Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Z důvodu rozšíření portfolia vín a vstříc požadavkům náročných zákazníků připravila společnost Templářské sklepy Čejkovice, vinařské družstvo pro závěr letošního roku novinku „Sang Real sekt“. Název „Sang Real“ v překladu znamená „krev královská“ nebo také „Svatý Grál“ – odvěké tajemství střežené rytíři templářského řádu. Na výrobu tohoto sektu jsme se pečlivě připravovali. Již ve vinici jsme vybrali vhodné partie hroznů pocházející z prověřených poloh s vápenatým podložím. Samozřejmostí bylo lisování celých hroznů a použití kvasinek a dalších přípravků pocházejících přímo z francouzské Champagne. Jedná se o jakostní šumivé víno bílé v provedení brut nebo demi sec, vyrobené klasickou metodou kvašení v láhvi. Kupáž pro přípravu sektu byla umně sestavena z Ryzlinku brut rýnského doplněného pro zvýšení svěžesti a ovocnosti Rulandským bílým a Chardonnay. Sekt brut se vyznačuje jiskrně zlatou barvou s vůní květů lípy a akátu s vyrovnanou ryzlinkovou chutí, nádechem citrusových plodů a osvěžující kyselinkou. Demi sec upoutá podmanivou vůní lipového medu a žlutého ovoce a kouzelnou chutí přezrálých datlí a hroznového cukru. Tato ušlechtilá vína jsou předurčena pro slavnostní příležitosti a pro výjimečná setkání s přáteli. Adjustáž originální sektové láhve již tradičně tvoří etiketa z ručního papíru, opatřená originální templářskou pečetí. A nápis Komtur Ekko na krčku láhve určuje příslušnost k prestižní řadě vín určených pouze do gastronomie, vinoték a pro privátní klientelu.

Svatý Grál Templářských sklepů Čejkovice

Vinařské družstvo v Čejkovicích existovalo už dávno před únorem 1948 a kolektivizací venkova. Rovněž dávno před tímto rokem, v něm předchozí generace vinařů produkovaly sekt. V posledních letech se ale jejich následovníci z vinařského družstva Templářské sklepy Čejkovice s výrobou šumivých vín na chvíli odmlčeli. Možná proto, aby se mohli věnovat Svatému Grálu – Sang Realu. Ředitele firmy Templářské sklepy Čejkovice Ing. Pavla Pastorka jsem se proto zeptal, co Sang Real Sektu předcházelo.
Myšlenka výroby exkluzivních sektů rozhodně není nápadem současné generace vinařů našeho vinařství. Naši předchůdci, záhy poté co v roce 1936 založili družstvo, se zabývali i tímto výrobním artiklem. I my jsme jej po obnovení vinařského družstva v devadesátých letech minulého století začali vyrábět jako exkluzivní záležitost. Pouze několik tisíc lahví. Sekt totiž sloužil především k reprezentativním účelům. Např. firma při uzavírání kontraktu v hodnotě několika milionů korun dělala na závěr slavnostní přípitek naprosto nekonvenčním sektem z Templářských sklepů Čejkovice. Pak ale následovalo období, kdy jsme jakostní šumivá vína nevyráběli. K této myšlence jsme se vrátili již zralejší a poučenějším. Kvasnou kulturu i dosážní likér nakupujeme ve Francii v oblasti Champagne. Technologii Templářských sklepů jsme dovybavili speciálním francouzským setřásacím zařízením. Takže přesto, že jakostních šumivých vín v současné době vyrábíme pouze několik tisíc lahví, děje se tak špičkově kvalitním moderním způsobem a znalci tvrdí, že výsledný produkt je vysoce interesantní.

Prosím o něco málo „z kuchyně“. O tom, jak se kvalitní sekty vyrábějí. V drtivé většině to bývá z kupáže několika vinných odrůd.
Přesně tak. Většina originálních šampaňských vín je cuveé – směs dvou až tří odrůd. Pouze při označení „blanc du blanc“ se jedná o šampaňské víno z jedné odrůdy, a to Chardonnay. V případě Sang Real Sektu Templářských sklepů Čejkovice jsou to odrůdy Ryzlinku rýnského, Rulandského čili Pinot, případně Chardonnay. Co se týká výběru suroviny, je to náročná záležitost, protože tak kvalitní sekt, jako je Sang Real, nelze vyrobit jen tak z nějakých vinných hroznů. Již před sklizní proto vinař musí na vinici vybrat partie hroznů, z nichž bude šumivé víno připravováno. Lisujeme celé hrozny. Tzn., že sklizené víno neprochází mlýnkoodstopko­vačem. Hrozny, které jsou výhradně ručně sbírané a ukládané do samostatných beden, aby se nepomačkaly, se lisují v nízkotlakém pneumatickém lisu. Při tomto šetrném lisování samozřejmě dochází k nižší výlisnosti, avšak získáváme tak vysoce kvalitní mošt. Vzhledem k tomu, že sekundární fermentace obohatí kvalitu výsledného produktu (v tomto případě sektu) o nějaké to procento alkoholu, musí mít hotové tiché víno (jako polotovar pro přípravu sektu) nižší obsah alkoholu. Kolem 10,5 %. Proces příprav tichého vína pro výrobu šumivého je proto podstatně náročnější. A i když by si někdo mohl myslet, že na výrobu sektu lze použít jakékoliv víno, nelze.

No, často mívám pocit (asi zmlsán šampaňskými a dalšími kvalitními jakostními šumivými víny v podnicích svých obchodních partnerů), že lze. Že je v Česku folklórem podávat levný CO2 sycený sodovkový „šampus“, jak to v rozhovoru pro Všudybyl (1/2001, str. 26) v článku: „Gagarin přiletěl ve středu“ charakterizoval pan Gagarin.
Velkou roli hraje cena. Pokud se na trhu objevují laciné produkty označené mnohdy nesprávně jako sekty jenom proto, že perlí, je vysoce pravděpodobné, že na jejich vyprodukování byla použita téměř jakákoliv surovina. Pokud se vám do ruky dostane láhev, na jejíž etiketě je psáno, že byla vyrobena tradiční metodou, tzn. sekundární fermentací (může být i uvedeno „a la champagne“), zákazníkovi se tím dostává informace, že produkt prošel procesem druhotného kvašení v láhvi. Tedy, že suroviny musí být podstatně kvalitnější. Co se týče vyjádření akademika profesora Michaila Alexejeviče Gagarina, generálního ředitele moskevského závodu vyrábějícího „Rossijskoe Igristoe“, není žádným tajemstvím, že chemie umí zázraky. Kysličníkem uhličitým se dají nasytit ledasjaká vína. Dají se docukřit, doalkoholizovat, upravit. Některé tzv. sekty prodávané na českém trhu jsou tak téměř ručním granátem. A co se týká kvality sektů? Je pouze na zákaznících, aby se rozhodli, co chtějí konzumovat.

www.templarske-sklepy.cz