Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky

Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.


Archiv vydání

2024 | 2023 | 2022 | 2021 | 2020 | 2019 | 2018 | 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013 | 2012 | 2011 | 2010 | 2009 | 2008 | 2007 | 2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001










































Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, České Budějovice

Střední a Vyšší odborná škola
jsou zaměřeny na gastronomii a cestovní ruch. V tomto školním roce má Střední odborná škola kolem šesti set žáků a Vyšší odborná škola kolem sto padesáti studentů v denním a dálkovém studiu. Školy se podílejí i na vzdělávání dospělých. Mají autorizovánu řadu dílčích kvalifikací v systému Národní soustavy kvalifikací, takže zájemci o příslušný výuční list jej zde mohou získat po ověření své odbornosti v oborech kuchař a číšník.

Školní jídelna,
která získala 3. místo v celostátní soutěži „Nejlepší školní jídelna 2015“, denně připraví na třináct set obědů včetně dietní stravy a kolem sta snídaní. Zároveň připravuje stovky pokrmů studené kuchyně pro školní bufet.

Domov mládeže
s kapacitou 120 lůžek je plně obsazen, slouží především žákům a studentům Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu, České Budějovice, ale poskytuje služby i jiným školám.

Spolupráce s podnikateli
Střední odborná škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu úzce spolupracují s podnikateli a profesními organizacemi v oborech hotelnictví, gastronomie a cestovní ruch. V rámci udílení výročních cen Asociace hotelů a restaurací ČR byly opětovně nominovány na „Školu roku“. Vyzdvihnuta byla zejména jejich spolupráce při zajištění akcí pořádaných Ji­hočeským krajem a Magistrátem Českých Budějovic. Propojenost škol s praxí potvrdil i projekt realizovaný ve spolupráci s Jihočeskou hospodářskou komorou, který proběhl v minulém školním roce. Mezi podnikateli v gastronomii se setkal s dobrou odezvou. Díky němu se tak žáci seznámili s novinkami, jako je makromolekulární gastronomie aj.

Profesní rozvoj žáků
Střední a Vyšší odborná škola podporují profesní rozvoj žáků. Slouží k tomu i kurzy: Sommelier, Barista, Barman, Moderní zdobení a Vykrajování ovoce a zeleniny. Jejich účastníci se úspěšně umisťují v celorepublikových soutěžích. V minulém roce se žáci Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu podíleli na obsluze prezidenta a jeho doprovodu v rámci jeho návštěvy Jihočeského kraje a připravili slavnostní oběd pro ministryni školství, mládeže a tělovýchovy.

Investice do budoucnosti
Střední odborná škola a Vyšší odborná škola z projektu ROP pořídily audiovizuální systém do kuchyňského studia umožňující on-line výuku. Nemalé finanční prostředky jdou na odborné vzdělávání pedagogů a do špičkových technologií cvičných kuchyní. Ty umožňují výukovým programům držet krok se světovými trendy. Ředitelka Střední odborné školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu, České Budějovice, Mgr. Zdeňka Erhartová k tomu podotýká: „V poslední době mě velmi potěšil úspěch našeho žáka oboru hotelnictví a turismus Dominika Dorňáka, který se přihlásil do soutěže MasterChef Česko a v obrovské konkurenci se propracoval do finálové desítky. Naším cílem totiž je být úspěšnými moderními vzdělávacími institucemi připravujícími budoucí profesionály tak, aby obstáli na domácím i zahraničních trzích práce.“