Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Svoje "pelíšky" si teprve budujeme

Desáté výročí firmy AMBER INTERIER


Mezi prodejci nábytku se na nejvyšších příčkách pomyslného žebříčku už dlouho drží společnost AMBER INTERIER. Založena byla v roce 1995 s cílem vybavovat komerční prostory nábytkem, svítidly a podlahovými krytinami. Od roku 1996 její nabídka zahrnuje i exkluzivní zařízení bytů. V posledních letech se uplatňuje v hotelových a restauračních interiérech. Vedení společnosti AMBER INTERIER vsadilo na středomořský vkus a kvalitu. Italští designéři mají světovou pověst. Jejich nábytek je soudobě funkcionalistický, ale nepůsobí odměřeně nebo studeně. Příjemného výsledného dojmu je docíleno především materiálem, jímž je převážně dřevo. Kdo má zájem zařídit si byt v čistých liniích a přitom útulně, najde vše potřebné v pražské prodejně AMBER INTERIER v Jungmannově ulici 20. Ta nabízí široký sortiment dokonale designérsky i dílensky zpracovaného interiérového zařízení a zároveň se specializuje na nejnovější design a doplňky. Zákazníci u řady nábytkových kusů oceňují možnost okamžité dodávky, kvalitní montáž, záruční a pozáruční servis. Kuchyňské linky, které nejsou okamžitě na skladě, AMBER INTERIER dodává do 4 týdnů, ostatní nábytek do 8–10 týdnů. Filipínský sortiment je převážně skladem a při objednávce je třeba počítat se čtyřmi měsíci. Prodejní sortiment je pravidelně obměňován a doplňován, aby měli zákazníci možnost co největšího výběru.




Už tři roky se firma AMBER INTERIER věnuje také velkoobchodní činnosti. Dodává nábytek a bytové doplňky odběratelům z celé České republiky a účastní se prestižních výběrových řízení. V tomto ohledu jí úspěch přineslo vítězství v konkurzu na vybavení sídla předsedy vlády v Kramářově vile s následnou realizací. Kromě bytových projektů vybavuje komerční projekty, v posledních letech se zaměřuje na interiéry hotelů, penzionů a restaurací (např. hotel Ventana, hotel Jalta, hotel Roma – všechny na Praze 1). Mezi její hlavní dodavatele patří italská firma Doimo International Group (látkové a kožené sedací soupravy, čalouněné postele, ložnice, šatny a šatní skříně, nábytek do dětských a obývacích pokojů, jídelny a předsíňové a koupelnové vybavení). Další firma, Calligaris, dodává židle a stoly, ložnice, obývací pokoje a drobný nábytek, jako např. věšáky, poličky, přístavné stolky. Kuchyně pocházejí z dílny firem Zecchinon, Arrital a Doimo Cucine, svítidla od firmy Panzeri Carlo a SCE a doplňky z nerezu a dřeva od firem Jumbo, Viceversa, Laminart a Legnoart. Novinkou jsou španělské ručně tkané koberce Nanimarquina a Paniker a umělé květiny a doplňky firmy EDG. Od září 2003 mají zákazníci možnost koupit asijské nábytkové solitéry a orientální dekorativní doplňky dovážené z Filipín.

Design centrum a prodejna AMBER INTERIER se nachází v Praze, v Jungmannově ulici číslo 20. Rozhovor s ředitelkou firmy paní Andreou Dufkovou jsem začal konstatováním, že na mne tyto prostory působí velmi příjemným dojmem. Zejména pak díky originálnímu nábytku z filipínských ostrovů.
Naše nová prodejna byla otevřena v lednu tohoto roku a vznikla rekonstrukcí sklepních prostor a jejich propojením s nadzemní částí. Přestavba byla pro nás výzvou a možností uplatnit barvy v netradičním interiéru. Výsledkem je propojení dvou stylů – moderního italského a koloniálního filipínského. Filipínský nábytek do našeho převážně zimního a chladného prostředí pomáhá vnést slunce. Hřejivé přírodní materiály proteplí naše interiéry. V Evropě a na americkém kontinentu je tento styl velmi žádaný a ceněný. V Česku si již také nachází své obdivovatele.

To, že je váš podnik in, není „pouze“ o kvalitě zboží, materiálu, řemeslném zpracování a prodejním místě. Je o referencích. O vztahu klientů k vám a vaší firmě. Zřejmě musíte být i dobrou psycholožkou, abyste dokázala odhadnout, jaký nábytek se hodí k charakteru toho kterého zákazníka.
Na začátku každého projektu je nutná znalost zákazníka a prostředí, do kterého bude nábytek a další zařízení dodáváno. V některých případech má již klient vybraného svého architekta a ten pak spolupracuje přímo s naší firmou. Pokud si zákazník vybírá sám, rádi mu poradíme a diskutujeme s ním vhodnost volby stylu a jednotlivých modelů.

Jaké jsou trendy v interiérovém designu?
Na tuto otázku není jednoduchá odpověď, protože trendy se v současné době překrývají a některé z minulých let stále přetrvávají. Tak je to například u minimalismu. V současnosti v evropském stylu je stále hodně „in“ použití přírodních materiálů a také možnost recyklace použitých materiálů. Hodně módní jsou asijské styly – tropické dřevo, proutěný nábytek, dřevěné doplňky, v textilu len. U barev na textilu převládají přírodní odstíny, v dřevěném nábytku je to tmavý (wenge) a světlý dub, u venkovního nábytku pak teakové dřevo. Tento styl je u našich zákazníků stále více oblíbený, na začátku jej objednávali cizinci pracující u nás nebo smíšené páry (Čech – cizinec). Některé objednávky jsme realizovali také do západních evropských zemí, kdy je u nás klienti vybrali během své dovolené v Praze.
Dále je stále v kurzu styl 60. let, a to jak tvarově, tak na textilu. Na rozdíl od přírodního stylu však 60. léta nejsou příliš žádaná. Objednávají je u nás především cizinci žijící v Čechách.

Kapitolou samou o sobě jsou interiérové doplňky. V jejich moci je schopnost výrazně umocnit celkový dojem z interiéru.
Interiérové doplňky nejsou zatím bohužel v Čechách příliš „v kurzu“. Příčin bude více, kromě malých bytů nemáme tolik schopností a někdy také finančních možností si byt doplňky dotvořit. Chybí nám kontinuita. Éra první republiky byla přerušena válkou a poté komunistickou diktaturou, která v nás dostatečně udusila radost a chuť dělat si kolem sebe krásné a útulné prostředí. Nyní jsme znovu na začátku a svoje „pelíšky“ si teprve budujeme. Těším se, že v příštích letech se budeme z tvorby svých bytů a domů radovat stejně jako Italové, Francouzi a jiné národy.

Které ze zakázek si nejvíce považujete?
Vážím si všech zakázek, které se nám podaří získat. Prvním významným projektem bylo vybavení sídla společnosti Consilium, které bylo velmi tvůrčí. Mezi prestižní pak patřilo vybavení bytu premiéra v Kramářově vile v roce 1998. Hodně mě těší každá nová zakázka na hotelový interiér, kde máme opravdu co nabídnout.





AMBER INTERIER

Jungmannova 20

110 00 Praha 1

otevřeno: Po – Pá 10.00 – 19.00, So 10.00 – 16.00

tel.: 221 969 791(5)

fax: 221 969 798

e-mail:

jungmannova@amber.cz




www.amber.cz