Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
K hlavnímu tématu prosincového Všudybylu – gastronomii –
pivo bezesporu patří už proto, že podle nás odborníků je hlad
v podstatě zanedbanou žízní. A protože obchodní a marketingový ředitel
společnosti STAROBRNO, a.s. Ing. Jiří Imrýšek, a to i coby brand manager
roku 2002, se mnou rád rozprávěl v rozhovoru zahájeném v obdobně
nevážném duchu o věcech veskrze vážných, zahájil jsem řeč na téma
„špicové moravské hrnek“ otázkou:
Čím to, pane řediteli, že je Starobrno nejlepší?
Protože se na nikoho nevytahujeme a děláme si dobře a pečlivě svoji
práci. Protože máme fantastického sládka a fantasticky „zmáklou“
výrobu. Když jiní naprosto logicky investovali do reklamy, Starobrno to
v počátcích svého rozvoje na českém trhu nedělalo tak dramaticky a
investovalo do výroby. Možná se to mohlo zdát jako chybný krok, ale nyní
se velice vyplácí. Veškerý vnitřek pivovaru včetně technologických
zařízení je nový. Zůstaly stát pouze obvodové zdi a štíty historických
budov, za nimiž se skrývá (převedu-li to do automobilového slangu) mercedes
nebo velmi luxusně vybavený superb. Kvalita piva je ovlivňována nejen
špičkovými technologiemi, ale i výběrem těch nejkvalitnějších surovin.
Dlouhodobou strategií naší společnosti je používat chmel českého
původu, slad původu moravského. Pro piva speciální, jako je Baron Trenck,
nebo vlajkovou loď Starobrno Ležák 12° používáme nejlepší chmel –
žatecký z oblasti Zlatého potoka. Přístupem a nezaváděním
restriktivních opatření do procesu výroby se můžeme těšit tomu, že
máme český typ piva, který nešetří na kvalitních surovinách ani na
dostatečném procesu zrání, ať už v obřích tancích nebo v našich
hlubokých sklepích skalního masivu, do něhož je pivovar situován.
Starobrno patří do top deseti značek vnímaných v České
republice a vy, jeho obchodní a marketingový ředitel, jste byl odborným
časopisem Strategie, která ve spolupráci se společností Euro RSCG New
Europe uděluje ocenění „Brand manager roku“, vyhlášen nejlepším
markeťákem v České republice za rok 2002.
Vyrostli jsme z malé regionální značky. To samo sebou obnáší proces
tvorby komunikace značky, tvorby positioningu značky – přidané hodnoty,
kterou by spotřebitelům měla dát její prezentace na veřejnosti. Pokud budu
hovořit o značce Starobrno, vrátím se do roku 1995, kdy už byla naše
výroba na velmi dobrém stupni inovace. Touto dobou začal pivovar investovat
i do komunikace. Vyhnuli jsme se tehdy klasickým klišé, kterými
komunikovaly ostatní pivní značky a před kameru posadili komickou postavu
pana Pivce (Otu Schmidta, herce divadla Sklep), který se snaží odhalit
tajemství piva Starobrno, ale nikdy se mu to v těch pár sekundách
reklamního času nepodaří. Dělali jsme si srandu sami ze sebe a pokusili se
vyloudit úsměv na tvářích televizních diváků. Značka Starobrno nebo
spíše jeho reklamní kampaň v té době obdržela prestižního „Zlatého
louskáčka“ za nejlepší televizní reklamu v České republice. STAROBRNO,
a.s. pak titul „Klient roku“, který uděluje Asociace reklamních agentur
České republiky pouze jedné společnosti v celém Česku za neformální a
netradiční přístup k reklamě a komunikaci. Od té chvíle jsme byli
vnímáni, že komunikujeme jinak, než ostatní. Použiji-li příměr souboje
Davida s Goliášem, využíváme skutečnosti, že jsme sice menší, avšak
v ledasčem rychlejší, kreativnější, operativnější, schopní dělat
věci jinak než ten velký a tlustý. Tato strategie se vyplatila.
Neskončilo to rokem 1995. V roce 2002 kampaň Starobrna opět
získala „Zlatého louskáčka“, tentokrát v nově vyhlášené kategorii
„Techniques/Copywriting“, která by se dala do češtiny převést jako
neobvyklý nápad a textové pojetí díla a to za televizní reklamu, která
vypráví příběh o mýtické postavě prafotra Moravy, který dal pod
Špilberkem vařit pivo a že ten „škopek byl tak netulné, že po něm
pojmenovali město“.
Podařilo se nám pojem Starobrno spojit s domovským regionem. Vychází
z kořenů Moravy a respektuje životní styl Moravanů. My Moraváci nebereme
věci tak černě, ale spíš s nadsázkou. Máme čas si sednout k dobrému
jídlu a pití, poveselit se a užít trochu srandy. Tyto aspekty se odráží
v komunikaci a světě značky Starobrno. Jistě i díky tomu si značka
Starobrno drží a získává sympatie spotřebitelů. Snaží se to dělat
takovým způsobem, aby ostatní, řekněme ne Moraváky, neurážela, a aby
u těch, kteří mají smysl pro humor, vyloudila úsměv na tváři.
Pane řediteli, co téma „svět velké gastronomie“?
Naší strategií byla od začátku gastronomie, gastronomie, gastronomie.
Starobrno je pátou největší pivovarnickou společností na českém trhu.
V gastronomii jsme ale na třetí příčce. Náš záměr je být na čele.
S tím souvisí specializace služeb, přístup k zákazníkům, nabídka
apod. Společnost Starobrno se postupem času rozrostla o značku Hostan.
V našem portfoliu se po roce 1996 objevil „Červený Drak“, 2. 2. 2002
ve dvě hodiny ráno v Praze jsem představoval speciál „Black Drak“.
Naší ambicí je prokázat kompetenci k výrobě kvalitního piva právě ve
formě speciálů. Na Draky jsme velice pyšní. Na českém trhu je velmi málo
speciálů, které by na něm vydržely tak dlouho a tak pevně si držely
sympatie pivních fajnšmekrů.
„Baron Trenck“, to je mazel. Milovníci muziky by řekli, že je hi-fi a nad
ním je hi-end. „Baron Trenck“ je hi-end českého pivovarnictví. Je to
produkt, který děláme pro radost. Na rozdíl od speciálů Draků to je
typicky světlé pivo se čtrnácti procenty extraktu s velmi jemnou pórovitou
pěnou, hutnou chutí se silným chmelovým aroma. V kategorii „national
premium“ je na špici. Naše portfolio jsme doplnili o „Zlatého bažanta“
importovaného ze Slovenska, a to velmi zdatně. „Zlatý bažant“ je
kvalitní a velmi známé pivo, které si u nás nachází stále více
příznivců. A protože prostřednictví rakouské společnosti BRAU UNION AG
patříme do skupiny Heineken, získali jsme díky této konstelaci značku
značek – „Heineken“. Máme s tím spojeny velké emoce, protože ji
všichni milovníci piva obdivují. Je jednou z neznámějších a
nejprodávanějších světových pivních značek. Prodává se ve sto
sedmdesáti zemích světa. My ji nabízíme od letošního září. Naše
portfolio ještě doplňují značky „Amstel“ a „Murphys“, pro
milovníky lehčího světlejšího piva rakouský „Zipfer“ a nealkoholická
piva „Schlossgold“ a „Starobrno Fríí“. Jako protipól nealkoholickému
pivu jsme přišli na trh s 50% pivní pálenkou, vyráběnou ze špičkového
piva. Nese jméno BierBrand B.T. a svojí kvalitou se může směle rovnat
single malt whisky. Co se týká distribuce piva do gastronomie, má dnes
STAROBRNO, a.s. nejširší paletu produktů ze všech dodavatelů v České
republice.