rámci hotelového průmyslu.
I my tady v hotelu Atom dnes vidíme, že bychom mohli dosahovat daleko většího obratu a poskytovat ještě rozsáhlejší servis, ale při kapacitě našeho největšího sálu cca dvě stě padesát míst a celkově čtyř set kongresových míst to nelze. Městu Ostravě chybí kongresový sál s kapacitou tisíc míst, přímo provázaný s ubytovacím zařízením. Řadu poptávek jsme tak museli odmítnout ve prospěch konkurenčních kongresových měst. Symbióza velkého kongresového sálu a hotelu by Ostravě prospěla. Je však třeba najít investora, který by do takovéhoto projektu šel. Netajím se tím, že by bylo výhodné začlenit hotel Atom do některého z renomovaných mezinárodních hotelových řetězců. Bezesporu by takovýto krok pomohl i městu. Při současných trendech si už umím představit i to, že na střeše našeho hotelu bude zářit jiné jméno než „Atom“. Navíc, ať zde bude působit jakýkoliv mezinárodní hotelový řetězec, hotel tady zůstane a bude návštěvníkům Ostravy i Ostravanům poskytovat služby.

V rámci zlepšení služeb Ostravanům provedlo statutární město Ostrava rozsáhlou rekonstrukci svých stravovacích středisek, které sloužily zaměstnancům magistrátu i veřejnosti. Vyhlásilo výběrové řízení na provozovatele, a vy, hotel Atom, jste se ho nejen zúčastnili…
Ano, koncepce pracovníků hotelu Atom byla výběrovou komisí vyhodnocena jako nejlepší. Budeme tak zajišťovat závodní stravování zaměstnanců magistrátu, ale nejen jich. I pracovníků okolních podniků a úřadů a veřejnosti. V současné době se zdá, že stravování budeme poskytovat zhruba sedmi stům lidí denně, a to formou samoobslužných pultů, tzv. „švédských stolů“. Nebudou stanovovány žádné jídelní lístky, ale každý ze strávníků bude mít možnost vytvořit si menu dle vlastního výběru a platit pouze to, co si naloží na talíř. Pokud si dá jenom polévku, bude platit pouze ji a už nic dalšího. Sortiment bude tvořit deset hlavních jídel. Dvě polévky, předkrmy, moučníky, ovoce, nealkoholické nápoje a veřejnosti bude k dispozici i pivo a nápoje alkoholické. Platit se bude prostřednictvím chipových karet i v hotovosti. Do tohoto stravovacího komplexu patří i restaurace s kapacitou 80 míst, letní venkovní terasa s kapacitou 200 míst. Komplex bude v provozu od 1. dubna 2007. Hotel Atom bude mít ještě na starosti dva bufety a salonky v objektu radnice, kde budeme zajišťovat veškerý gastronomický servis.



www.atom.cz