Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
OREA Vital Hotel Sklář
je jediným čtyřhvězdičkovým hotelem v Harrachově a širokém okolí.
V roce 2006 prošel velkorysou rekonstrukcí. Přízvisko „vital hotel“
reprezentuje filozofii zdravého životního stylu a vyvážené stravy dle
nejmodernějších trendů ve wellness a gastronomii. Hotel má celkovou
kapacitu 355 lůžek v jedno až čtyřlůžkových pokojích ve dvou
kategoriích. 80 pokojů Exclusive nabízí kromě jiného přístup na
internet prostřednictvím WiFi, trezor a LCD televizor. Dalších 80 pokojů
je zařazeno do kategorie Classic se standardním vybavením. Hostům je
k dispozici hotelové Relax & Care centrum s bazénem, vířivkou, saunou,
parní lázní a soláriem, dále fitness centrum a celá řada relaxačních
procedur (např, antistresové masáže, masáže lávovými kameny,
anticelulitidové masáže a zábaly, ruční lymfodrenáž, aromaterapie atd.).
V hotelu jsou též k dispozici tenisová hala a kurty, půjčovna lyží a
horských kol, stolní tenis a kulečník. Při rekonstrukci se kladl velký
důraz na kapacitu a variabilitu konferenčních prostor. Velký kongresový
sál pojme až tři sta účastníků, k dispozici jsou dále čtyři salonky
s kapacitou až 50 osob. Konferenční centrum je vybaveno WiFi připojením
na internet a veškerou potřebnou technikou. Hotel pořádá outdoorové a
teambuildingové programy, které využívají všech možností, jež Harrachov
a okolí nabízí, především zdejší lanové centrum. Klid a okolní horská
příroda jsou jednou z největších předností Harrachova jako kongresové
destinace, další předností je jeho nejsnazší dostupnost ze všech
krkonošských středisek.
Nejmladšího z ředitelů největšího českého hotelového
řetězce OREA HOTELS a čestným titulem „Mladý manažer roku 2005“
Národní federací hotelů a restaurací České republiky oceněného
generálního ředitele harrachovských OREA Vital Hotelu Sklář a OREA Hotelu
Bílý Hořec pana Petra Nešpůrka jsem oslovil 15. prosince při
příležitosti znovuotevření OREA Vital Hotelu Sklář po generální
rekonstrukci.
Pane doktore, zmínil jste, že jsem nejmladším ředitelem hotelů OREA
HOTELS. Ano, je to tak. Coby pětadvacetiletému se mi dostalo důvěry
předsedy představenstva a generálního ředitele OREA HOTELS a.s., pana
Zdeňka Šafaříka, vést dva hotely se zhruba stem zaměstnanců. Od
prvopočátku mi bylo jasné, že oba musí mít řádné zázemí a ekonomické
výsledky. Že se musí orientovat na správnou klientelu a prokázat i to, že
investice akcionářů včetně té nejnovější, sto sedmdesáti milionů
korun do generální rekonstrukce OREA Vital Hotelu Sklář, se vyplatí. Slovo
„vital“ je pro nás synonymem pro neustálé zlepšování poskytovaných
služeb, sledování a aplikace moderních trendů a podobně. Našim hostům
nabízíme nejen kvalitní gastronomické a ubytovací služby, relaxaci popř.
sportovní vyžití, ale co se týče péče o zdraví a dobrou kondici,
nabízíme hostům víc než konkurenční čtyřhvězdičkové hotely
v Krkonoších. Pokud mají hosté zájem, naučíme je o sebe pečovat,
zdravě a chutně se stravovat a užívat životní pohody. Pro tento účel
jsme pro ně připravili speciální vital programy.
No, snad smím podotknout, že se vaše záměry daří plnit a že
z vás mohou mít radost akcionáři společnosti i předseda představenstva
a generální ředitel OREA HOTELS pan Šafařík. Ostatně okamžitě po
dokončení rekonstrukce a zprovoznění OREA Vital Hotelu Sklář jste v něm
poskytli zázemí velké kongresové akci. Plnit takhle velký
čtyřhvězdičkový hotel, byť v Harrachově, určitě není snadnou
záležitostí.
Máte pravdu, snadné to není, ale OREA Vital Hotel Sklář je veřejnosti již
dosti známý. Za poslední rok jsme propagaci hotelu věnovali značné
úsilí, které se určitě vyplatilo. Velmi tomu napomáhá fakt, že se hotel
nachází v populárním krkonošském lyžařském středisku, v Harrachově,
pouze 90 minut jízdy z Prahy. Navíc, díky svému zázemí, skýtá hostům
rozsáhlé spektrum služeb a možností jak smysluplně trávit čas
i v případě nepřízně počasí. Hosté mohou využít nepřeberného
množství sportovních, relaxačních a zábavních aktivit. Díky novému
kongresovému centru pro 350 osob – největšímu v Krkonoších –
daleko snáze získáváme objednávky ze strany organizátorů kongresů,
incentivních akcí a firemní klientely.
Už pokolikáté vítám v Harrachově nový rok v kruhu přátel a
českých olympioniků v sousedství druhého z hotelů, který řídíte,
OREA Hotel Bílý Hořec. Bílý Hořec si udržel ráz klasického
krkonošského hotelu.
Bílý Hořec byl jedním z prvních hotelů v Harrachově. Otevřeli jej
v roce 1922. Před čtyřmi roky byl rekonstruován v klasickém horském
stylu. Klasika a současnost se ale nevylučují, slogan hotelu je „OREA Hotel
Bílý Hořec – tradiční, moderní“. Disponuje např. moderním wellness
centrem či přístupem na internet. Je to opravdu nádherný hotel
s osmatřiceti pokoji, rodinnou atmosférou a individuálním přístupem
k hostům. Do obou našich hotelů jezdí návštěvníci opakovaně, těší
se k nám a berou nás jako svůj druhý domov.
Pane Nešpůrku, jaká byla vaše předchozí praxe?
V oboru jsem od patnácti let díky tomu, že strýc v restituci získal
restaurační komplex v Dolních Kounicích, nedaleko Brna. V devatenácti
letech po ukončení Obchodní hotelové školy v Brně jsem vycestoval do
zahraničí. Pracoval jsem jako sommelier a restaurant supervisor dva roky
v Itálii v Udine. Potom jsem získal stipendium od Nadačního fondu Prague
Post (The Prague Post Endowment Fund). Díky němu jsem v Austrálii na Gold
Coast studoval hotelový management, pracoval jako sommelier a posléze jako
Restaurant Manager v jedné z nejprestižnějších australských restaurací
Volare na Gold Coast. Dále jsem působil ve Skotsku jako management trainee
v hotelu Radisson SAS v Glasgowě, který tehdy získal ocenění „Nový
hotel roku 2003“. Následně jsem dostal nabídku poprvé v životě pracovat
jako ředitel hotelu. Kontaktovala mne firma ITVV a angažovala pro svůj
čtyřhvězdičkový hotel Prestige ve Znojmě. Leč v době, kdy jsem ve
Znojmě začínal, mne oslovil personální ředitel OREA HOTELS pan Modálek,
jestli bych nechtěl dělat pro největší český hotelový řetězec, což
jsem samozřejmě nemohl odmítnout. Takže jsem v roce 2004 začal pracovat
pro OREA HOTELS jako ředitel OREA Club Hotelu v Bratislavě. Potom jsem
chvíli působil na generálním ředitelství, kde jsem společnost OREA HOTELS
připravoval na certifikaci ISO 9001. 1. dubna roku 2005 jsem pak byl
jmenován do funkce ředitele hotelů Sklář a Bílý Hořec tady
v Harrachově.
Sebelépe vybavený hotel nemá šanci, pokud nemá profesně zdatný,
vstřícný a komunikativní personál. Takže, vraťme se zpátky v čase,
k řemeslu, které jste dělal v Radissonu SAS v Glasgowě.
Pozice management trainee je někde mezi top managementem a základním
personálem, kdy člověk postupně absolvuje kolečko po všech hotelových
střediscích. Cosi podobného se snažíme aplikovat i zde v Harrachově.
Naši adepti na manažerské pozice si projdou celý hotel, od recepce,
rezervačního oddělení přes obchodní oddělení až po provozní oddělení
a restauraci. Na těchto pozicích jsem jako management trainee působil nejen
ve Skotsku, ale i v Česku v rámci řetězce OREA HOTELS, abych se
důkladně seznámil s fungováním společnosti. Zaměstnancům našich
hotelů se snažíme vštěpovat motto: „Vždy vstřícně a s úsměvem“.
Dále jim zdůrazňujeme, že v rámci největšího českého hotelového
řetězce, kterým OREA HOTELS bezesporu je, mohou něčeho dosáhnout. Máme
mladý personál, průměrný věk toho základního je 23 let a top
managementu 26 let. Rozhodně si ale nemyslím, že by se jednalo o náš
handicap. Dle mého názoru je tomu přesně opačně, neboť mladým
zaměstnancům se snáze vštěpují naše zásady a lze využít jejich velké
motivace k vysokému pracovnímu nasazení. Dobrý pracovní tým i kvalitní
prostředí napomáhají tomu, že hosté jsou vždy na prvním místě a že to
tak i vnímají.
Ze Skotska bych se po stopách vaší praxe vrátil do Austrálie
k další z vašich profesí, a to sommeliérské. Všiml jsem si, že zde
nabízíte např. vína řady Komtur Ekko z Templářských sklepů
z Čejkovic.
Jsme českými hotely v české destinaci a jezdí k nám hodně cizinců.
Z Německa, Holandska, Belgie, Dánska, Polska, Rakouska atd., a téměř
všichni chtějí ochutnat české a moravské produkty, jak kuchyni, tak víno
a pivo. Proto se v naší vinotéce zaměřujeme na vína z České republiky.
Dotkl jste se mé sommeliérské profese, kterou žiji už víc než deset let.
Např. v roce 1996 jsem v rámci mezinárodní soutěže získal ocenění
„Mladý sommeliér“. Dále jsem v roce 1998 vyhrál soutěž „Junior
Sommelier Vinex“. Práci sommeliera mám velmi rád, postupem času jsem se
však od ní odpoutal a nyní se věnuji především vedení hotelových týmů
a managementu. Nicméně dobré víno coby láska zůstává.
Kvalitní organizace práce je klíčovou záležitostí.
Ano, a vůbec není snadnou záležitostí. Každý člověk je individualitou,
každý má jiné potřeby a motivuje jej něco jiného. My sázíme na
vnitřní potřebu našich zaměstnanců po seberealizaci, na jejich osobní
motivaci a ambice dosáhnout vysokých cílů. Přestože v přístupu ke svým
zaměstnancům uplatňujeme velice demokratický systém, daří se nám
posilovat týmového ducha vzájemné spolupráce. Naše heslo je: „Chovej se
k hostu tak, jak bys chtěl ty, aby se k tobě choval recepční,
číšník apod.“
Proč jste si oblíbil Harrachov?
Řídit v Harrachově dva hotely jsem zprvu bral „jen“ jako velkou výzvu.
S manželkou jsme si totiž pořídili byt v Praze. Čím dál víc mně ale
Harrachov přirůstá k srdci. Fascinuje mne, že poté, co jsem deset i více
hodin na pracovišti, vyjdu ven a za pět minut jsem uprostřed nádherných
lesů a ticha hor. Harrachov tak už pro mne není jen místem výkonu
povolání, ale městem s nádherným okolím, které mám rád.
Zmínil jste svoji paní. Pochází z odlišného kulturního
prostředí.
Ano, je z Thajska, a k našemu kulturnímu prostředí má určité výhrady.
Na druhou stranu, coby architektka je fascinována českým uměním, památkami
a hlavně Prahou. Já jsem křesťan a ona buddhistka. Naše kultury se
střetávají kdesi uprostřed. Jezdí sem za mnou a naučil jsem ji
i lyžovat. Díky svému původu bývá na harrachovských sjezdovkách
středem pozornosti. Její thajská kultura a přístup k životu na mne
působí nesmírně pozitivně. Manželka je klidným a vyrovnaným člověkem.
Její vyrovnanost, v tom kolikrát nervy drásajícím závodě o dobré
ekonomické výsledky, o včasné otevření hotelu atd. atd., mi úžasně
pomáhá.