Eliminovat bezpečnostní rizika na území České republiky
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Před hlavní lázeňskou a turistickou sezonou Všudybyl požádal o rozhovor náměstkyni ministryně pro místní rozvoj České republiky pro řízení Sekce regionálního rozvoje Ing. Kláru Dostálovou.
Česká barmanské asociace je sdružením lidí pracujících nebo
řídících práci za barem. Byla založena v roce 1991. Její cíle jsou
totožné s cíli Mezinárodní barmanské asociace (International Bartenders
Association) podporovat vytváření a udržování vztahů mezi členy,
zprostředkovat výměnu informací a zkušeností z oboru nápojové
gastronomie. Zasazovat se o standardizaci technologických postupů výroby
míšených nápojů, o vytváření podmínek pro vzdělávání a
zprostředkování relevantních informací svých členů. Pana Milana
Koláře, vicepresidenta pro vzdělávání a rozvoj České barmanské
asociace, jsem oslovil s tím, že povědomí o profesi barmanů je u nás
v Česku různé.
To proto, že v České republice trochu chybí kus barmanské historie a
vůbec kontinuita této profese, jež je markantní např. v Itálii a
v jižních státech, kde nebyla přerušena. Za bary zde najdete letité
šéfbarmany. Být barmanem je vysoce postaveným zaměstnáním. Barman není
pouhým výrobcem koktejlů, ale především společníkem hosta. Kvalitní
barman je člověkem, který svoji pozornost věnuje nejen rozlévání a
výrobě míchaných nápojů, ale i náladě klienta, resp. jeho stavu.
Správný barman pro klienta nevytváří jen nápoj, ale i atmosféru
k němu. Dobrý barman je psychologem, který při výkonu své profese, při
práci s hostem, uplatňuje umění citlivě komunikovat.
Proč máte rád svou profesi barmana?
Protože byla první, kterou jsem potkal a zaujala mne, a protože mi pomohla
dostat se tam, kde jsem. V současné době pracuji pro společnost Kampapark,
která provozuje restaurace Kampapark, Square – Malostranská kavárna,
Hergetova cihelna, Bazaar a La Provence. Na vysoké školy, které jsem do
dnešního dne absolvoval, mi pomohlo právě barmanství. I když už
nedělám přímo za barem, ve všech našich restauracích bary máme a já se
oboru snažím odvádět zpět vše, co pro mne udělal.
Celosvětově působící Educational Development Commeettee
Mezinárodní barmanské asociace řídí tři komisaři. Jednou z těchto
tří osobností jste vy, Milan Kolář z České republiky…
Tato vzdělávací komise byla z rozhodnutí International Bartenders
Association ustavena již v roce 1965. Jejím úkolem je na základě
zkušeností a znalostí členských asociací vytvářet světový
vzdělávací program, který je pak prostřednictvím vzdělávacích
úředníků členských národních asociací šířen v rámci jednotlivých
zemí. Šest let tento komitét pracoval v neměnném složení. Až do
loňského roku, kdy došlo k volbě nového člena a byl do něho zvolen
první Čech v jeho historii. Navíc, celosvětové vrcholové tréninkové
centrum v současné době sídlí v České republice v Karlových Varech
v Grandhotelu Pupp. Přidružená tréninková centra jsou v Singapuru a
v Itálii. Tréninkové centrum Mezinárodní barmanské asociace je posledním
stupněm třístupňového programu. Je určeno pro vybrané členy předních
asociací. Je to taková vysoká škola pro barmany.
Kolik členů vaší asociace prosazuje vzdělávací program Educational
Development Commeettee v České republice?
Vzdělávací program světové vzdělávací komise je u nás realizován
prostřednictvím devíti lektorů sdružených ve vzdělávací skupině.
Vzdělávací program se realizuje na dvou platformách. Prostřednictvím
odborných škol a barmanských kurzů a interně v rámci naší asociace.
Při setkání jednotlivých sekcí se prezentují jednotlivé body ať už
chování hostů, výroba, technologie, zbožíznalectví apod.
To, že má Česká republika zastoupení v Educational Development
Commeettee není samo sebou. Určitě je to i odrazem úspěchů členů
České barmanské asociace na mezinárodních barmanských kláních.
Bezesporu, nejenom proto. Máme mistra světa z roku 1996 pana Krátkého.
Nejlepšího technika pana Karla Zapalače ze Singapuru z roku 2000, ale
i proto, že Česká republika má ve mně prvního zástupce, který
úspěšně absolvoval karlovarské i obě zahraniční vzdělávací centra
v Singapuru a v Itálii.
Kdo jsou podporovatelé České barmanské asociace?
Česká barmanská asociace jich má v tuto chvíli několik a několik na
cestě. Tréninkové centrum má za hlavního partnera Grandhotel Pupp Karlovy
Vary. Tento hotel nám, v čele s generálním ředitelem panem Romanem
Vachem, vychází hodně vstříc. Hlavními partnery Centra pak jsou
společnosti De Kuyper z Holandska a Mattoni z Karlových Varů.